Alıcılar ev alma niyetine girdiklerinde bu konuda atacakları ilk adım ev ilanları verilen sitelerde ilanları incelemeye başlamak olacaktır. Karşılarına çıkan masrafsız yeni bakım yapıldı tadilat masrafı yok sıfır ayarında gibi kulağa hoş gelen cümlelerin ön plana çıktığı ilan başlıklarının fotoğraflarını incelemeye başlarlar. Alıcılar bu tarz ilanlara ilgi gösterseler de işin aslı böyle değildir.
Burada önemli olan satışa çıkarmayı düşündüğümüz mülkün elbette ki göze batan bazı eksiklerinin giderilmesi, değiştirilmesi ve gereken ufak tefek değişikliklerin yapılması evin sahnelenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu konuda ufak dokunuşlar bize büyük artılar sağlarken alıcıyı da olumlu etkilemektedir. Bunlar tadilat sayılmayacak ufak dokunuşlardır.
Gelelim asıl meselemiz olan ağır tadilat yapma düşüncemize. Satmayı düşündüğümüz mülkü komple değişen mutfak banyo dolapları ve laminantlar, doğalgaz kombi döşenmesi asma tavanlar kapıların değişimi gibi büyük masraf gerektirecek harcamaları yaptığımız takdirde beklediğimiz fiyat ve gerçekte aldığımız teklifler bizi hayal kırıklığına uğratabilir.
Çünkü mülke talip olan alıcı aynı sitede aynı eşdeğerde aynı mahallede aynı yılda aynı fiyatta diğer daireleri gözden geçirdiğinde elbette tadilat yapmayacağı daireye talip olmak isteyecektir. Fakat bu taliplik alıcının elinde olan seçim hakkını kullanarak ve düşündüğü teklifi iletmesiyle pazarlığın hiç başlamadan bitmesi büyük olasılıktır. Satıcı yapılan masrafları hesap edip, mülkün üzerine eklediği takdirde kendi mülküne eş değer mülklerle arasındaki fark alıcıya geri adım attıracaktır. Hatta bazı ev sahipleri tadilat yaptırdığı yılda döviz kurunu hesap edip günümüze endekslediği takdirde pazarlık anında çıkmaza girmektedir. Satıcılar bu konuda şunu unutmamalıdır tadilatlı evler, tadilatsız evlere oranlara elbette ki alıcının ön plana aldığı daire olacaktır. Fakat fiyat farkının aşırılığı alıcının listesinden evi düşürecektir. Bu yüzden yapılması gereken satmayı düşündüğümüz dairemize ağır tadilat yapmaktan kaçınmalı tadilatı yaptığımız takdirde ise dairenin fiyatına masrafları ve daha fazlasını eklemenin çok doğru bir hareket olmadığının anlaşılmasıdır.
Gayrimenkulümüzü satmak ekspertiz yapmakla başlayıp, sahnelemekten sunum yapmaktan devam edip kapora ve tapu gününe kadar süren zorlu bir süreçtir.
Bu süreçte attığımız her adımı düzenli, ciddi ve olması gerektiği gibi atarsak, hem alıcı hem satıcı kendini güvende hissederek yapılan tapu devrinden memnun olacaktır.
Alım satımlarınızın sizi her daim mutlu etmesi dileğiyle hoşçakalın…