Öğrencilerin ve ailelerin en az 1 yıldır hazırlandıkları günün haftasındayız. Peki kazanması gereken tek kişi öğrenciler mi? Ya da şöyle soralım: Ne kazanacak bu çocuklar?..
Çocuk sahibi olmak, çok büyük bir sorumluluktur. Anne-babalara çocuklarının her yaşında yeni ve bir öncekinden daha zor görevler düşmekte. Zor görevlerden birisi de şüphesiz bu hafta...
*Değerli veliler, öncelikle şunu iyi bilin; hiçbir çocuk sizin başaramadığınız, içinizde ukde olan başarılara imza atmak zorunda değil. İyi niyetinizin farkındayım ama sizin hayalleriniz, çocuklarınızın da hayali olmak zorunda değil. Tabii ki rehberliğinize fazla ihtiyaçları var çocuklarınızın ama önce sevginize ve daha da önemlisi onları anlamanıza ihtiyaçları var. Bu sınav, hiçbirinin hayattaki son başarısı ya da son başarısızlığı olmayacak. Hayat duraklarından sadece birisi demek en doğrusu.
*LGS, başladığı gün biten bir sınav. Ama biz yetişkinler farkında olmadan her gün sınavımızda başarısız oluyoruz. Hep sınav finallerine odaklanıyoruz. Herkes, kazanıp kazanmadığına odaklanıyor; kimse kazanan öğrencilerin kazandıklarına ne kadar ulaşabildiğini sorgulamıyor. “Oku ki ileride rahat et!” derler. Bu soruyu bir de okuyup rahat edemeyenlere soralım mı, ne dersiniz? LGS, YKS tanımlanmış, somut, maddi sınavlar; siz asıl bugünün öğrencilerine bırakmakla mükellef olduğunuz güzel bir dünyanın derdine düşün.
*Bir öğretmen olarak üniversite diplomasını okulundan almaya bile gitmemiş o kadar çok kişi tanıyorum ki burada anlat anlat bitiremem. Sonunda “Ben, bunun için okumadım!” diyen bir insanın geçmişte hangi sınavı kazandığını söyleyebiliriz ki?
*Bizler üstümüze düşeni yaparsak her çocuk ileride rahat eder, merak etmeyin. Bir kere gelip sınırlı süre kalabildiğimiz şu dünyayı gerçekten anlayarak yaşayalım ve hayatı bu kadar zorlaştırmayalım.
*LGS, başladığı gün bitiyor. İnsanı seven, farklı fikirlere saygılı, refah seviyesi yüksek, yaşam için olmazsa olmaz hiçbir ihtiyaca lüks gözüyle bakmayan, halden anlayan ve geleceğe umutla bakabilen bir toplum yaratma sınavımız çoktan başladı ve hala devam ediyor; hepimize başarılar!