Çeşitli ziyaretler, toplu açılış ve miting için 15 Ocak’ta Aydın’a gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın Valiliği’nce Koçarlı ilçesi, Çakırbeyli Mahallesi’nde yapılan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nin de açılışını yapacak. Müzenin açılışını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapması ile ilgili açıklamalarda bulunan Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, “Heyecanlıyız, gururluyuz. Demokrasi şehidimiz merhum Başvekil Adnan Menderes’in alnının akı, Koçarlı’mızın iade-i itibarı, şanlı bir yıldız gibi ilçemizde de Aydın’ımızda da parlayacak olan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi, Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açılıyor. Aydın hazır, Koçarlı hazır, biz hazırız” dedi.

“1960’LI YILLARIN RUHUNU YAŞATACAK”


Başkan Kaplan, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nin sadece müze olarak anılacak bir yer olmadığını belirterek, “Burası, ziyaret eden vatandaşlara 1960’lı yılların ruhunu yaşatacak şekilde tasarlanmış muhteşem bir yer” dedi.


“MÜZENİN TAMAMLANDIĞINA HEP BİRLİKTE ŞAHİTLİK YAPIYORUZ”


Müzenin temelinin Mart 2019’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve dönemin Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla düzenlenen törende atıldığını hatırlatan Başkan Kaplan, şunları kaydetti:
“Burası, Başvekil Demokrasi Şehidimiz Adnan Menderes’in son döneminde yanındaki arkadaşlarına bahsettiği Çine Çayı’nın kenarında, söğütlerin altında otursaydık dediği yer. Bu müzenin tamamlandığına hep birlikte şahitlik yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle müzemiz halkımıza açılacak ve hizmetine sunulacaktır.”

VATANDAŞLARI DAVET ETTİ


Başkan Kaplan, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nin açılışına tüm vatandaşları davet ederek, “Ben tüm vatandaşlarımıza Demokrasi Şehidimiz Adnan Menderes’in anısına yapılan bu müzeyi ve çevresini gezmeyi, incelemeyi tavsiye ederken, kendilerinden açılışımızda ve mitingimizde de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik etmelerini canı gönülden istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız eminiz ki heybesi dolu gelecektir, Aydın ve Koçarlı halkımıza vereceği önemli müjdeler olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.


MÜZEDE NELER YER ALIYOR?


Aydın-Muğla Karayolu, Çine Çayı kenarında 90 dönüm arazi üzerinde 700 metrekare içerisinde 3 katlı olarak inşa edilen müzenin girişinde Menderes’in başbakanlık makam aracı ile 1954'te çiftliğinde kullandığı traktör ziyaretçileri karşılıyor. Binanın ilk girişinde ise Adnan Menderes'in İstiklal Madalyası yer alırken, Adnan Menderes'in çalışma masası, özel eşyaları, köylülere bağışladığı arazilere ait tapu belgeleri, 1960 darbesi dönemine ait gazeteler, milletvekili seçildiği günün radyo bülteni, araştırmacılar için dijital kütüphane, dönemi anlatan eserler gibi birçok değerli materyal yer alıyor.