Gelelim hepimizin zorlandığı o meşhur iki yaş sendromuna. Çocuklarda 18 aylıkken başlayıp 3-3.5 yaşlarında biten bebeklikten çocukluğa geçiş dönemidir. Her geçiş gibi bu geçiş dönemi de sancılıdır.
Bu dönemde yaşanan sıkıntılı süreçler:
- Uyku düzeni bozuklukları
- Beslenme problemleri
- Kıskançlık
- Ben yapmak istiyorum
- Zarar vermek(ısırmak, vurmak)
- Takıntılar
- Ağlama krizleri
- Öfke nöbetleri
- Tuvalet Sorunları
- İnatlaşma
- Kendine zarar vermek
- Denilenin aksini yapmak
- Söz dinlememek
- Utangaçlık
Çocuğunuzu tanıyamadığınız garip ve farklı davranışlar sizle inatlaşmayla başlar. Çocuğunuz 2 yaşındaysa ve davranışlarıyla sizi çileden çıkarıyorsa endişelenmeyin. Çocukların 2-3 yaş arasındaki bu durumu geçicidir. Bu dönemde çocuğunuzla ilişkinizde dikkat etmeniz gerekenler: - Çocuğunuz yaşına uygun sorumluluklar verin. Anlaşılır, tutarlı sınırlar koyun, kendini güvende hissettirin.
- Enerjisini boşaltması için gün içinde bol bol dışarı çıkarın.
- Öfkelendiğinde yanında sakince onunla göz teması kurmadan durun. Davranışının farkında olduğunuzu hissettirin.
- Tutarlı sınırlar koyun ve çizdiğiniz sınırları o sakinken anlatmaya çalışın. Böylelikle olay anında ya da öfkeli durumlarında sizin anlattıklarınız aklına gelecek ve nasıl davranması gerektiğini önceden kestirecektir.
- Çocuğunuza zaman zaman sınırlarını aştığında sonuçlarını görüp öğrenebileceği, özgür olabileceği ve kendisini tümüyle ortaya koyabileceği güvenli ortamlar yaratın.
- Yapmasını istemediğiniz bir davranış varsa kızmak, engellemek ve cezalandırmak gibi davranışlar göstermeyin. “Hayır!” kelimesini kullanmada seçici davranın. Yerine getirilmesi imkansız olmadıkça her isteğine "hayır" demeyin.
- Kendisine zarar veren hareketler yapıyorsa, bu davranışını sevmediğinizi belli eden jest, mimik ve sözlerle dikkatini başka yönlere çekin.
Gelişim bir parçası olan 2 yaş sendromunda çocuklara son derece ılımlı davranmak önemlidir.2 yaş civarı; çocuğun kendisi ve çevresi üzerinde hakimiyet kurmaya başladığı, kendi benliğini oluşturmaya başladığı bir dönem. Bu döneme bir tür "ön ergenlik" de denilebilir. Çünkü 2 yaş çocuğu da, tıpkı bir ergen gibi ailesiyle inatlaşır, istediği olsun ister ve her şeyi kendi yapmaya çalışır. Çocuğa ebeveynin kim olduğunu anlatmak son derece önemlidir. Öyle bir çileden çıkarsınız ki sinirinizden ağlarken bulursunuz kendinizi. Bunu yaptığınız an çocuk sizin ebeyniniz olur. Bu sınırı koruyun, inatlaşmayın, öfkesini kusmasına izin verin, birşeyi yapmaya zorlamayın, kendisine zarar vermesine izin vermeyin ve kontrol daima sizde olsun.
Tabi birde şu var ki kendinize zaman ayırın Hepimizin algısı ve toleresi farklı olduğu için bazı aileler bu dönemi rahatlıkla atlatırken bir diğer aile çok zorlanabilir.. Siz iyi hissederseniz çocuğunuzda da bunun pozitif etkisini gözlemleyeceksiniz. Mutlu anne mutlu çocuk, mutsuz anne mutsuz çocuk. Hoşçakalın...