Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen ünlü jeolog Celal Şengör, özel hayatıyla oldukça merak edilen bir isimdir. Bu sebeple özellikle Celal Şengör’ün eşi Oya Maltepe kimdir sorusu sıklıkla araştırulmaktadır. Peki, Oya Şengör kimdir? Ünlü ismi yakından tanıyalım…

Celal Şengör’ün Eşi Oya Maltepe Kimdir?

Oya Maltepe Celal Şengör’ün eşi olarak tanınmakla birlikte, jeoloji alanına yaptığı katkılar ve araştırmalarıyla anılan bir yazardır. Bu kapsamda eşi Celal Şengör gibi, Oya Şengör de Türkiye’nin ünlü isimleri arasında yer almaktadır.

Oya Şengör İstanbul Üniversitesi’nin jeoloji mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen Oya Şengör, yüksek lisans eğitimini de başarıyla tamamlamıştır. Doktora tezi içinse İstanbul Teknik Üniversitesi’ne geçiş yapmıştır.

Kurban Vekaleti Nasıl Verilir? Nasıl Alınır? Vekalet Verirken Ne Denir? Kurban Vekaleti Nasıl Verilir? Nasıl Alınır? Vekalet Verirken Ne Denir?

Oya Şengör akademik başarısının yanı sıra jeoloji alanında birçok projeye imza atmıştır. Bu projeler ise hem ulusal hem de uluslararası bir boyut kazanmıştır. Bu sebeple Oya Şengör, bilim ve edebiyat alanında ünlü bir isim haline gelmiştir.

Üniversite eğitiminin ardından eşiyle tanışan Oya Şengör, 1986 yılında ünlü jeolog Celal Şengör ile dünya evine girmiştir.

Oya Maltepe Kimdir 2

Oya Maltepe Kaç Yaşında? Nereli?

Oya Maltepe kimdir merak edenleri için Celal Şengör’ün eşi kaç yaşında ve nereli inceleyelim… Celal Şengör'ün eşi Oya Şengör 1958 yılında dünyaya gelmiştir. Günümüz itibarıyla 66 yaşında olan ünlü isim, İstanbul’da doğmuş ve burada büyümüştür. Ancak aslen nereli olduğu hakkında kesin bir bilgi yer almamaktadır.

Oya Şengör Ne İş Yapıyor?

Oya Maltepe kimdir sorusu kapsamında merak edilen bir diğer konu ise, Celal Şengör’ün eşinin ne iş yaptığıdır. Oya Maltepe ülkemizde oldukça önemli bir konuma sahip yazarlar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte Oya Maltepe mesleği itibarıyla yer bilimi alanındaki eserleri ile tanınmaktadır.

Oya Şengör, 2022 yılına kadar İstanbul Teknik Üniversitesi jeoloji anabilim dalında profesör olarak görev yapmıştır. 2022 yılında ise emekli olmuştur. Görevi boyunca yaptığı çalışma ve araştırmalarıyla ise büyük ödüller toplamıştır.  

Yazarlık mesleği gereğince Oya Şengör; gezi, turizm ve şehir rehberi gibi birçok eser kaleme almış, literatüre büyük katkılar sağlamıştır. Oya Şengör’ün en ünlü eseri ise, İstanbul Balkonları’dır.

Oya Maltepe Kimdir 3

Celal Şengör ve Oya Şengör'ün Çocuğu Var Mı?

Oya Maltepe kimdir sorusuyla birlikte, ünlü ismin özel hayatı da karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği üzere Oya Maltepe, ünlü jeolog Celal Şengör’ün eşidir. Bu kapsamda Oya ve Celal Şengör çocuğuyla da sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır.

Celal Şengör ile 1986 yılında hayatını birleştiren Oya Maltepe üç sene sonra anne olmuştur. 198 yılında ünlü çiftin çocukları Asım Şengör dünyaya gelmiştir.

Oya Maltepe Kimdir 5

Asım Şengör Kimdir?

Oya Maltepe kimdir sorusunun yanı sıra, ünlü çiftin çocukları Asım Şengör’de oldukça merak edilen isimler arasında yer almaktadır. Celal ve Oya Şengör çiftinin oğlu Asım Şengör, 1989 yılında dünyaya gelmiştir. Günümüz itibarıyla 35 yaşında olan Asım Şengör, İstanbul doğumludur.

Asım Şengör, tıpkı annesi ve babası gibi akademik anlamda oldukça başarılıdır. Celal Şengör ve Oya Maltepe hava kuvvetleri askerlerini örnek alarak çocuklarını yetiştirdiğini belirtmiştir.

Asım Şengör orta öğretimini Özel Alman Lisesi’nde tamamlamıştır. Yüksek öğrenimi kapsamında Tel Aviv University’yi bitiren Asım Şengör, ardından ise İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nü kazanmıştır. Bu üniversitede ise doktora eğitimi almış ve başarıyla mezun olmuştur. Günümüzde ise araştırmacı bir gazeteci yazar olarak hayatını idame ettirmektedir.

Celal Şengör Kimdir?

Şimdi de ünlü jeolog Celal Şengör’ü tanıyalım… Celal Şengör alanında oldukça başarılı bir jeolog, akademisyen ve bilim insanıdır.  24 Mart 1955 tarihinde dünyaya gelmiştir ve günümüz itibarıyla 59 yaşındadır. Celal Şengör İstanbul’da doğmasına rağmen aslen Rumeli göçmenidir.

Celal Şengör’ün eğitim hayatı da tıpkı kariyeri gibi oldukça başarılıdır. Celal Şengör liseyi Robert Kolej'inde okumuş,1972’de ise Houston Üniversitesi’nde yüksek öğrenimine başlamıştır.

Ancak iki buçuk yıl sonra, New York Eyalet Üniversitesi’ne geçiş yapmıştır. 1978 yılında New York Eyalet Üniversitesi’nin jeoloji bölümünden mezun olan Şengör, aynı üniversitede yüksek lisans derecesini kazanmıştır. 3 yıl sonra ise yine aynı üniversitede doktora eğitimini tamamlamıştır.

1981 yılında Türkiye'ye dönen Celal Şengör, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi'nin jeoloji kürsüsünde asistan olarak işe başlamıştır. Celal Şengör 1992 yılında ise Profesörlük unvanını kazanmıştır.

Oya Maltepe Kimdir 4

90’lı yıllar Celal Şengör için oldukça hareketli geçmiştir. Bu kapsamda Celal Şengör 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisinin en genç kurucu üyesi olmuştur. Yine aynı yıl içerisinde TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi unvanını da kazanmıştır.

1994 yılında ise Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri fahri üyeliğine seçilmiştir. Ayrıca bu yıl, kendisine Fransız Fizik Derneği ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası verilmiştir.

Hayatının bu döneminden sonra uluslararası anlamda tanınmaya başlayan Celal Şengör; kariyeri boyunca birçok başarıya imza atmış, ödüller kazanmış ve yer bilimine oldukça büyük katkılarda bulunmuştur.

Celal Şengör’ün en büyük başarısı ise yapısal yer bilimi ve tektonik alanında gerçekleştirdiği çalışmadır. Bu kapsamda Celal Şengör, şerit kıtaların dağ kuşakları yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

Tüm başarılarının yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan Celal Şengör, 2022 yılında emekli olmuştur. Ünlü bilim insanı aynı zamanda birçok eser kaleme almış ve literatüre birçok araştırma kazandırmıştır.

Muhabir: Ömer ARAZ