Denizli’de 19, Muğla’daki 13 Aydın’da 17 ilçenin içinde bulunduğu listede gelişmişlik düzeyinde Aydın’ın merkez ilçesi Efeler en gelişmiş 6. ilçe olurken, Karpuzlu ilçesi ise son sırada yer aldı.

Resmi Gazete'de yayımlandı: At yarışlarında yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı: At yarışlarında yeni dönem!

Denizli, Muğla Aydın'dan 49 ilçenin yer aldığı listede, Efeler 6. Kuşadası 7. sırada, Didim 11, Söke 12, Nazilli 13, Çine 24, İncirliova 25, Kuyucak 28, Sultanhisar 32, Germencik 33, Buharkent 34, Yenipazar 35, Köşk 36, Karacasu, 40, Bozdoğan 44 ve Koçarlı ise 45. sırada yer aldı.

Hazırlanan listede ilk 10 ilçe arasında Aydın’dan sadece iki yer aldı. Bu durum Aydın'ın ilçelerinin gelişmişlik düzeyinin geride kaldığını gözler önüne serdi. Ayrıca 1. Gelişmişlik Kademesi kapsamında Aydın’ın hiçbir ilçesi listeye giremedi.

Aydindaki Ilcelerin Gelismislik Duzeyleri Aciklandi Hangi Ilce Kacinci Sirada 464781 Fb4Fb91444124Cab5333099C29Ad5Fe3

AYDIN'IN KENTSEL ETKİ ALANLARI

Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması (YER-SİS) kapsamında kentsel yerleşimlerin etki alanlarınıda belirleyen GEKA. Küçük yerleşimler büyük yerleşimlerden hizmet alır varsayımı ile ilişkiler tek yönlü hiyerarşik yapıya dönüştürülerek bölgeler oluşturdu. Bu oluşum incelendiğinde Ortaca, Menteşe, Merkezefendi, Pamukkale, Nazilli, Efeler, Söke merkezli etki alanına dayalı alt bölgeler görüldüğüne vurgu yapıldı.

GEKA, Aydın ilinin Nazilli, Efeler ve Söke olmak üzere 3 büyüme merkezi odağında gelişme gösterdiğini raporladı. Özellikle Pamukkale-Nazilli-Efeler güzergâhında gelişmiş bir ekonomik koridorun belirgin olduğu belirtildi. Bu güzergâh, endüstriyel gelişmelerin en yoğun yaşandığı hat olarak öne çıkarken, lojistik, istihdam, sosyokültürel gelişmeler açısından da Efeler, Nazilli, Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinin bu hat üzerinde öncülük ettiği ifade edildi. Bu koridor ayrıca bölgenin İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere olan bağlantılarında da önemli bir aracı konumunda bulunuyor, özellikle İzmir Limanı'na doğru gelişimiyle dikkat çekiyor.

Muhabir: ÖMER ARAZ