Kuşadası Fotoğraf Dostları (ADAFOD) ‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’nde kadınları unutmadı. Her yıl, emekçi kadınların bu özel gününü, hazırladığı bir dizi etkinlik programı ile kutlayan ADAFOD bir kez daha kadınlar ve kadınların objektifinden yansıyan emekleriyle buluşmaya hazırlanıyor. Kadınların hayatımızdaki değerini, önemini ve kadın gücünün objektiflerden yansımasını Kuşadalılar ile buluşturacak olan ADAFOD gerçekleştireceği bu özel programlar için artık gün sayıyor.

‘’EMEKÇİ FOTOĞRAF SANATÇISI KADINLAR’’ AYNI ÇATI ALTINDA TOPLANDI

‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ kapsamında Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Kent Konseyi ve Güvercin Sanat Platformu’nun düzenlediği, “Mavi İnsan” etkinliğinde, ADAFOD fotoğraf sunumlarıyla yer alacak. 6 Mart Çarşamba günü, saat 17.00’ de İbramaki Sanat Galerisi’nde ve 8 Mart Cuma günü, saat Saat 16.00’da Güzelçamlı Merdiven Derneği‘nde gerçekleşecek olan ‘’Kadınlarımız’’ konulu etkinlikte, ADAFOF üyesi, 12’si kadın fotoğraf sanatçısı olmak üzere 19 fotoğrafçı, kendi projeleri olan ‘’Çomakdağ Köy Düğünleri’’nde, geleneksel kıyafetleriyle çekilmiş fotoğraflardan oluşan “Sahibine Giden Fotoğraflar-Çomakdağ” isimli sunumu fotoğraf severlerle buluşturacak. Yine ADAFOD üyesi dört kadın fotoğraf sanatçısının, ‘’Kadınlarla’’ ilgili fotoğraf gösterimi de davetlilerin beğenisine sunulacak. Fotoğrafta Kadın’ın gücünün temsil edileceği program kapsamında, ayrıca, İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği üyesi beş kadın fotoğrafçının, (Aytek Özay, Nilgün Tahiroğlu Kösen, Şafak Tuzcu Hacaloğlu, Zübeyde Öztürk, Nalan Yazar) fotoğraflarından oluşan ve Fotoğraf Editörlüğü’nü Yusuf Aslan’ın yaptığı, “Zürafa Sokak” gösterisi de etkinliğin sunumları arasında yer alacak. Program çerçevesinde, Kuşadalı tanınmış Gazeteci ve Radyo programcısı Belma Bircil Özgün’ün sesinden yine kadınlara dair şiir seslendirmeleri de davetliler ile buluşacak.

PROGRAMDA YER ALACAK SUNUMLAR

“Sahibine Giden Fotoğraflar-Çomakdağ” - ADAFOD Üyeler Sunumu, “Vietnamın Kadınları” - A.Beyhan Özdemir, “Kayıplar” - Habip Yanç, “Kadınlarımız” - İsmail Ertin, “Işığın İzinde” - Nadire Günday, “Zürafa Sokak” - Grup 5 – Aytek Özay, Nilgün Tahiroğlu Kösen, Şafak Tuzcu Hacaloğlu, Zübeyde Öztürk, Nalan Yazar (İstanbul Anadolu Yakası Fotoğraf Sanatı Derneği)

Kuşadalılar, 19 Mayıs kortejinde buluştu Kuşadalılar, 19 Mayıs kortejinde buluştu

“SAHİBİNE GİDEN FOTOĞRAFLAR-ÇOMAKDAĞ” PROJESİ NEDİR?

Bir ADAFOD Projesi olarak hayata geçen çalışma, Çomakdağ’a özgü çiçek takılı kadınları, ahşap oyma kapı ve pencerelerini ve yerel el sanatlarını, ayrıca geleneksel kıyafetleriyle katıldıkları Köy Düğünleri’ni fotoğraflayan fotoğrafçıların, fotoğraf birikimleriyle, Köy Meydanı’nda bir sergi açılması ve serginin bitiminde basılı olan fotoğrafları sahiplerine hediye etmek amacıyla yola çıkmıştır. 19 fotoğraf sanatçısının, 119 fotoğrafıyla katılım sağladığı sergi ilk olarak KUAKMER’de, 24 Mart – 05 Nisan 2023 tarihlerinde, ikinci olarak Hüseyin Kolay Kültür ve Sanat Evi Sergi Salonu’nda 09 – 23 Nisan 2023 tarihlerinde sanatseverlerle buluştu. Son olarak projenin amacına yönelik Çomakdağ Köy Meydanı’nda 01 Temmuz 2023 tarihinde gün boyunca sergilendi. Çomakdağ ve civarı köy sakinlerinin çok fazla katılımı, ayrıca yakın ilçelerin Fotoğraf Derneği üyelerinin de yoğun ilgisiyle açılan sergi; sergi sonunda tüm fotoğrafların sahibine ulaştırılmasıyla amacına uygun bir şekilde sonuçlandı. Projede yer alan Fotoğrafçılar Baytekin Kara, Candan Taşatmanlar, Funda Ulusoy, Habip Yanç, Hayri Gürgün, Hülya Mutlu Avcı, Irmak Soldamlı, İbrahim Okşan, İsmail Ertin, Kamile Sünetci, Mevlüt Maşalacı, Mustafa Diniz, Münevver Yener Kurt, Nadire Günday, Nesrin Küçükoğlu, Selda Ertin, Semra Saraç, Sümeyra Muştu Okşan, Tibet Pehlivan’dan oluşmaktadır.

KUŞADASI FOTOĞRAF DOSTLARI (ADAFOD)

Kuşadası’nda yaşayan Fotoğrafçılar ve Fotoğraf severlerin oluşturduğu fotoğraf sanatı grubudur. Ülkemiz fotoğrafını ulusal ve uluslar arası düzeyde çeşitli işleriyle temsil eden Yusuf Aslan, İsmail Ertin, Nadire Günday, Baytekin Kara, Irmak Soldamlı, Erkan Temur, İbrahim Okşan, Beyhan Özdemir, Eser Paşa, Habip Yanç, Özcan Yurdalan, Kazım Zaim çalışmalarını ADAFOD bünyesinde de sürdürmektedir. ADAFOD'un bünyesindeki fotoğraf kadrolarının ilişkileri fotoğrafa dair ülkemiz birikiminin tümünden yararlanabilecek bağlantılara sahiptir. Bu birikimden yararlanmak, Kuşadası fotoğrafının nicel ve nitel etkilenme kanallarını açık tutmak için, işbirlikleri yapılmakta, ülkemizdeki etkinlikler, sunumlar, sergilerin Kuşadası'nda da tekrarlanması sağlanmaktadır. Aynı zamanda bölgemiz görsel birikiminin bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Görsel iletişim çağında, bireyimizin görsel okuryazarlığının önemli olduğu düşünülmekte, Görsel okuryazarlığın gelişkinliği için eğitim çalışmalarının organizasyonunda ve yaşama geçmesinde aktif görev alınmaktadır. Çalışmalarında görsel malzemenin önemli olduğunu düşünen tüm kişi ve kurumlarla ortak işler planlamak yaptığı işlerdendir.

Kadinlar Gunu Kadin Fotografcilarin Objektifinde Kutlanacak 450839 B3424Fb39C805F9800Dc5E461Cf8Fcf6

Kadinlar Gunu Kadin Fotografcilarin Objektifinde Kutlanacak 450839 208986Fa7Fdc18Ab54Bf3806Eabed288

Kadinlar Gunu Kadin Fotografcilarin Objektifinde Kutlanacak 450839 433Dc4876Ed86Bfd28B90418Ad5Df8Ba

Kaynak: AYLİN ESER