ÖZEL HABER - Ege bölgesinde, turizmin en gözde tatil beldelerinden biri olan Kuşadası'nda, kentin gezi rotaları üzerinde hemen her noktada bulunan seyyar midye dolma satıcıları, gerek sezona uygun giydirilen seyyar tezgah arabaları ve gerekse midye dolmaların geleneksel tadıyla kentin simgesi olmayı sürdürüyor. Kuşadalıların yanı sıra yerli ve yabancı tatilcilerin de vazgeçemediği lezzetler arasında yer alan midye dolmayı yine kentin en köklü seyyar midyecilerinden Serhat Özcan'dan nam-ı diğer Midyeci Serhat'tan dinledik.
''ÜNİVERSİTE MEZUNUYUM AMA BABA MESLEĞİNE GÖNÜL VERDİM''
Kuşadası'nda meşhur sokak lezzetleri denildiği zaman, hazırladığı midye dolmaları ile kentin simgeleri arasına girmeyi başaran üniversite mezunu seyyar midye dolmacı Serhat Özcan, yıllardır tezgâhının başında enfes midyeleriyle hem yerel halkın hem de tatilcilerin damaklarını şenlendirmeye devam ediyor. Kentin en gözde gezi güzergahları arasında bulunan El Heykeli Meydanı üzerinde, yıllardır değişmeyen daimi satış noktasında seyyar midye arabası ile vatandaşlara hizmet veren Özcan mesleğin miras niteliği taşıdığı anlatarak, ''Aileden midye dolma işi yapıyoruz. Babam yıllar önce bu işe İzmir'de başladı. Annem ve kardeşlerimin de emeği ve alın teri var bu işte. 20 yıldır Kuşadası'nda aynı noktada vatandaşlarla buluşuyoruz. Üniversite mezunuyum ancak baba mesleğini devam ettirme isteğim, aileme bu yolda destek olma düşüncem ve mesleğe duyduğum sevgi hayatıma bu şekilde yön vermemi sağladı. Zaman içinde ben de babamdan işi öğrendik sonra seyyar midye arabasını devraldım. O günden bu güne de bu işin içerisindeyim'' dedi.
''LEZZETİMİZİN SIRRI; USTALIK VE TAZELİK''
Uzun yıllardır Kuşadası'nda "Midyeci Serhat" olarak tanınan Özcan, midye dolma işinin devamlılığı için ustalık ve tazeliğin lezzetlerinin en önemli sırrı olduğunu belirterek, ''Ege bölgesinde, özellikle sahil kasabalarında midye dolma işi çok yaygındır. Bölgede taze deniz ürünlerine kolay erişim, midye dolmanın ana malzemesinin her zaman en kalitelisinden olmasını sağlıyor. Ege'nin berrak sularından çıkan midyeleri usta ellerde özenle hazırlayıp vatandaşlarla buluşturuyoruz. Midye dolmanın iç harcındaki özel baharat dengesi ve pirincin farklı aroması, Ege mutfağının karakteristik özelliklerini de beraberinde getiriyor. Bu işte malzemelerin taze olması çok önemlidir. Ustalık ise işin başından sonuna kadar zaten olmazsa olmazımızdır. Midyelerimiz her gün büyük bir özenle seçiliyor ve özel baharat karışımlarıyla hazırlanan iç harçları ile yine ustalıkla ve taze olarak satışa hazır hale getiriliyor'' diyerek mesleğin püf noktalarını anlattı.
''MİDYE DOLMA KUŞADASI'NDA EVRENSEL BİR LEZZET''
Midye dolması ile Türk mutfak kültürünün tanıtımına Kuşadası'ndan destek veren Özcan aynı zamanda kentte gastronomi turizmine de canlılık getiren isimlerde biri olarak karşımıza çıkıyor. Her geçen gün artan taleple birlikte, midye dolma, Ege'nin damaklarda iz bırakan lezzet mirasının önemli bir parçası olmayı sürdürmeye devam ederken, Özcan'da, kentte midye dolmanın tadını evrensel boyuta taşımayı sürdürüyor. Kuşadalıların yanı sıra kente tatil için gelen yerli ve yabancı turistlerin de midye dolmaya büyük ilgi gösterdiklerini anlatan Özcan, ''Yerli halk ve kente dışardan gelen yerli vatandaşlar bu tadı severek tüketiyor. Denize kıyısı olmayan, midyenin tadına uzak ülkelerde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar da midye dolmayla burada tanışıyor. Kuşadası'na tatil için gelen ve tezgahımıza uğramadan kentten ayrılmayan yabancı turist müşterilerimiz var ve bu durum da bizleri mutlu ediyor. Midye dolma yedikten sonra seyyar aracımızın önünde hatıra fotoğrafı çekiliyoruz ve bu fotoğrafları sosyal medya ortamında paylaşıyorlar. Bir anlamda midye dolmanın tadını ve Kuşadası'nın adını bu şekilde de evrensel platforma taşıyarak kentin tanıtımına katkı sağlamış oluyoruz'' dedi.