Aşure günü, dünya tarihi boyunca büyük tecellilerin olduğu müstesna bir gündür. Geçmiş bütün peygamberlerce farklı bir gün olarak kabul edilmiş, birçok hayırlı ve hatta hüzünlü hâdiseler bu Muharrem ayının onuncu günü içinde kaderin çizgisine aksetmiştir.
Son Peygamber Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve Ehl-i Beyt’ten 72 kişinin şehit düştüğü “Kerbela olayı”, İslam dünyasında asırlardır, Müslümanların süren hüznü olarak yer tutuyor.
Irak’ın Kufe kenti yakınlarındaki Kerbela Çölü’nde hicri takvime göre 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680) Emevi Devleti’nin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan’ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu, Emevilerin 2’nci Halifesi Yezid bin Muaviye’nin, Hazreti Hüseyin’in kendisine biat etmesini istemesi nedeniyle yaşanan üzücü hadiseler, Hazreti Muhammed’i ve onun Ehl-i Beyt’ini seven müminleri derinden yaraladı. Yezid tarafından Hazreti Hüseyin ve Ehl-i Beyt’in 1382 yıl önce şehit edilmesi, siyasi hırs ve zulümlerin asırlarca dinmeyecek sonuçlar vereceğini gösteren acı bir örnek oldu. Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin, muharrem ayının 10’uncu günü olan “Aşure Günü”nde şehit edilmeleri nedeniyle “matem günü” olarak görülürken, Kerbela şehitleri yâd ediliyor. Ayrıca İslam inancına göre, peygamberlerin hayatında önemli hadisenin yaşandığı bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan “Aşure Günü” de idrak ediliyor. Bu yıl muharrem ayı 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü başladı. Bu aynı zamanda hicri yılbaşı oluyor ve hicri takvime göre 1443 yılı sona ererken, 1444 yılı başladı. Aşure günü ise muharrem ayının onuncu günü yani 8 Ağustos 2022 Pazartesi günü idrak edildi. O gün aşure dağıtımı yapan birçok kişi hazırladığı aşurelerin paylaşımını gerçekleştirdi. Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 27 Ağustos 2022 Cumartesi gününe kadar dağıtım yapılabilir. AŞURE GÜNÜ NELER OLDU?
10 Muharrem (Aşure) günü, içerisinde büyük tecellilerin yaşandığı bir gündür:
1- Hazreti Adem Aleyhisselam’ın tevbesi bugünde kabul edilmiştir. Demek ki bugün tevbeistiğfar günüdür.
2- Hazreti Nuh Aleyhisselam’ın tufandan kurtulup, gemisinin selâmete erdiği gündür. Demek ki bugün Nuh Aleyhisselam’ın 950 sene süren çilelerle dolu tebliğ hayatındaki sabır ve sebatını tefekkür günüdür.
3- Hazreti İbrahim Aleyhisselam’ın Nemrut’un ateşine atılıp Cenabı Hakk’ın lütfuyla kurtarıldığı gündür. Demek ki bugün Hakkʼa dostluk yolunda karşılaştığımız ilâhî imtihanlardaki hâlimizi muhasebe etme günüdür.
4- Hazreti Mûsâ Aleyhisselam’ın Firavun’un zulmünden kurtulduğu gündür. Demek ki bugün, büyük sadetlerin, büyük çilelerin ardında olduğunu idrak etme günüdür.
5- Hazreti Eyyûb Aleyhisselam’ın hastalık ve iptilâlardan kurtulduğu gündür. Demek ki bugün, ilâhî imtihanlar karşısındaki sabır, rıza ve şükür hâlimizi gözden geçirme günüdür.
6- Ayrıca bugün, İslâm tarihinin gördüğü en acı felâketlerden biri olan, Peygamber Efendimizʼin aziz torunu Hazreti Hüseyin (r.a.)ʼın hunharca katledildiği gündür. Diğer bir ifadeyle İslam’ın bağrına hançer vurulduğu bir gündür. O menfur cinayete, hangi mezhepten olursa olsun her Müslümanın yüreği feryat hâlindedir. Bu hususta ümmeti Muhammed’in birlik ve beraberliğini zedeleyecek tarzda kuru çekişmelere girmek, en başta o aziz şehitlerin mübarek ruhlarını incitecek hareketlerdir. Dolayısıyla bugün; “Mü’minler ancak kardeştirler!..” (elHucurât, 10) hükmü etrafında, bir ve beraber olma günüdür.