Malumunuz pandemiden dolayı durağan bir piyasa da yaşıyorduk. Aşılamanın yaygınlaşması, yasakların kalkması, tayin dönemi ve üniversitelere dönüşün başlaması gibi hızlı gelişmelerden dolayı Aydın’da satılık konutta yaşanan sıkıntı, şimdi de fazlasıyla kendini kiralık konutlarda gösterdi. Şehir dışından öğrenci ve çalışan talebinin konut ihtiyacını karşılayamayan emlak piyasası şehrimizde konut sıkıntısının bir kez daha altını çizdi.
Bu gelişmeler fiyatlara yansıyınca vatandaşlar bu konuda haklı olarak mağdur olmaya başladı. Beğenmekte zorlandıkları daireleri bile mecburen yüksek kira ücretleri ile tutmak zorunda kaldılar. Başta emlakçılara ve ev sahiplerine bu konuda çeşitli serzenişlerde bulunsalar da gerçekler yine değişmedi.
Şehrimize yeni taşınan vatandaşların yüzde 5’lik gibi küçük bir kısmı ev satın alma yoluna gitti. Satılık piyasasındaki kayda değer artışlar ve kredi oranları yaşadıkları şehirde sattıkları dairenin fiyatı Aydın’da yeni bir daire almayı karşılamayınca bu sorun onları yine kiralık piyasasının çıkmaz sokaklarına itti. Bundan dolayı emlakçılar müşterilerine yardımcı olmak konusunda ellerinden geleni yapsalar da güzel bir sonuca ulaşmak oldukça zor oldu.
Mülk sahipleri ile olan anlaşmazlıklar ve çeşitli nedenler şehrin kentsel dönüşümüne olumsuz etki ederken yeni yapıların inşa edilmemesi de konut piyasasını duraklattı. İkinci el konut piyasasından, sıfır konut piyasasına geçişin zor olduğu bu zamanlarda bir süre daha bu sıkıntılar arasında çalışmalarımıza devam etsek de fiyatların dengelenmesi konusunda atılacak ciddi adımlara ihtiyacımız olduğu kesindir. Bu adımların neler olduğu konusunda düşüncelerimizi bir sonraki yazıma bırakıyorum, hepinize saygılar sunuyorum.
Sağlık ve mutluluk ile kalmanız dileğiyle...