Herkese merhaba. Ben, bilenleriniz vardır- Edebiyat öğretmeniyim. Mesleğimin bana kazandırdığı sayısız nimetin olduğunu düşünüyorum. Bu kazançların arasında en özelinin, her daim yeni nesli temsil eden öğrencilerle tanışmak ve bugünü onlarla yorumlayabilmek olduğunu düşünüyorum.
Öğrencilerimi ‘bugünün geleceği’ diye tanımlarım çünkü yarının büyükleri ifadesinin milletimiz üzerinde çok önemli bir etki bıraktığını düşünmüyorum. Bizim -millet olarak- tarih boyunca gelecekten ziyade içinde bulunduğumuz güne odaklandığımızı görüyorum. Ben, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün biraz da bu algıyı kırmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış günü olan 23 Nisan’ı Çocuk Bayramı olarak ilan ettiğini düşünüyorum. *Atatürk, çocuklardan dünün savaşını konuşup geçmişte kalmayı değil yarını bugünden çok sizinle paylaştıkları düşünceleri daha iyi tasarlamalarını istemektedir. Bu beklenti, gelişmiş her toplumun olmazsa olmaz dileği konumundadır. Güzel bir gelecek, hayal edebilen çocuklarla başlar. Çocukların hayallerini en az çocuklarımız kadar önemsemeliyiz. Çocuklarımızın ve onların kuracağı hayallerin bayramıdır bugün. Hiç tanımadığınız ya da çok iyi tanıdığınız bir çocuk sizinle hayalini paylaşırsa onu çok ciddiye alın. Çünkü çocuklar hayal olarak değil mutlaka gerçekleştirecekleri plan olarak tanımlar. Ve o planlar, bizim gelecekteki konumumuzu belirler. Şimdi ben sizlere birkaç çocuğun geçmişte kurduklarını düşündüğüm cümlelerinden bahsetmek istiyorum. Mesela tam bir futbol tutkunu olan ve aynı zamanda sayısal dersleri çok iyi olan bir çocuk… *Aziz Sancar: (Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Türk doktor)
Fen bilgisi öğretmenim benim mutlaka okumam gerektiğini söyledi, çok başarılı olabilirmişim. Valla yalanım yok top oynamak kadar seviyorum ben de fen bilgisini…
Sabiha Gökçen: (İlk Türk kadın pilot)
Sınıftan bir arkadaşım: “Bütün pilotlar hep erkek. Kadınlardan pilot olmaz!’’ Görürsünüz ben büyüyünce hepsinden daha iyi uçuracağım o uçakları.
Covid-19’a karşılı en etkili aşılardan birini geliştiren kadın doktor Özlem Türeci: Babam bugün verem olan bir hastasını kaybetti. Eğer aşısı olsaymış hastanın kurtulabilirmiş. Ben büyüyünce en güzel ilaçları bulup insanların hayatlarını kurtaracağım.
Atatürk: “Bugün matematik öğretmenim çok zor bir soruyu çözdüm diye adıma kendi adını da ekledi. Artık adım, Mustafa Kemal! Çok çalışmaya devam edeceğim daha kazanacağım çok isim var!.. *Bu cümleler geçmişte kim bilir hangi büyüklerle paylaşıldı. Ya da bilmiyorum belki de hiç paylaşılmadı. Ama siz bugün belki bu cümleler gibi gelecekte gerçekleşecek hayalleri duyabilirsiniz. Dün onların hayallerinin gerçekleştiğini gördük. Sıra bugün duyduğumuz hayallerde. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın 23 Nisan, yaşasın bugünün geleceği aydınlık çocuklar!