ÖZEL HABER - 1972 yılında Samsun Askeri Hastanesi’nde hemşire olarak göreve başlayan Ümran Erdoğdu, 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmak üzere Mersin Taşucu’na sevk edildi. 28. Tümen’le çıkarma gemisine binerek Girne’ye ulaşan Erdoğdu, Gazi Mağusa civarında kurulan çadır hastanesinde ameliyathane hemşiresi olarak görev yaptı. Savaşın en yoğun döneminde Erdoğdu, yaralı askerleri ameliyathaneye alarak 15-20 saat süren operasyonlar gerçekleştirdi. 7 ay süren zorlu görev süresinin ardından Türkiye’ye dönen Erdoğdu, Samsun Askeri Hastanesi’nde uzun süre başhemşire olarak görev yaptı.
HAYATINI SANATA ADADI
1998’de emekli olan 3 çocuk annesi Ümran Erdoğdu, emekli astsubay eşi Bayram Erdoğdu ile birlikte 2010 yılında Aydın’a yerleşti. Erdoğdu, genç bir hemşireyken yaşadığı savaşın izlerini hafızasından biraz olsun silmek için kendini sanata adadı. Tavsiye üzerine resim kursuna katılan Erdoğdu, karakalem ve yağlıboya çalışmalarıyla yeteneğini geliştirdi.
“ESERLERİME DEĞER BİÇEMEM”
Bugüne kadar 30’dan fazla eser üreten sanatçı, sergilere katılarak çalışmalarını sanatseverlerle buluşturdu. Eserlerinin büyük ilgi gördüğünü dile getiren Erdoğdu, “Eserlerimi satın almak isteyenler oluyor ancak ben onlara değer biçemediğim için hiç birini satmadım” dedi.
“KIBRIS’TA FEDAKARCA GÖREV YAPTIM”
Kıbrıs’ta çok anılar biriktirdiğini ifade eden Erdoğdu, “Kıbrıs gazisiyim. Kıbrıs Barış Harekatı’nda görevlendirildiğimde çok genç bir hemşireydim. Çok farklı şartlarda orada görev yaptım. Yaralı askerlerimizi iyileştirmek için fedakarca çalıştım, şehit olan askerlerimize üzüldüm. Yaşadığım o günleri kelimelerle anlatabilmek imkansız. Her şey vatanımız içindi, vatan sağ olsun” diye konuştu.