Kudret narı, kabakgiller familyasında yer alan bir meyve türüdür. İçerisinde bulunan vitamin, mineral, lif ve antioksidanlar sayesinde geleneksel ve alternatif tıpta birçok sağlık sorunu için kullanılır. Durum bu olunca kudret narı faydaları da oldukça merak edilir.

Özellikle bağışıklık sistemi, kolesterol, şeker gibi çağımızda sık sık rastladığımız rahatsızlıklara önemli ölçüde destek sağlar. Kudret narının mucizesi yağ ve macun gibi kullanım alanlarına da girmiştir. Kudret narı faydaları tüm detaylarıyla haberimizin devamında...

Kudret Nari Faydalari 3

Kudret Narı Faydaları Nelerdir?

Kudret narı içeriğinde A, B, C, D vitamini, magnezyum, çinko, sodyum gibi birçok vitamin, mineral ve lif içerir. Yıllardır geleneksel tıpta birçok sağlık sorunu için kullanımı önerilir. Özellikle kudret narı mide ve bağışıklık sistemi destekleyicisi olarak bilinir.

Bilinçli ve dengeli bir şekilde tüketimi kudret narının faydalarından en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar. Diyabet, kolesterol, astım gibi rahatsızlıklarda tüketimi önerilen kudret narı, kanı temizleme özelliği ile de öne çıkar. Temizlenen kan, kanser gibi doğabilecek birçok sağlık probleminin önüne geçer.

Kudret narı neye iyi gelir merak ediyorsanız, kudret narı faydaları şu şekildedir:

  • Kandaki toksinleri temizler. Kan dolaşımına katkı sağlar.
  • Kan şekerini düşürdüğü için diyabet hastalarına önerilir. Diyabeti kontrol altında tutar.
  • Virüs ve enfeksiyonlara karşı vücudun bağışıklık kazanmasına destek olur.
  • Astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarının semptomlarını azaltır. Solunumu rahatlatır.
  • Anti kansorejen özelliği nedeniyle kanser rahatsızlıklarına karşı vücudu korur.
  • Gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında etkilidir. Mide rahatsızlıklarını rahatlatır.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Kalp damar sağlığında etkilidir. Kolesterolü düşürür.
  • Karaciğer sağlığını korur.
  • Kudret narı içerisinde bulunan beta karoten, a-karoten ve göz için sağlığa yararlı flavonoidler bulunur. Görüşü destekler.
  • Kudret narı içeriğindeki yüksek miktarda bulunan C vitamini cilt sağlığını destekler. Ciltte kolajen üretimini destekler.
  • Kemik gelişimini destekler.
  • Kudret narı zengin lif kaynağı olmasıyla doygunluk hissi artırır. Bu nedenle kilo vermeyi kolaylaştırır.

Kudret Nari Faydalari 2

Günde 1 fincan içmeniz yeterli! Geçmeyen inatçı öksürüğü dahi şıp diye kesiyor Günde 1 fincan içmeniz yeterli! Geçmeyen inatçı öksürüğü dahi şıp diye kesiyor

Kudret Narı Nedir?

İlk defa görenleri görüntüsü ile büyüleyen kudret narının asıl adı Karela’dır. Tropikal iklim bölgelerinde yetiştirilerek dünyaya yayılsa da yetiştiriciliği ülkemizde de gözlenir. Sarmaşık formunda çiçek açarak meyve veren bir bitkidir.

Kudret narı tam olgunlaşmadan toplanır. Çünkü tam olgunlaştığında içerisinde bulunan vitaminlerde azalma olur.

Kudret narının olgunlaşmamış meyveleri yüksek miktarda vitamin ve mineral içerir. Olgunlaşmış meyveleri ise antibakteriyel özelliği nedeniyle tedavi amaçlı birçok alanda kullanılır.

Kudret Narı Macunu Faydalı Mı?

Kudret narının hem cilt hem de sağlık üzerinde etkileri vardır. Kudret narı faydaları bu kadar çok olunca farklı kullanım alanlarında da ana madde olmaya başlamıştır. 

Kudret narı macunu faydaları; mantar, reflü, sedef gibi hem cilt hem de sağlık sorunlarına destek sağlar. Karaciğer temizliğinde de etkilidir. Kudret narı macunu kanı temizleyerek birçok hastalığın gelişmesini de engeller.

Kudret Narı Yağı Nedir?

Ana maddesi kudret narından oluşan bir yağdır. Zeytinyağlı kudret narı faydaları yüksek besin değerine sahip olduğu için yemek ve salatalarda kullanılabilir. Bu faydalar arasında yüksek C vitamini, lif, bağışıklık destekleme, antioksidan özelliği bulunur.

Kudret Nari Faydalari 4

Kudret Narı Nasıl Tüketilir?

Kudret narı faydaları nedeniyle tüketiminde bir talep oluşmaktadır. Talep oluşturan kişiler kudret narının içerisindeki vitamin ve minerallerden en etkili şekilde yararlanmak ister.

Kudret narı faydaları sağlık alanında bilindik isimlere de yayılmıştır. Birçok sağlık uzmanı bu narın nasıl tüketileceği ile ilgili reçeteler sunmuştur.

Kudret narı nasıl yenir merak edenler için üç önemli sağlık uzmanının reçetelerinden aldığımız bilgiler şu şekildedir:

  • Prof. Dr. Ahmet Maranki: Olgunlaşmış bir adet kudret narının çatal yardımı ile eziniz. İçerisine bir yemek kaşığı bal ilave ediniz. Her sabah aç karnına bu karışımı içerek kudret narının faydalarından olabildiğince yararlanın.
  • Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu: Kudret narını iyi bir şekilde yıkadıktan sonra küçük küpler şeklinde doğrayın. Bir kavanoz içine alarak kalan kısmı zeytinyağı ile doldurun. Kudret narının zeytinyağı ile birleşmesini bir gün bekleyin. Ardından her sabah bir kaşık olacak şekilde tüketin.
  • Prof. Dr. Ender Saraç: Kudret narının iyi bir şekilde ayıklayın. Dilerseniz zeytinyağı dilerseniz de bal ile karışımı hazırlayın. Sağlık sorunlarınız için tüketim devamlılığını sağlayın.

Kudret Narı Nerede Satılır?

Kudret narı faydaları nedeniyle tüketimini yapmak isteyen kişiler nerede satıldığını merak ederler. Kudret narı küçük semt pazarları ve marketlerinde sık sık bulunmaz. Büyük pazarlar ve büyük marketlerde de zor bulunan bir meyvedir.

Ulaşmada sıkıntı yaşıyorsanız, internet üzerindeki birçok siteden satın alabilirsiniz.

Kudret Nari Faydalari 1

Kudret Narı Tohumu Nasıl ve Ne Zaman Ekilir?

Kudret narı tropikal ülkelerde yetiştiği ve ülkemizde talebi çok olmadığı için bulunması oldukça zordur. Kudret narı faydalarından yararlanmak isteyen kişiler tohumunu edinerek kendileri yetiştirmek isteyebilir.

Ülkemizde yetiştiriciliği uygun olmasa da deneyen bir kesim vardır. Bu kesim için kudret narı ne zaman ekilir ve nasıl yetiştirilir sorularına değinmek istedik.

Kudret Narı Ne Zaman Ekilir?

Kudret narı meyvesi tohumunun dış mekan için ekim zamanı şubat, mart, nisan, mayıs ve haziran aylarıdır. İç mekan için dört mevsim ekimi yapılabilir.

Kudret narı tohum ekimi nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki gibidir:

  • Tohum ekimi nemli bir toprağa yapılmalıdır ve toprağın 1 cm kadar altına ekilmelidir. Ekim yaptığınız bölge veya saksı ışık görmelidir. Tohumları ekmeden önce su veya nemli bir bez içerisinde 2-3 saat kadar bekletirseniz daha kolay çimlenecektir. Çimlenme süresi 7-14 gündür.

Kudret Narı Nasıl Yetiştirilir?

Kudret narı tohumunu edinen kişiler ülkemize uygun olmaması nedeniyle nasıl yetiştirileceği konusunda endişe duyarlar.

Kudret narını en iyi şekilde yetiştirmek için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Toprak, saksı ve tohum seçimini iyi yapın. Drenaj için delikleri bulunan bir saksı ve organik bir toprak gerekmektedir. Verim alabilmek için tohumu güvenilir yerden temin edin.
  • Kudret narının ekimini yukarıda belirttiğimiz şekilde gerçekleştirin.
  • Sulamasını toprağın her zaman nemli kalmasını sağlayarak yapın. Kudret narı tropikal iklimin bir ürünü olduğundan toprağın her zaman nemli kalması önemlidir.
  • Kudret narı faydaları size en iyi şekilde etki etmesi adına bitkiyi doğru konumlandırın.

Editör: Duygu Kota