Tüm yurtta olduğu gibi Aydın’da da etkili bir şekilde koronavirüsle mücadele çalışmalarını sürdüren belediye ekipleri, mesai mefhumu gözetmeksizin hizmet üretiyor. Salgın sürecinde belediyelerin en çalışkan birimleri olan Sağlık Birimi, Park ve Bahçeler ile Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri ise Belediye Başkanlarının çalışmalarının yansıması oldu. Ancak bazı belediyelerin bu çalışmaları halka duyuramaması ise dikkatlerden kaçmadı.
Efeler Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi’nin koronavirüs sürecinde yaptığı çalışmalarla ciddi anlamda diğer belediyelere referans olması gerektiğine inanıyorum. Efeler Belediyesi’nin haber içeriklerinde ve yazım dilinde bazen sıkıntılar olsa da Basın Birimi’nin çalışma azmini ve konu duyarlılıklarını ciddi anlamda takdirle karşılıyorum. Kuşadası Belediyesi ise Belediye Başkanı Ömer Günel başta olmak üzere tüm birimlerinde profesyonellik olmasıyla eleştirecek konu bulmakta zorlanıyorum. Aydın Büyükşehir Belediyesi Basın Daire Başkanlığı’nı bu kategoriye almaya gerek yok. Çünkü onlar bu konuda ağabey gibi herkese hem örnek olacak çalışmalar, hem de kurumsallığın ne olduğunu en iyi anlatacak bir birikime sahip.
***
Gelelim başlıkta ele almak istediğim Nazilli Belediyesi’nin sınıfta kalma meselesine. Geçtiğimiz ay kaleme aldığım “Çalışkan Başkan; ‘ Kürşat Engin Özcan’” yazımın tam tersi bir konuya. Bu kadar çalışkan, bu kadar mesai gözetmeyen Belediye Başkanının bu kadar pasif görev yapan müdürlerine ve birimlerine…
Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, 31 Mart 2019 seçimlerinin ardından göreve gelmesiyle birlikte önce analiz etti ardından da köklü revizyon yaptı diye başlıklar atmış çalışmalarını takdir etmiştik. Taa ki kötü günleri görünceye kadar. Her zaman söylenmiştir, ‘Dost kötü günde belli olur’ diye. Bence belediyelerin en kötü günü ülkece içinde olduğumuz bu pandemi sürecidir. Devletimiz başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar gibi Belediyeler de bu salgının yayılmaması, insanların olumsuzluklardan etkilenmemesi için yoğun çaba sarf ediyor. Ediyor ama kaç kişiyle. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile kronik rahatsızlığı bulunanlar izinli sayıldı. Geçtiğimiz hafta Kürşat Engin Özcan’ın da itiraf niteliğinde söylediği Nazilli’de 35 kişiyle Park ve Bahçeler, 35 kişiyle de Fen İşleri ekipleri çalışma yapıyor. Gerisi kronik rahatsızlığı nedeniyle izinde. Yine 20 müdürden 13-14’ü kronik rahatsızlıklardan dolayı izinde. Arkadaş herkesin sağlığıyla ilgili bir konu bir şey diyemem ama bir Belediye Başkanının A Takımı da kendisini yalnız bırakıyorsa orada takım yoktur. Orada olsa olsa ya ‘Bir nedenden dolayı Mükafat’ ya da ‘Diyet borcu’ vardır. Ben o kadar analizin ardından görevlere getirilen müdürlerden birkaçının ciddi rahatsızlığı olması nedeniyle onları tenzih ederim ama birçoğunun 8-5 memuruyum mesajı verdiğini ve ben hizmet vermeye değil ‘Müdür’ unvanı almaya geldiğim dediğini düşünüyorum. Bu konuda da sayın Belediye Başkanının gereğini yapacağına bu duruma müdahale edeceğine inanıyorum. Elbette ki sağlık önemli ama hangi sağlık çalışanı kendi canını düşünüpte bu salgından kaçtı? Hangi polis memuru, hangi jandarma personeli ya da hangi Vefa Grubu ekibi görevden kaçtı? Bu tabii ki ciddi sağlık sorunu bulunmayan görevden kaçan arkadaşlar için geçerli bir görüşüm. Bu sınıfta kalmasına neden olaylardan ilki.
***
Gelelim en büyük sınıfta kalmasının ikinci ve en önemli kısmı. Bir Belediye’nin Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi’nin temel işlevi, belediye iş ve işlemleri ile ilgili olarak ilçe halkı ile yönetim arasında sağlıklı bir iletişim ve diyalog kurulmasına yardımcı olmak, belediye çalışmalarıyla ilgili olarak ilçe halkına bilgiler aktarmak, vatandaşlarımızın, belediye çalışmalarına ilişkin düşünce ve taleplerine yanıt vermek, amacın gerçekleşmesi için kitle iletişim araçlarından önemli ölçüde yararlanmak, Belediyenin yaptığı hizmetlerin fotoğraf ve kamera kayıtlarının alınıp haber yapılması, arşivlenmesi, yerel ve ulusal basında yayınlanmasını yürütmek, hizmetleri tanıtıcı basılı ve görsel materyallerin hazırlanması, Belediyenin bilgi edinme ile ilgili işlemlerini yürütmek. Nazilli’de ise bu işler maalesef böyle değil. Her şekilde tasarruf yapacağız diyen Nazilli Belediyesi, Tasarımı dışarıdan hizmet alıyor, Kamera çekimini dışarıdan hizmet alıyor, Sokak Röportajları için dışarıdan hizmet alıyor, alıyor da alıyor, alıyor da veriyor… Bu konuları da bir başka yazımda detaylandırayım en iyisi konu çok uzayacak çünkü.
Bir Belediye Başkanı düşünün sabah 06.00’da pazar denetlemesi için sokaklarda, sokak canlarına mama ulaştırması için sokakta, çalışan işçilerine moral vermek için yanlarında. Bunda ne var diyeceksiniz ama bunlar güzel şeyler. Zaman zaman bunları kaleme alıyoruz. Gelelim buradaki esas soruna. Belediye Başkanı kimi ziyaret edere Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde, Fen İşleri Müdürlüğü’nde, Ulaştırma Biriminde, Sağlık Birimi’nde vs.. birimlerdeki personelleri yani sahadaki çalışma arkadaşlarını. Ama nedense onlar 1 satır halinde yazılır geçer. O insanlara değer verilmeyince elbette ki onlarda kendi değer yargılarını yaratıyorlar. Nazilli Belediyesi’nde de işte böyle bir durum var. 1 Mayıs’tan bu yana haber servisi yapamayan Nazilli Belediyesi Basın Birimi’nin yaptığı son haberleri söylemek gerekirse ‘Kürşat Engin Özcan’dan hastane çalışanlarına pasta sürprizi’, ‘Başkan Özcan’dan 1 Mayıs da doğanlara pastalı kutlama’ yani kısacası “Başkan Özcan ile geziyoruz” tarzı haberler. Bir Belediye Başkanının değil de sanki özel bir işletme sahibinin şahsi sosyal medya hesabı gibi çalışan bir birim. Ne yani Nazilli Belediyesi’nde Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, gibi ekipleri çalışmıyor mu? Başkan Özcan eline süpürge alıp yada taş alıp döşeme çalışmasını tek başına mı yapıyor. Hani Nazilli’yi birlikte yönetecekti? Ben merkezli bir yönetim anlayışına mı döndü? Cidden anlayamaz hale geldim. Ne yani Sümer Mahallesi’nde, Şehitler Parkı’nda, Yeşil Mahalle’de, Şehit Hikmet Kılınç Parkı’nda çalışan belediye personellerinin başındaki Müdürü yada o birimden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı o çalışmaları inceliyorsa, ya da kimse incelemese bile illa Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın o çalışmaya gitmesi mi lazım haber olması için? Ya da başka isim çıksa Başkan Özcan’ın gücü mü düşer? Nazilli Belediyesi’nin Basın Birimi mi yoksa halen kendini seçim sürecinde gören bir Siyasi Algı Merkezi’mi bazen cidden anlayamıyorum. Bence herkesin kendine çeki düzen vermesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Nazilli Belediyesi’nin birçok alanda yoğun çaba sarf eden, bu pandemi sürecinde fedakarlık yaparak çalışan personellerinin onore edilmesini sağlayın. Onlar bu şehrin kahrını çeken sizler ise sefasını sürenlersiniz bunu unutmayın. Ayrıca 25 bin lira harcanarak!!! sitesi yenilenen Nazilli Belediyesi’nin resmi web sitesine Mart ayından bu yana da haber girilmemesi cabası. İnsanların kurumsal çalışmalara da önem verdiğini unutmayalım. Eskiden canlı yayınlarla ilçemizi izleyen gurbetçilerimizi, belediyemizin sitesi ile Nazilli’nin nostaljik ve güncel fotoğraflarını takip eden insanları da unutmayalım.
Bir de en önemli konulardan birini dile getirmeden geçemeyeceğim. Taşeron işçilerin 5 ikramiyesini İŞKUR’un Kısa Çalışma Ödeneği’yle eşitlicez derken hiç edip 400-500 TL’lerini kesmenizi işçiler anlayamamış. Bu konuyu bir düzene sokun bence, o emek veren, mücadele eden insanların hakkını iyi hesaplayın…
Saygılarımla…