Muğla Milas’a bağlı Sakarkaya bölgesinden başlayarak, Anadolu Geçidi, Kayabükü, Narhisar, Konak, Ketendere köy arazilerinde ve Aydın Karpuzlu’ya bağlı Kızılcabölük, Yahşiler’den Tekeler’e kadar uzanan 33 kilometrekarelik geniş bir alanda 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgar enerji türbininden oluşacak santral inşaatlarının yapılmasının planlandığı ortaya çıktı. Projenin Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) için 12 Mayıs’ta Milas’a bağlı Sakarkaya’da ve Karpuzlu’ya bağlı Tekeler köyünde halkın katılımıyla toplantılar yapılacak.

"TAHRİBAT KORKUNÇ OLACAK"

Doğal güzelliğiyle birçok canlı türüne ev sahipliği yapan Beşparmak Dağları’nde rüzgar enerjisi projesine çevreciler gösterdi. Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, rüzgar türbinleri santrallerinin yapılacağı bölgelerin Latmos Dağları’nda madenlerden kurtulabilmiş en bakir bölgelerde yer aldığı belirtildi. 33 kilometrekarelik alanda tırların geçmesi için açılacak devasa büyüklükteki yolların yaratacağı tahribatın korkunç olacağı ifade edilen açıklamada, “Latmos Dağları’nın doğal peyzajının en güzel olduğu, hareketli bir yaban hayatının devam ettiği, yoğun ormanlık alanların bulunduğu, bitki çeşitliliği açısından endemik cyclamen mirable başta olmak üzere yüzlerce bitki çeşidinin bulunduğu, ilginç şekilli kayalarıyla potansiyel bir jeoturizm ve ekoturizm alanı olabilecek güzellikteki bölgede bu projenin gerçekleşmesi halinde geri dönüşü olmayan bir tahribat yaratacaktır” denildi.

"KÜLTÜR VARLIĞI BULUNUYOR"

Proje alanının batı kısmının da Milli Park yapılması düşünülen alanı kapsadığının altı çizilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Alanın içinde Anadolu’daki önemli keşiflerden biri sayılan Suratkaya’da bulunan Hitit Yazıtları, kaleler, kayaresimleri, savunma yapıları, antik yerleşim alanları gibi pek çok kültür varlığı bulunmaktadır. Bahse konu olan bölgede keşfedilmesi gereken birçok kültür varlığının olduğu bilinmektedir. Bunların araştırılması bile on yıllar sürecek bir zaman dilimine ihtiyaç vardır. Bölge halkının en önemli geçim kaynakları olan Fıstık Çamı, Arıcılık, Zeytincilik ve hayvancılık yüzyıllardır geleneksel bir şekilde yapılmaktadır.”

SAKARKAYA VE TEKELER'E DESTEK VERECEKLER

Açıklamada, söz konusu projenin gerçekleşmesi halinde başta yöre insanları olumsuz etkileneceğinin altı çizilerek, “Doğal hayat büyük zarar görecek, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından eşsiz özelliklere sahip, gelecekte önemli bir turizm alanına dönüşecek bölge büyük tahribata uğrayacaktır. Zaten birçok bölge maden faaliyetleri nedeniyle delik deşik edilmiş vaziyette olup, bakir kalmış böylesine değerli bir alanın bozulmasına izin verilmemelidir. 12 Mayıs’ta bölgenin korunması için sabah 10.00’da Sakarkaya’da, saat 14.00’de Tekeler Köyünde destek vereceğiz” ifadelerine yer verildi.