“PİDE, LAHMACUN VE BAKLAVA, MİRAS LİSTESİNE ADAY OLMALI”
Açıklama şu şekilde devam etti: “Yapılan sunumda, İtalya’da ve Türkiye’de koruma altındaki bölgelerin kıyaslamaları yapıldı. Sit alanının tanımı, doğal sit, arkeolojik sit, kentsel sit ve tarihi sitlerin anlamlarını ve kazanımları anlatıldı. Sit alanlarının seviyeleri, hangi bakanlıklara bağlı bulunduğu, sit alanları imara açılabilir mi, Unesco kalıcı ve geçici dünya miras listesinin tanımı, Türkiye’de bulunan dünya miras listeleri, dünya miras listelerine girmenin yararları örnekleriyle gösterildi. İtalya’da ki sit alanlarını anlatarak, İtalya’da büyük gemiler yüzünden Venedik şehrinin UNESCO tarafından “Tehlike Altındaki Dünya Mirasları” listesine alınabileceğini söyledi. İtalya’nın pizzayı bile dünya miras listesine aday gösterdiğini, bizde de Bozdoğan pidesi, lahmacun veya baklavanın da gösterilebileceğini belirtti.”“KURŞUNLU MANASTIRI VE FINDIKKALE’YE KADAR GENİŞLETİLMELİ”
Açıklama şu şekilde tamamlandı: “Antik Çağ Arkaik dönemde, bugün Kuşadası Güzelçamlı sınırlarında olan Panionion’un, Roma Dönemi’ne kadar İyon Devletleri için önemli bir politik, askeri ve dini, kültür birliği merkezi olduğunu, tarihin babası olarak bilinen Herodot bu bölge için “Güneşle denizin, tarihle doğanın birleştiği, yeryüzünün üstünün, gökyüzünün altının en güzel yeri Panionion” diye söylediğini belirtti. Milli Park’ın içinde bulunduğu Dilek Yarımadası’nın ekolojik ve coğrafik açıdan Söke’ye kadar uzandığını, kültürel zenginliğinin yanı sıra flora ve fauna açısından da çok zengin kaynaklara sahip olduğunu, bölgenin bütüncül bir şekilde korunması gerektiğini söyledi. Milli Park sit alanının, park bitiminden değil sınırlarının Kurşunlu Manastırı ve Fındıkkale’ye kadar genişletilmesi gerektiğini belirtti.”
Muhabir: Yazar Silinmiş





