Merhabalar; Bu yıl sıklıkla karşılaşılan ‘’parmak emme’’ konusuna değinmek istiyorum.NEDİR?
Parmak emmek, bebeklerin doğuştan sahip oldukları en güçlü reflekslerden biridir ama 4 yaş civarına kadar zararsız görünen bu davranış zamanla çocuğun psikolojik gerginlikler karşısında kendisini güvende hissetmek ya da sakinleştirebilmek istediğinde başvurduğu bir alışkanlık haline gelebilir.NEDEN YAPILIR?
Çocuk; sevgi ve güven eksikliği hissettiğinde, kaygı uyandıran durumlar karşısında kendisini sakinleştirecek başka bir şey bulamadığında, ebeveynlerinden yeterince ilgi göremediğinde parmak emiyor olabilir. Aile içi çatışmalar, başka bir eve taşınmak ya da yeni bir kardeşin doğumu gibi büyük değişiklikler çocukta bu tür bir alışkanlığın başlamasını tetikleyebilen faktörlerden bazılarıdır.ZARARLARI ?Parmak emme davranışına devam eden 4 yaşından büyük çocuklar, diş problemleri ve sosyal zorluklar açısından yüksek risk altındadırlar. Kalıcı dişler çıkmaya başladığı sırada çocuk hala parmak emme davranışına devam ediyorsa ön dişlerde yerleşim sorunları, dişlerde aralık ya da ısırmakta güçlük görülebilir. Çocuk “S” sesini doğru çıkarmakta zorlanabilir. Öte yandan okula gitmeye başladıkları 5 yaş civarı, çocukların epey acımasız oldukları ve birbirleriyle dalga geçip sataşmayı keşfettikleri bir dönemdir. Okul çağında hala parmak emmeye devam eden çocuklar, akranları tarafından sataşmalara maruz kalıp dışlanabilirler.NE ZAMAN?4 yaş civarında ya da 4 yaşından büyük olmasına rağmen parmak emmeye devam ediyorsa,Parmak emmeye devam etmek istemiyor ama bu davranışı nasıl bırakacağını bilmiyorsa,Diş, çene ya da konuşma problemleri yaşıyorsa,Akranları tarafından “bebeksi” bulunup dışlanıyorsa,Bunlar çocuğunuzun parmak emme davranışıyla ilgili bir şeyler yapmanız gerektiğine işaret etmektedir.NE YAPILMALI ?Parmak emme davranışı bir alışkanlık haline geldiyse telaşa kapılmayın ve bunun genelde 4 yaş civarında kaybolmasının beklendiğini bilin..Parmak emme davranışını neden bırakması gerektiğini çocuğunuza basit bir dille anlatın.Çocuğunuzu eleştirmeyin, gücendirmeyin; ona destek olun.Çocuğunuzu zorlamaktan ve onunla bir güç savaşı yapmaktan kaçının; onu ikna etmeye çalışın.Bu konuyu sürekli gündeme getirmeyin, dikkatleri çocuğunuzun üzerine çekmeyin.Sabırlı olun. Çocuğunuzun parmak emme alışkanlığını bırakmasının bir günden daha uzun zaman alacağını ve bunun birlikte aşabileceğiniz bir süreç olduğunu hatırlayın.Çocuğunuzu bu sürecin aktif bir katılımcısı yapın. Çocuğunuza hislerini ve düşüncelerini paylaşabileceği bir alan açın. Ona nasıl yardımcı olabileceğinizi ve sizden ne yapmanızı istediğini sorun.Çocuğunuzun ne zaman ve hangi durumlarda parmak emdiğini gözlemleyin ve parmak emme davranışının tetikleyicilerini fark ettiyseniz bunları azaltmaya çalışın.Tetikleyicileri ve etkilerini tamamen ortadan kaldıramıyorsanız en azından çocuğunuzun parmak emdiği durumlarda kullanabileceği alternatif yöntemler bulmasına yardım edin.
Çocuğunuzu parmak emme davranışını bırakması için teşvik edin.
Çocuğunuzun parmak emmeden geçirdiği küçük zaman aralıklarını ödüllendirmek iyi bir fikir olabilir.Çocuğunuzu her seferinde değil ara sıra ama nazik bir şekilde uyarın.
Başkalarının yanındaysanız onun kendini kötü hissetmemesi için size özel bir ipucu kullanabilirsiniz.Çocuğunuzun parmak emme davranışının kronikleşmeye başladığını ve psikolojik nedenlere bağlı olabileceğini düşünüyorsanız mutlaka bir psikologa ya da psikiyatriste başvurun.