1961 yılında 212 Sayılı Kanun'un kabul edilmesiyle gazetecilik mesleğini icra edenlerin onur günü, bayramı olarak kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü yıllardır ÇalışAmayan Gazeteciler Günü olarak adlandırılıyoruz.
* * *
İsterdik ki demokratik bir toplumun olmazsa olmazlarından, öncü kuvvetlerinden basın emekçilerinin gününü hiçbir kaygı duymadan, gönül rahatlığıyla kutlayalım. Ama bu yıl da geçen yıllarda da olduğu gibi kutlayacak parlak bir karne yok. Tablo yine karanlık.
* * *
Biliyoruz ki, düşünce, ifade, halkın haber edinme özgürlüğü güvence altına alınmadıkça demokratik bir hukuk devletinden söz etmek mümkün değil. Gerçek anlamda gazetecilik yapmak her dönemde zor olmuştur. Ama bedel ödemek pahasına da olsa mesleğinin gereklerini yerine getiren onurlu gazeteciler hiçbir zaman geri adım atmamıştır.
* * *
Her zaman olduğu gibi, bugün de, yaşanan sorunlar karşısında vazgeçmeyen, cesur, onurlu meslektaşlarımızın gününü kutluyor, mesleğini yapamayan, baskı gören, tehdit edilen, susturulmak istenen tüm gazeteciler için mücadele etmeye, onların yanında durmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.
* * *
Gazetecilik ve İletişim fakültelerinden her yıl mezun olan binlerce gençten ancak yüzde beşi medya sektöründe iş bulabilir durumda.
* * *
Şu anda 91 gazeteci habercilik faaliyetinden dolayı cezaevlerinde bulunuyor. Gazeteciler hemen her gün adliye koridorlarında yaptıkları haberleri savunmak zorunda kalıyor.
* * *
2019 yılında:
* * *
250 gazeteci hakim karşısına çıktı.
* * *
Yargılanan gazeteciler 133 yıl hapis cezasına çarptırıldı, 140.000 TL para cezası aldı.
* * *
30 gazeteci hakkında yeni soruşturma başlatıldı.
* * *
Yerel medyada çalışan 10 gazeteci sokak ortasında sopalı, silahlı saldırıya uğradı.
* * *
İşsizliğin, güvencesiz çalışmanın, yargılamaların, tutuklulukların bu kadar yaygın olduğu medya sektöründe gazeteciler kamusal görevlerini yerine getiremiyor.
* * *
Gazetecilerin yasal bir çalışma düzenine kavuştukları 10 Ocak’ın bayram ilan edilmesinin üzerinden 59 yıl geçti ancak çalışma koşulları geriye gitti. Basın İş Kanunu’nda gazetecileri koruyan maddeler teker teker ortadan kaldırıldı.
* * *
Bu günü yeniden; çalışabilen, tutuklu olmayan, güvencesi olan gazeteciler günü yapabilmek için daha fazla mücadele ve daha fazla dayanışmaya ihtiyaç var.