Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), toplumda tarım ve gıda güvenliği bilincini artırmaya yönelik faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İsabeyli Yerleşkesi Konferans Salonu, üniversite ile medya iş birliğine örnek teşkil eden “Tarımsal Ürünlerde Tağşiş” konulu panele ev sahipliği yaptı.
YOĞUN KATILIM GÖRDÜ
Panele; ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan, Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Yılmaz, KOSGEB İl Müdürü Sadullah Dülger, Nazilli Tarım ve Orman Müdürü Sunay Güler, Yenipazar Tarım ve Orman Müdürü Erkan Kasırga, Kuyucak Tarım ve Orman Müdürü Sebahattin Varol, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, Nazilli Ticaret Odası Genel Koordinatörü Eray Taka, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Nazilli İİBF Dekanı Prof. Dr. Osman Peker, Nazilli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ümit Özmen, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Esin Ertaş Özhavutçu, basın kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katılım sağladı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sürmen’in moderatörlüğünü üstlendiği panelde, Prof. Dr. Engin Ertan, Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, Prof. Dr. Aslı Yorulmaz ve Doç. Dr. Didem Peren Aykas Cinkılıç konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, özellikle zeytin ve zeytinyağında rastlanan tağşiş uygulamaları, tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri ile kalite kontrol kriterleri gibi konular bilimsel açıdan ele alındı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, konuşmasına kısa süre önce vefat eden Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erman Çetin’e rahmet ve ailesine başsağlığı dileyerek başladı.
“TOPLUMUN BİLİNÇLENMESİ AMAÇLANIYOR”
Gıda ürünlerinde tağşiş sorununun önemine değinen Prof. Dr. Kent, “Tarımsal ürünler dendiğinde başta bitkisel ve hayvansal ürünler sonucunda elde edilen doğrudan veya işlenerek insanların beslenme ihtiyacının karşılandığı oldukça kapsamlı bir alan düşünülmektedir. Günümüzde gıda sektörü artan tüketici beklentileri ve küresel ticaretin getirdiği rekabet ortamı nedeniyle sürekli gelişirken taklit ve tağşiş olayları da artış göstermektedir. Bu durum sadece halk sağılığını tehlikeye atmakla kalmıyor aynı zamanda ekonomiye ve üretici hatta üretim yapılan bölge ve şehirlerin de iç varlığına zarar veriyor. Türkiye’de gıda güvenliğini sağlamak, taklit ve tağşişi önlemek amacıyla çeşitli yasal düzenlemeler ve denetim mekanizmaları geliştirilmiştir. Bu konuda ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları denetim süreçlerinde rol almaktadır. Üniversitelerdeki bilim insanları ise konuyla ilgili araştırmaları yapmaktadır. Bu çalışmalarla toplumun bilgilendirilerek bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.
REKTÖR KENT’TEN TEŞEKKÜR
Panelin düzenlenmesinde önemli katkı sağlayan ve panelin paydaşları arasında yer alan Aydın Ses Gazetesi, Aydın Hedef Gazetesi, Manşet Aydın Gazetesi ve Kentte Yaşam Gazetesi’ne özel olarak teşekkür eden Kent, “Sağlıklı ve güvenli gıda üretimi ve temini ile ilgili farkındalık oluşturmasını ilimiz ve ülkemiz için hayra vesile olmasını temenni ediyorum. Ayrıca son olarak destekleriyle gücümüze güç katan çok değerli basın kuruluşlarına özellikle teşekkür etmek istiyorum. Aydın Ses Gazetesi, Aydın Hedef Gazetesi, Manşet Aydın Gazetesi ve Kentte Yaşam Gazetesi sadece haberleriyle değil aynı zamanda toplumsal gelişimi destekleyen duruşlarıyla da bu programın önemli paydaşları arasında yer aldılar. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, toplumsal farkındalığın artırılması ve değerli çalışmaların duyurulması konusunda gösterdiğiniz katkılar için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Birlikte daha nice projelere imza atmayı temenni ediyorum.” diye konuştu.
TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ
Rektör Prof. Dr. Kent, konuşmasının ardından panelde emeği geçen panelistlere ve Aydın Hedef Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bülent Akgün, Ses Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Akgül ile Kentte Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Soydemir’e teşekkür belgesi takdim etti.
“YILLAR İÇİNDE ARTTIĞINI GÖRDÜK”
Belge takdiminin ardından başlayan panelde tağşişin oluşturduğu sorunlara ve çözüm önerilerine dikkat çeken ADÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Yorulmaz, “Maalesef yağ tağşişinin yıllar içerisinde giderek arttığını görüyoruz. Et ve et ürünleriyle birlikte yağ tağşişi de gündemde. Ayçiçek yağı tağşiş edilebildiği gibi zeytinyağında da çok tağşiş yapılıyor. Bunları belirlemek için Tarım Orman Bakanlığı’nın önemli bir analiz listesi var. O analizlerle birlikte bu zeytinyağında tağşişi belirleyebiliyoruz. Ancak bunu engellemenin de yolunu açmak gerekiyor. Daha etkin denetim, daha caydırıcı cezalara başvurmak gerekiyor. Coğrafi işaretlerin ön plana çıkarılması gerekiyor. Tüketici bilinci önemli ancak tüketicinin güvenini kazanmak da önemli.” dedi.
“ÇEŞİTLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ MEVCUT”
Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Peren Aykas Cinkılıç da, taklit ve tağşişin hem sağlık hem de ekonomik açıdan oluşturduğu sorunları anlattı. Cinkılıç, “Taklit ve tağşişin ekonomik ve sağlık açısından birçok problemi bulunuyor. Aynı zamanda adil ticaret açısından da problem oluşturuyor. Bunun analiz yöntemleri var, kromatografik yöntemler ama bunlar zahmetli. Farklı yöntemler de var. Titreşim spektroskopisi bunun tespiti için iyi bir yöntem olacaktır.” şeklinde konuştu.
Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.