Günümüzde birçok insan yaşamını yurt dışında sürdürmek için araştırma yapıyor. Bu noktada ilk tercih edilen ülkelerden biri de Bulgaristan oluyor. Haliyle yaşama koşulları ve ortalama maaşlar da merak konusu. Peki, Bulgaristan asgari ücret 2024 yılında ne kadar oldu? İşte ayrıntılar…

Disney Plus Üyelik Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Üye Olunur? Deneme Üyeliği Var Mı? Disney Plus Üyelik Ücreti 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Üye Olunur? Deneme Üyeliği Var Mı?

Bulgaristan Asgari Ücret 2024

Bulgaristan gelişmekte olan ülkeler arasında bulunuyor. 2019 yılında başlayan pandemi süreciyle ekonomik sıkıntılar yaşamaya başlayan Bulgaristan, son yıllarda bu sıkıntıları tolere ediyor. Yıllar içinde asgari ücrete gelen zamlarla vatandaşın alım gücü artırılmaya çalışılıyor. Bulgaristan’da asgari ücret ne kadar oldu inceleyelim…

Bulgaristan Asgari Ucret 3

Bulgaristan'da Asgari Ücret Kaç Leva? 

Bulgaristan asgari ücretini belirtmeden önce Bulgaristan para biriminden bahsedelim. Bulgaristan para birimi levadır. Bulgar levası olarak da adlandırılan bu birimin kodu BGN olarak geçer. Bulgar levasını kolayca belirtmek için kullanılan işaret ise “лв” şeklindedir. Nisan 2024 itibarıyla 1 Bulgar levası 17,73 Türk lirasına eşittir.

Bulgaristan’da asgari ücret leva para birimi üzerinden ödenir. Bulgaristan’da asgari ücret kaç leva sorusunun cevabına geçelim…

Bulgaristan’da asgari ücret leva birimi üzerinden aşağıdaki gibidir:

  • Bulgaristan’da asgari ücret 933 Bulgar levasıdır.

2023 yılına göre Bulgaristan asgari ücretine 153 leva zam yapıldı. Bu zam oran bakımından yüzde 19,6’ya eşit. Bu doğrultuda Bulgaristan’da saatlik asgari ücret 5,58 leva oldu.

Bulgaristan'da Asgari Ücret Kaç Dolar?

Bulgaristan asgari ücreti her yıl belirli oranlarda güncelleniyor. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle Bulgaristan asgari ücreti 2024 yılında 153 leva zamlanarak 933 leva oldu. Bulgaristan’da yaşamak isteyenler tarafından bu ücretin dolar karşılığı merak ediliyor.

Bulgaristan’da asgari ücret dolar bazında şu şekildedir:

  • Bulgaristan’da asgari ücret 516,35 dolardır.

Bulgaristan Asgari Ucret 1

Bulgaristan'da Yıllara Göre Asgari Ücret 

Bulgaristan yetkilileri her yıl ekonomik durumdan yola çıkarak asgari ücrete zam yapıyor.

Bulgaristan’da yıllara göre asgari ücret aşağıdaki gibidir:

Yıl

Asgari Ücret

2014

173, 84 Euro

2015

184,07 Euro

2016

214,75 Euro

2017

235,20 Euro

2018

260,76 Euro

2019

286,33 Euro

2020

311,89 Euro

2021

332,34 Euro

2022

363,02 Euro

2023

398,81 Euro

2024

477 Euro

 

Bulgaristan’da son 10 yılda verilen asgari ücretler bu şekildedir. Bulgaristan asgari ücret çalışan oranı yüzde 14’tür.

Bulgaristan Asgari Ucret

Bulgaristan'da Meslek Maaşları 

Bulgaristan’da maaşlar, her ülkede olduğu gibi yapılan mesleğe göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca meslekte geçirilen süre ve yetkinlik de maaşları etkileyen kriterler arasındadır.

Bulgaristan’da bazı mesleklere göre maaşlar şöyledir:

Meslek

Maaş (Aylık)

Doktor

4.500 Euro

Öğretmen

2.000 Euro

Avukat

3.000 Euro

Polis

2.000 Euro

Hemşire

1.500 Euro

Mühendis

2.000 Euro

İşçi

1.000 Euro

 

Bulgaristan'da Nasıl İş Bulunur?

Bulgaristan’da yaşamayı düşünenlerin merak ettiği konulardan biri Bulgaristan’da nasıl iş bulunduğudur. Bulgaristan’da iş bulmak için çeşitli yollar vardır.

Bulgaristan’da iş bulma yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Bulgaristan’da iş bulmak isteyenler Türkiye İş Kurumunda (İŞKUR) yayınlanan Bulgaristan iş ilanlarına başvurarak bu konuda ilk adımı atabilirler.
  • Bulgaristan’da iş arayanlar Bulgaristan’da şubesi bulunan Türk şirketlerine başvurabilirler. Bu şirketlerden bazıları şunlardır: Bauhaus, Tekfen, Paşabahçe, Mapa İnşaat, Şişecam, Gama Holding vb.
  • Ayrıca Bulgaristan’da çalışmak isteyenler, iş ilanı verilen internet sitelerine bakarak kendilerine uygun ilanlara başvuru gerçekleştirebilirler.

Bulgaristan Asgari Ucret 2

Bulgaristan'da Emekli Maaşı Ne Kadar?

Bulgaristan’da yaşamak isteyen kişiler tarafından Bulgaristan emekli maaşları araştırılıyor. Bulgaristan’da emekli maaşları cinsiyete göre farklılık gösteriyor.

Bulgaristan emekli maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Bulgaristan emekli maaşları 2024 yılında ortalama 750 levadır. Bu ücret 383 euroya denk geliyor.
  • Kadınlar için emeklilik maaşı 652 leva (333 euro), erkekler için emeklilik maaşı için 894 levadır (457 euro).
  • En yüksek emeklilik maaşı Sofya’da, en düşük emeklilik maaşı ise Kırcaali şehrinde veriliyor.

Bulgaristan Asgari Ucret 6

Bulgaristan'da Asgari Ücretle Geçinmek Mümkün Mü?

Asgari ücret, bir iş için verilebilecek en düşük ücreti ifade eder. Asgari ücretle geçinmek her ülke vatandaşı için zordur. Bu nedenle her yıl ülke yetkilileri tarafından asgari ücrete zam yapılır.

Bulgaristan pandemi sonrası yaşanan ekonomik krizi hisseden ülkelerden biri olmuştur. Bu nedenle 2024 yılında asgari ücrete yüzde 19,6’lık zam yapılmıştır. Bu zamma rağmen insanların alım gücünde dikkate değer bir değişiklik olmamıştır.

Bulgaristan’da günlük hayat için yapılacak harcamalar diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşüktür. Bu nedenle Bulgaristan’da asgari ücretle geçinmenin diğer ülkelere göre daha kolay olduğu söylenebilir.

Bulgaristan'da Yaşam Maliyeti

Bulgaristan’da yaşam maliyeti, hayatını Bulgaristan’da sürdürmek isteyenler tarafından merak ediliyor. Yaşam maliyeti denilince akla market ve ulaşım maliyetleri geliyor. Bulgaristan’da market ve ulaşım maaliyetlerine bakalım.

Bulgaristan’da Market Maliyeti

Bulgaristan’da market ürünlerinin fiyatı birçok Avrupa ülkesine göre daha hesaplıdır. Yemek yapmak için gerekli temel ihtiyaçlar uygun fiyatlıdır. Bu nedenle yemek için çok yüksek paralar harcamaya gerek yoktur.

Bulgaristan’da bir su kaç leva sorusunu cevabını 0,5 leva olarak vermek mümkündür. Ekmek, süt, yumurta gibi ürünler de bu şekilde uygun fiyatlarla satılır. Bulgaristan’da dışarıda yenecek bir akşam yemeği için ise ortalama 10 leva harcanır.

Bulgaristan’da Ulaşım Maliyeti

Bulgaristan’da kara yolu, demir yolu, hava yolu ve deniz yolu gelişmiş seviyededir. Bu nedenle ülkede yolculuk yapmak zahmetsiz şekilde gerçekleşebilir. Bulgaristan’da özellikle otobüsle ulaşım kullanılır. Tren ve metro ile de seyahat edilebilir. Bulgaristan’da aylık ulaşım kartının 50 leva olduğu bilinmektedir

Muhabir: Ömer ARAZ