Eskiden evde eksik olduğunda en küçük kardeşin bakkala gittiği, veresiye defterlerinin olduğu, maaş alınınca ödendiği bir sistem vardı. Bakkal alt katta ise sepet sallanırdı hemen. Bugün bunların yerini akıllı telefonlarımız üzerinden verdiğiniz siparişler çok kısa süre içerisinde kapımızda oluyor. Veresiye kalktı ama kredi kartı ile ödeme yerini aldı. Kredi kartlarının ödemesi yine maaş alınınca yapılıyor.
En küçük kardeş yerine motosikletli kurye, defter yerine uygulama içindeki geçmiş siparişler, veresiye yerine de kredi kartları kullanılmaya başlandı. Akşam koltuğa kurulup televizyon izlerken canınız dondurma çektiğinde, erimeden kapınıza kadar getiren birileri var.
Teknolojinin kullanımı birçok işte olduğu gibi market alışverişinde de bireylerin hayatlarında yer etmeye başladı. Avantajı var, dezavantajı var. Belli bir yaşın üstündekiler kullanmayı bilmiyor ya da bilse bile tercih etmiyor olabilirler ancak sürekli kullanan bir kesim olduğu da yadsınamaz bir gerçek.
Türkiye’de bir şirketin öncüsü olduğu ve dünyaya yayıldığı cep telefonu üzerinden market alışverişi ve hızlı teslimat sektörü pandemi ile yaygınlaştı.
Aydın ve Nazilli sokaklarında artık kimsenin garipsemediği rengarenk motorlar, gün içinde sürekli sipariş taşıyorlar. Yaşlıların, ilk başta ne olduğunu pek anlamadıkları, sayılarının fazlalığını görünce şaşırdıkları, en sonda da ne gerek var gibi bir bakış attıkları çok net görebiliyoruz.
Aslında market ürünlerinden önce yemek siparişleri ile başlayan bu sektör, şimdi birçok sektöre yayıldı.
Nazilli’de ilaçları eve kadar götüren eczane mevcut. Özellikle yaşlılar için çok önemli bir hizmet.
Teknoloji kullanımı sadece market alışverişinde değil, evinizdeki musluk bozulduğunda birçok çeşmeci bulmayı da sağlıyor.
Kıyafet markaları yazlık bölgelerde verdiğiniz siparişleri 2 saate kadar getiren uygulamalar yaptılar. Başka bir şirket ise, seçtiğiniz birkaç ürünü size getiriyor, deniyorsunuz, beğendiğinizi alıp, beğenmediğinizi iade ediyorsunuz. İade için de götürmeniz beklenmiyor sizden, getirdikleri gibi alıyorlar.
İnsan hayatını kolaylaştırırken birçok insana iş imkanı sağlarken çevre için de bazı olumsuzluklar yarattıkları bir gerçek, bunu da göz ardı etmemeliyiz.
Yemek ve market işi ile başlayan hızlı teslimat işi, bugün kuruyemişçi, kırtasiyeci, çiçekçi gibi esnafların da dahil olmasıyla farklı bir boyuta taşındı.
Bugün gittiğimiz bir kırtasiyenin eve teslimat hizmeti sağlayıp sağlamadığı pek önemli değilken, yakın bir gelecekte bu hizmeti sağlamayanların rekabette geri kalacağı bir dünya bizi bekliyor gibi. Aşağıya sepet sallamaktan iş nelere geldi.