Muhabir: Yazar Silinmiş
Aydınlı kadınların vazgeçilmezi
Aydın’da çeşitli ağaçlardan tahta kaşıkların satışını yapan esnaf Arzu Karakaya, kaşıkların kadınların mutfaklarında kullandıkları vazgeçilmez ürünlerden olduğunu ve ilginin her geçen gün arttığını belirtti.
Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen tahta kaşıklar teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile zaruri ihtiyaçtan olmaktan çıkarak otantik bir mutfak gereci haline dönüştü. Çizilmesini isteyen yüzeylere sahip tava ve tencereleri karıştırmak için halen daha mutfaklarda yer alan tahta kaşıklar vatandaşların imdadına yetişiyor. Hemen hemen her evde bulunan tahta kaşıklar hem doğal olması hem de tava ve tencerelere zarar vermeyişi ile dikkat çekiyor. Aydınlı kadınların da tahta kaşıklara her geçen gün ilgisinin daha da arttığını ifade eden esnaf Arzu Karakaya, "Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe, ceviz, zeytin ve armut gibi ağaçlar kullanıyor. En dayanıklı tahta kaşık türü ise şimşir kaşık olarak adlandırılıyor. Doğal malzemelerden yapıldıkları için genel kanıya göre tahta kaşıklar diğer metal, silikon ve plastiklere göre daha sağlıklı olarak biliniyor. Korona virüs salgınından sonra insanlar doğal ürünlere yöneldi ve daha da bilinçli hale geldiler. Eskisi gibi yemek yemek için olmasa da tencere ve tavalara zarar vermediği ve ısıyı iletmediği için tahta kaşıklara ve tahtadan yapılan mutfak ürünleri rağbet görmeye devam ediyor. Hatta daha da ilgi arttı diyebiliriz" dedi.
Tahta kaşık kullanımda tatlı ve tuzlular için farklı kaşık kullanılması gerektiğini belirten Karakaya, ahşap yapısı gereği yiyeceklerin tadını içerisine hapsedebiliyor. Bunun için tatlı ve tuzlular için farklı tahta kaşıklar kullanmak hatta bu ayrımı kesme tahtasında da yapmak gerekiyor. Tuzlu ve tatlıların tatlarının birbirlerine karışmasını ayrı kaşık kullanarak önleyebiliriz. Ayrıca tahta kaşıkların temizliğine de dikkat etmemiz gerekiyor. Makineye atmak yerine elde yıkanması en sağlıklısı. Tahta kaşıklar ve diğer ahşap ürünler fazla ısıya maruz bırakılırsa çatlama yapabiliyor. Bu da yiyecek parçalarının çatlaklara dolmasını ve burada bakteri oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle ayda bir kere sirke ve karbonatlı su ile 10-15 dakika kadar tahta kaşıklarınızı kaynatmak uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.
Karakaya tahta kaşıkların fiyatlarının tahta kaşıkların 10 ile 40 TL arasında alıcı bulduğunu keşkek kaşıkları ise 100 TL’den başladığın sözlerine ekledi.
Yorumlar
Trend Haberler
Aydın'da müşterilerini dolandıran kuyumcuya 42 yıl hapis cezası
Nazilli’nin çözülemeyen sır dosyası: Kayıp Osman’dan 13 yıldır haber alınamıyor
Karacasu'da 49 yaşındaki Nazmi Sabancı ölü bulundu
Aydın’da ulaşıma zam geldi! İşte yeni tarifeler
Nazilli’de kahreden olay: 16 yaşındaki Cennet tüfekle yaşamına son verdi
Türkiye'nin en büyük zeytinliği Karacasu'da
Aydınlı esnafların dikkatine: 1 Ocak'tan itibaren başlıyor
Karacasu'da korku dolu anlar: Mahalleli sokağa döküldü
Aydın’da zeytinyağı fiyatları açıklandı
Karacasu'da acı ölüm: Önce biber dizdi, sonra kendini astı
Resmi İlanlar





