Nazilli’de yaklaşık yüz yıldır yaşatılan gencer pazarı, Kurban Bayramı'nın son gününde tekrardan kuruldu. Sosyete Pazarı olarak bilinen alanda kurulan gencer pazarında bölgenin kendine has ürünleri olan gencer macunu, kıtır helva, kar helvası satışa sunulurken, sebze ve meyve de satıldı. Aşırı sıcaklar nedeniyle pazar yerinde kar helvası satışlarında patlamaya neden oldu.
“TATİL İLGİYİ AZALTTI”
Öğlen saatlerinde hava sıcaklığından dolayı fazla kalabalık olmasa da akşamüstü vatandaşların gencere daha çok ilgi gösterdiğini belirten Soner Baygın, “Son yıllarda gencerin yaz aylarına gelmesi ve vatandaşların tatilde olması da ilgiyi azalttı. Eski dönemlerde gencer yalnızca pazarla değil çeşitli eğlence etkinlikleriyle birlikte yapılırdı. Gencer yine eskisi gibi çeşitli organizasyonlarla kutlanmalı. Yerel yetkililer destek vermeli. Gencer macununun kilosu 120 liradan satıyoruz. Vatandaşımız ne kadar isterse veriyoruz. Kıtır helvalar ise tane 15, 3 tanesi 40 liradan veriyoruz. Baklavalar ise fıstıklı 120, cevizli 200 lira” dedi.

Nazillide Gencer Pazari Sicak Ve Tatile Ragmen Ilgi Gordu 480073 9C9Bad38Fd0C60F0207403Fc63Acbcc5
AŞIRI SICAKLIK, KAR HELVASI VE DONDURMAYA RAĞBETİ ARTIRDI
Öğle saatlerinde termometrenin gölgede 40’lı dereceleri göstermesi Gencer Pazarı'na gelenlerin kar helvası ve dondurma tezgahlarına yönelmesine sebep oldu. Nazilli’nin geleneksel kar helvası vişne şurubuyla birleşince tadıyla damakları şenlendirirken, buzu da yürekleri serinletti. Kar helvası 25 liradan, dondurma ise 20 liradan satıldı. 
Nazilli’de Zafer Mahallesi belediye otoparkında Sosyete Pazarı olarak bilinen alanda kurulan Gencer Pazarı, sıcak nedeniyle sabah saatlerinde ilgi görmezken, öğleden sonra vatandaşlar akın etti. 

Gelenek 3
GENCERİN ÖYKÜSÜ
Gencer, Ramazan ve Kurban Bayramlarının 4. gününde kurulan pazarlara verilen isim. Gencer günü geldiğinde, çevre köy ve ilçelerden gelen esnaflar toplanır. Civardan Nazilli’ye gelen genç erkeklerin ve kızların birbirlerini görerek, tanışmalarına ortam hazırlayan bir etkinliktir aynı zamanda. Aslında eski zamanlardaki evliliklerin temellerinin atıldığı yerlerdir de diyebiliriz. Bu pazarlarda, bayramda harçlık biriktirmiş çocukların paralarını harcadıkları panayırlar ve eğlenceli zamanlar geçirmeleri için lunaparklar bulunmaktadır. Gencer adetinin tam tarihi belli olmamakla birlikte, 600 yıllık bir geleneğe dayandığı tahmin edilmektedir.

Gelenek 2

GENCER MACUNU NASIL YAPILIR?

Çöven otu, üzüm suyu ve şeker temel malzemelerdir. Çöven otu kaynatılır, suyu ayrılır. Diğer yanda şeker şerbeti kaynatılır, iyice kaynayınca içine çöven suyu katılarak karıştırılarak kaynatılır. Üzüm suyu eklenir. Beyaz macun kıvamına gelene kadar kaynar. Sonra satışa hazırdır. Basit, lezzetli, hiçbir katkı malzemesi içermeyen gencer macunu çok uzun süredir aynı tarifle yapılır ve satılır. Genellikle satıldığı tezgahlarda gencer macununun yanında susam helvası da yer alır. Birbirlerini tamamlayan lezzetler olduklarına inanılır.
GelenekkGelenek 1Gelenek