Tüplü dalış (Scuba diving) ülkemizde bilhassa deniz kenarındaki şehirlerimizde oldukça popüler olan bir spor/hobi.
* * *
2011 yılından beri profesyonel olarak Antalya’dan Çanakkale’ye kadar dalış yapmadığım nokta kalmadı diyebilirim.
* * *
Bir dalış programı hazırladığımızda bir günde iki dalış yapabilmenin heyecanını yaşamak isteriz. Örneğin Muğla/Bodrum için bir tur programı hazırladığımızda önce Pınar Batığına ardından da C-47 Dakota batığına yapacağımız dalışlar dolu dolu bir dalış günü geçirmemizi sağlar.
* * *
Bodrum’daki bu iki dalışta yaklaşık 25-30 metrelerde bir deniz tankeri ve bir de C-47 uçağını su altında görmek, içinde gezebilmek bir dalgıç için en keyifli anlardır.
* * *
Aynı güzellikleri Datça, Fethiye, Kaş, Ayvalık, Çanakkale ve Çeşme’de de görmek mümkün.
Gelelim Aydın’a.
* * *
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 2016’da Kuşadası’nda batırdığı Airbus A300 batırılmış en büyük uçak olarak tarihe geçti. Kaş, Kemer, Bodrum ve Düzce’de en fazla küçük C-47 uçak batıkları varken, 19 metrelik C-47’ye karşı 54 metrelik bir A300 batığının Kuşadası’nda olmasından en fazla biz dalgıçlar gurur duyduk.
* * *
İlk başlarda (akıntıdan dolayı) yerini eleştirmiş olsam da birkaç dalıştan sonra konumu ve derinliği dolayısıyla alıştım ve keyif almaya başladım.
* * *
Sadece yurt dışından bizzat misafirim olarak gelen arkadaşlarımın da bu uçak batığı konusunda memnun kalması benim için başkaca bir gurur kaynağı oldu.
* * *
Ama burada bir gün dalıştan sonra herkes ya Bodrum’a ya da Fethiye’ye doğru rota belirledi.
Onlara Aydın’da başka bir dalış noktası veremedim.
* * *
Dalış için Aydın’a gelen yerli ve yabancı sporcuları en az üç-dört gün bu şehirde tutabilecek tedbirleri alabilmek çok önemli.
* * *
Benim düşüncem Kuşadası, Didim, Akbük ve Bafa Gölü’nde yeni batıklar oluşturulmalıdır.
* * *
Nitelikli ve üst gelir grubu yabancı turisti çekebilmenin yegane yolu nitelikli turizm destinasyonları oluşturabilmektir.
* * *
En fazla 2-3 yıl içerisinde Aydın dalış dünyasının sharm el sheikh’i olabilir.
* * *
Bu konuda Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Güzel, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na büyük iş düşüyor.
* * *
Her üç başkanın da vizyonunu ve hedeflerini yakından bildiğimi düşündüğüm için gerekli çalışmaları yapacaklarına eminim…