Ege’nin en güzel şehirlerinden biri olan Aydın, tarih kokan bir şehirdir. Aydın’ın Antik dönemlere uzanan köklü bir geçmişi vardır. Çağlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından zengin bir kültürel birikime sahiptir.Bu kültürel birikim elbette Aydın mutfağına da yansımıştır. Peki, Aydın’da ne yenir? Aydın yöresel mutfağı, zeytinyağı ile zenginleşen mezeleri, lezzetli etleri ve taze ot yemekleriyle öne çıkar.

Aydın’da Ne Yenir?

Hem tarihi hem doğal güzellikleriyle yaz aylarının gözdesi Aydın, gastronomi turizminde de önemli yer tutar. Eğer yolunuz Aydın’a düşecek olursa, Aydın’da ne yenir diye düşünmeyin, bu yazımızda Aydın’da ne yenilir ne içilir listeledik.

Aydın’a Gittiğinizde Mutlaka Denemeniz Gereken 10 Yöresel Lezzet

Verimli toprakları nedeniyle her türlü yemek çeşidinin bulunduğu Aydın’da ne yenir? İşte Aydın’da mutlaka tadına bakmanız gereken yöresel lezzetler…

1. Yuvalama

aydinda-ne-yenir1.jpgYuvalama ya da Yuvarlama, Aydın’ın en meşhur yemeklerinden biridir. Büyük kazanlarda pişirilen ve imece usulü hazırlanan bir yemektir.Yuvalama genellikle düğünlerde yapıldığından düğün yemeğidir de denilebilir. Kıyma, un, salça ve soğan ile hazırlanır, baharatlarla tatlandırılır. Kıyma/un oranını doğru ayarlamak yemeğin püf noktasıdır.Aydın yöresinde ne yenir dendiğinde Yuvalama doğru bir cevap olacaktır. Bu geleneksel yemeği yolunuz Aydın tarafına düşerse mutlaka deneyin.

2. Çine Köftesi

aydinda-ne-yenir2.jpgAydın Çine’de ne yenir sorusunun cevabı elbette Çine Köftesi olacaktır. Çine Köftesi, Aydın’ın tescilli lezzetlerindendir.Az ekmekle ve bol yağlı kıymayla yapılmaktadır. En önemli özelliği ise köfte harcının baharatsız yapılmasıdır. Çine yöresindeki restoranlarda mangal ya da ızgarada pişirilir. Servis edilirken yanında kimyon ve karabiber de verilir.Çine köftesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ege yöresinin enfes lezzetlerinden olan Çine Köftesini denemeden Çine’den ayrılmayın.

3. Paşa Böreği

aydinda-ne-yenir3.jpgPaşa böreği, Aydın’ın en merak edilen yöresel lezzetlerinden biri. Aydın’ın meşhur yemeklerini denemek istiyorsanız Paşa böreğine bir şans vermelisiniz.Peki Paşa böreği nasıl yapılır? Un ve yumurta ile hazırlanan hamurlar kızartılır. Ardından et suyunda ıslatılır. Islatılan yufkaların arasına kıyma kat kat serilir.Üzerine süzme yoğurt ve tereyağlı sos gezdirilerek servis edilir. Bu tarife tercihe göre çam fıstığı da eklenebiliyor. Adında börek geçmesine rağmen yörede ana yemek olarak servis edilir.Ünü tüm ülkeye yayıldığından Aydın Paşa böreği nerede yenir merak ediliyor. İl merkezinde yer alan Lezzet-i Şahane’ye gidip bu lezzeti tadabilirsiniz.

4. Çingene Pilavı

aydinda-ne-yenir10.jpgÇingene pilavı, Aydın’ın meşhur yemekleri arasındadır. Ancak Ege’nin diğer bölgelerinde de yapılmaktadır.Çingene pilavı olarak geçse de aslında bir tür salatadır. Kesik çökelek, domates, biber, maydanoz, dereotu ve nane ile hazırlanır. Üzerine baharat, limon suyu ve bolca zeytinyağı gezdirilir.Genellikle de kahvaltılarda tüketilir. Eğer Aydın’da güzel bir kahvaltı yapacaksanız, çingene pilavını mutlaka sipariş edin.

5. Bolama

aydinda-ne-yenir6-001.jpgAydın’ın meşhur lezzetlerinden Bolama, başka yörelerde kapama olarak da yapılır. Ege yöresinin farklı yerlerinde “Lok Lok Pilavı” diye de bilinir.Bolama yemeği, geleneksel bir yöntemle yapılır. Bakırdan yapılmış “Bolama Aşı Tepsileri”nde kuzu veya dana eti özel olarak pişirilir. Aydın’ın Kuşadası ilçesine özgü bir yemektir. Ancak Aydın Söke’de ne yenir dendiğinde de akıllara Bolama gelir.Etin yanında nohut, pirinç, bulgur ve şehriye gibi çeşitli malzemelerden bir pilav pişirilir. Çoğunlukla kalabalık sofralarda tüketilmektedir.

6. Keşkek

aydinda-ne-yenir8.jpgKeşkek Anadolu’nun en eski geleneksel yemeklerinden biridir. Aydın’da ne yenmeli diye soruyorsanız ve keşkek cevabını alıyorsanız mutlaka denemelisiniz.Keşkek düğün ve bayram gibi günlerde imece usulü yapılan bir yemektir. Aydın yöresel yemeklerinden keşkek, buğday, nohut ve et ile hazırlanır. Etin lezzetli suyu da keşkek yaparken kullanılır.Özellikle Aydın Bozdoğan’da keşkek yiyebilirsiniz. Lezzeti ve kıvamıyla sizi büyüleyecek bu lezzeti Aydın’a gidince tatmadan dönmeyin.

7. Koruk Ekşili Bamya

aydinda-ne-yenir9.jpgAydın Yenipazar lezzetlerinden Koruk Ekşili Bamya, zeytinyağlı yemekler arasında en sevilenidir. Yörede özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilir.Koruk Ekşili Bamya, Aydın’da ne yenir listesinde mutlaka yer alması gereken lezzetlerden biri. Bu yemekte henüz olgunlaşmamış üzümler kullanılır ve bu yüzden aroması yüksektir. Soğuk ya da sıcak tüketilebilir.

8. Ot Kavurmaları

aydinda-ne-yenir12.jpgAydın’da ne yenir listesi yaparken Aydın’ın meşhur ot yemeklerinden bahsetmemek olmaz. Yörede çok çeşitli otlar kavrularak tüketiliyor.Isırgan otu, ebegümeci, pazı, semizotu, arapsaçı gibi birçok ot kavurması yörede mevcut. Özellikle mevsimi geldiğinde dağlardan ya da tarlalardan toplanan otlar, soğan ya da pırasa ile tatlandırılıyor.Bolca zeytinyağı ile soğuk ya da sıcak olarak servis ediliyor. Aydın’a gittiyseniz bu tatlardan en az birini denemeniz gerek.

9. Pelvize Tatlısı

aydinda-ne-yenir7.jpgAydın’da ne yenir listesinde sıra geldi Aydın’ın meşhur tatlılarına. Pelvize tatlısı da Aydın’ın yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Genellikle Aydın’ın Yenipazar ilçesinde yapılıyor.Temel malzemesi nişasta, su, şeker ve ceviz olan tatlı tercihe göre meyvelerle de servis edilebiliyor.Pelvize tatlısı hem pratik hem lezzetli olmasıyla Aydın’da sıklıkla tüketilen bir tatlı çeşidi.

10. Kuru İncir Arası Ceviz

aydinda-ne-yenir11.jpgAydın’da ne yenir sorusunun en güzel cevaplarından biri de elbette kuru incir. Yörede çeşitli şekillerde tüketilen incir, Aydın için önemli bir yer tutmaktadır.Ülkemizde yetişen incirlerin %65’i Aydın’da üretilmektedir. Dolayısıyla en lezzetli incirler de bu bölgede yer alır.Eğer şehre yolunuz düşerse mevsimindeyken taze, değilse kuru-cevizli incirlerden tatmayı unutmayın!

Editör: Haber Merkezi