Mart ayında hakem heyetinin kararı beklenmeden toplu iş sözleşmenin imzalandığını belirten Yetişkin, “Sözleşmeye bir göre bir işçinin maliyeti 102 bin lira. Bunu kaldırabilecek bir bütçe Türkiye’de yok. İmkansız bir talep var ortada, imkansız bir sözleşme var ortada.” dedi.
Aydın’ın Efeler ilçesinde belediye işçilerinden bazıları, Disk Genel-İş’in aldığı karar sonrası 2 saat iş bırakma eylemi yaptı. Menderes Park’ta vatandaşlarla bir araya gelen Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, basın mensuplarının sorusu üzerine iş bırakma eylemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP’de liyakat vurgulu istifa krizi fos çıktı! CHP’de liyakat vurgulu istifa krizi fos çıktı!

“BELEDİYENİN DURUMUNU KENDİLERİNE ANLATTIM”


Açıklamasında Başkan Yetişkin, şu ifadeleri kullandı: “31 Mart seçimlerinden hemen önce Disk Genel-İş arasında toplu iş sözleşmesi yapılmış. Daha önce toplu iş sözleşmesi eylül ayında başlamış ancak mart ayının ortasına kadar hakem heyetindeyken önceki yönetim tarafından toplu iş görüşmesi aniden imza atılmış. Sözleşmeyi gördükten sonra işçi arkadaşlarımızın tamamıyla görüşme çabası içerisine girdik. Yaklaşık 1 aylık süreçte 5 ya da 6 toplantı yaptık. Belediyemizin ve sözleşmenin durumunu kendilerine aktardım.”

Yetiskinden Is Birakma Eylemiyle Ilgili Aciklama Imkansiz Bir Talep Imkansiz Bir Sozlesme Var Ortada 469205 6987111Fa6Ca05621Ba554909D889F1C

“ÖDENEBİLİRLİĞİ YOK”


Yetişkin, açıklamasına şöyle devam etti: “İşçi arkadaşlarımızın aldıkları maaşlarda gözümüz yok. Daha fazlasını vermek isteriz. Ancak belediyemizin de belli bir bütçesi var. Bu bütçe 310 bin kişinin bütçesi. Şu an 2024 yılı mali bütçemiz 1 milyar 765 milyon 952 bin lira. İmza altına alınan toplu iş sözleşmesinin tamamını ödediğimizde 1 milyar 691 milyon 534 bin TL sadece bin 375 işçimize ödenecek olan maaşlar ve ikramiyelerin toplamı. 25 bin olan maaşın açılımını açıklamak istiyorum. Sadece asgari ücret zammı, yemek ve yakacak yardımı ile beraber taban ücreti 25 bin TL. Ancak bunun giydirilmiş yani asgari ücret, yemek, yakacak, sosyal prim, bayram ikramiyeleriyle beraber aylık olarak işçimize ödeyecek olduğumuz paramız, maaşımız 65 bin 77 lira 13 kuruş. Bunun belediyeye kişi başı maliyeti ise 102 bin 512 lira. Bunu kaldırabilecek bir bütçe Türkiye’de yok. Bunları göz önüne aldığımızda durumu sendika temsilcisi arkadaşlarımıza ilettik. Bunun ödenebilirliğinin olmadığını söyledik. Bunu sürekli ödeme imkanımızın olmadığını ifade ettik. Çünkü bütçemiz ortada. Bir yıl boyunca bize bütçemizden arta kalan 62 milyon TL gibi bir rakam kalacak. Bununla diğer işçilerimizin maaşını da ödeyeceğiz. Aynı zamanda diğer memur arkadaşlarımızın da ücretlerini ödeyeceğiz. Ödemek imkansız yani. İmkansız bir talep var ortada, imkansız bir sözleşme var ortada. Bunu revize edelim dedik ama bu rakamları ödeme imkanımız yok. Kimsenin de ödeyebileceğini düşünmüyoruz.”

Yetişkin 128000

“İŞÇİLERİN ÇOK BÜYÜĞÜ EYLEME KATILMADI”


Yetişkin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “İşçi arkadaşlarla hiçbir zaman para konusunda bir konuşma yapmadım. İki tarafın da anlaşmasını istedim sadece. En son Salı günü görüştüm. Orta yol bulmaya çalışalım dedim. Bulabilirsek çok mutlu olacağım dedim. Ama hafta sonunu beklemeden karar almışlar. Saygıyla karşılıyorum. Ben farkındayım, arkadaşlarımız da ilettiler. İşçi arkadaşlarımızın çok büyük bir bölümü eyleme katılmadı. Ayrıca dışardan taşımalı eylemci getirildiğini öğrendik. Bunu da ileri ki günlerde kamuoyu ile paylaşacağım.”
 

Kaynak: HABER MERKEZİ