İş bırakma eylemine destek veren Aydın Aile Hekimleri Derneği, Aydın Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası Aydın Şubesi, Genel Sağlık İş Sendikası Aydın Şubesi ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aydın Şubesi yöneticileri ve üyeleri İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Eyleme katılan sivil toplum kuruluşları adına ortak basın açıklamasında bulunan Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Adalet Çıbık, bir günlük iş bırakarak hükümete uyarıda bulunduklarını söyledi.

BU ŞARTLARDA ÇALIŞAMIYORUZ


“Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz” diyen Çıbık, iktidarın savunduğu ve uyguladığı sağlık politikaları toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini aldığını belirtti. Bu durumun sağlık hizmetlerinin kaliteli ve nitelikli verilmesini zorlaştırdığının altını çizen Çıbık, “Koronavirüs salgını mevcut sağlık sisteminin aksaklıklarını ve eksikliklerini daha çok görünür hale getirmiş ve sağlık emekçilerinin verdiği hizmetin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Sağlık emekçileri salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır. Sağlık emekçileri “Artık bu şartlarda çalışamıyoruz.” diyerek istifa ederken, emekli olurken; genç hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık emekçileri yurt dışına göç ederken tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için sağlık bakanına görüşme taleplerimizi defalarca ilettik. Sağlık bakanının, hekimlerin, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını, sağlık ve yaşam sorunlarını, toplum sağlığını, sağlık emek meslek örgütleriyle konuşmasından daha doğal ne olabilir? Bu görüşme taleplerini karşılamak sağlık bakanının bizlere ve topluma karşı sorumluluğu değil midir?” dedi.

GREV ZAMANI


Çıbık, iktidarın sağlık emekçilerinin sorunlarını görmezden geldiğini ifade ederek şunları söyledi: “Artık yaşamımıza bile mâl olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen iktidar, aslında her şeyi görmektedir ve bilmektedir. Bunun en son örneği de hekimlerin, sağlık emekçilerinin artık yoksulluk sınırının çok altına düşmüş; açlık sınırına kadar gerilemiş gelirleri ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapacağı iddiasıyla getirdikleri ucube yasa tasarısıdır. Bizler tasarının yeterli olmadığını, bütüncül olmadığını, tüm sağlık emekçilerini, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş; ne zaman tekrar meclise getirileceği, varsa eksiklerinin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir. Bu yasa ne çalışan hekimlerin ne de emekli hekimlerin gelirlerinde bir iyileştirme sağlamayacaktır. İktidara ve sağlık bakanlığına çeşitli açıklama, eylem ve yürüyüşlerle anlatmaya çalıştık, yine söylüyoruz: Salgın döneminde yaşamımızı da ortaya koyup verdiğimiz emeğin, böyle daha fazla değersizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Toplum sağlık hakkı; emeğimiz ve geleceğimiz için artık g(ö)rev zamanıdır.”

TALEPLERİ DİLE GETİRDİ


Sağlık emekçilerinin taleplerini dile getiren Çıbık, 3600-7200 kademeli ek gösterge, yıpranma payı, Sağlıkta Şiddet Yasası, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, performans sisteminin kaldırılması, meslek hastalıkları yasası, muayene dayatmasına son verilmesi, kamusal sağlık sistemi, şehir hastanelerinin kamulaştırılması, nitelikli uzmanlık eğitimi, aile hekimliği ceza yönetmeliğinin geri çekilmesi, iş yeri hekimlerinin çalışma saatleri, atama ve ücretlendirmeleri konusunda tabip odalarının yetkili olması, KHK ve güvenlik soruşturmaları ile işinden atılanların işlerine iade edilmelerini istediklerini dile getirdi. Çıbık, “Bu G(ö)REV, emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Artık toplumun, sağlık emekçilerinin çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla meclise getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir. İktidar bilmelidir ki söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” diyerek hükümete çağrıda bulundu.