​Ziyaretine dair izlenimlerini ve Afrodisias'ın yeniden doğuş hikayesini paylaşan Sunay Akın, kentin keşif öyküsünü usta fotoğrafçı Ara Güler’in adımlarıyla hatırlattı. Akın, "Ara Güler 1958 yılında, fotoğraflarını çektiği Aydın’daki Kemer Barajı’ndan dönerken gece yolunu kaybeder ve bir köye sığınır… Sabah uyandığında köylülerin antik sütun başlarını kahvede masa yaptıklarını, lahitleri şıra teknesi olarak kullandıklarını görür!.." diyerek kentin kaderinin nasıl değiştiğini aktardı.

Sunay Akindan Afrodisias Ve Kenan Erim Vefasi En Cok Duygula 664752 Eb8692

Kuşadası’nda sualtında gizli tehlike: Paslı demirler faciaya davet çıkarıyor
Kuşadası’nda sualtında gizli tehlike: Paslı demirler faciaya davet çıkarıyor
İçeriği Görüntüle

​Bu keşfin ardından arkeolog Prof. Dr. Kenan Erim’in bölgeye gelerek buranın heykel sanatıyla ünlü Afrodisias olduğunu anladığını belirten Akın, yaklaşık 30 yıl süren iğneyle kuyu kazma misali bir çalışmayla bu muazzam kültür hazinesinin ülkeye kazandırıldığını vurguladı.

Sunay Akindan Afrodisias Ve Kenan Erim Vefasi En Cok Duygula 664752 2651Bf

​"BENİ EN ÇOK DUYGULANDIRAN O PANTOLON OLDU"

​Afrodisias Müzesi’ni ve ören yerini dikkatle inceleyen Sunay Akın, müzede kendisini en çok etkileyen detayın, ömrünü bu topraklara adayan Kenan Erim’in kazı çalışmalarında giydiği yamalı pantolonu olduğunu dile getirdi. Akın, duygularını şu sözlerle ifade etti:

​"Beni en çok duygulandıran, kendisine ayrılan bölümde sergilenen, Kenan Erim’in çalışırken giydiği pantolon oldu… Değerli bilim insanı ölünce, hayatını adadığı antik kente defnedilir… Ara Güler ve Kenan Erim’in ve de bu harika antik kenti günışığına çıkaran tüm güzel insanların emeğine sonsuz saygıyla…"

Sunay Akindan Afrodisias Ve Kenan Erim Vefasi En Cok Duygula 664752 2500A6

EFSANENİN KABARTMASI ÖNÜNDE FOTOĞRAF

​Sunay Akın, Afrodisias Antik Kenti'nin kuruluş efsanesine konu olan ve müzede sergilenen meşhur kabartmayı da yerinde inceledi. Efsaneye göre; bir kahinin kurucuya, bir kartalın avladığı tavşanı pençeleri arasından düşürdüğü yerde kenti kurmasını söylediğini hatırlatan ünlü yazar, Kenan Erim ve ekibi tarafından bazilikanın üst katındaki korkulukta bulunan kartal ve tavşan kabartmasının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Sunay Akindan Afrodisias Ve Kenan Erim Vefasi En Cok Duygula 664752 7C2709

​Ziyareti kapsamında antik tiyatronun basamaklarında oturan, Sebastion yapısını inceleyen ve Kenan Erim’in anıt mezarını ziyaret eden Sunay Akın, Afrodisias’ın Türkiye’nin en gurur verici kültür miraslarından biri olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Sunay Akindan Afrodisias Ve Kenan Erim Vefasi En Cok Duygula 664752 7F6B8B

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK