Merhaba değerli Ses gazetesi okurları; bu hafta, eylül ayının gelişiyle birlikte sonbaharı karşılarken hem mevsim sebze – meyvelerine hem de mevsimsel beslenmenin önemine değinmek istedim.
Her ne kadar günümüzde depolama koşulları gelişmiş olsa da veya sera üretimi ve gıda ithalatı sayesinde dört mevsim her türlü sebze – meyveye ulaşabilsek de; mevsimsel ve tazeyken besinleri tüketmek sağlığımız ve doğa için en sağlıklısıdır.
Peki Neden Mevsimsel Beslenmeliyiz?
• Mevsiminde yenen meyve ve sebzenin besleyici değeri daha fazladır. Vitamin-mineral ve antioksidan açısından daha zengindir.
• Mevsiminde yetişmemiş meyve-sebze üretiminde hibrit tohum, böcek ilacı ve kimyasal gübre kullanım oranı daha fazladır. Kimyasal gübre kullanımı ise toprağı, suyu, atmosferi ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.
• Mevsimsel beslenme yerel gıdayla beslenme şansınızı arttırarak karbon ayak izinizin daha az olmasını sağlar.
• Ayrıca Bütçeniz için de daha ekonomiktir.
Sonbahar sebze ve meyvelerine gelecek olursak;
Sonbahar Sebzeleri
Kereviz, pazı, pırasa, havuç, mantar, turp, pancar, yeşil soğan, lahanagiller, ıspanak, yer elması, karnabahar
Sonbahar Meyveleri
Nar, kızılcık, hünnap, elma, armut, ayva, kivi, muz, bal kabağı, Trabzon hurması, kuşburnu mandalina, greyfurt, limon
Karbonhidrat, vitamin, mineral ve lif (posa) açısından zengin olan sonbahar sebze – meyvelerini günlük beslenmenize ekleyip, mevsimi olmayan sebze-meyveleri ise tüketmekten kaçının. Sağlıklı bireyler günde en az 3 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze tüketmelilerdir. Eylül ayının hepimize sağlık ve güzellikler getirmesi dileğimle, sevgiler…