Geçmişte israfı sevmeyen Anadolu insanı, yırtılan, sökülen kıyafetlerini atmaz, işe yaramayan kıyafetlerden, parça kumaşlardan yama yaparak onları tekrar kullanırdı. Günümüzde ise bırakın yama yapmayı, modası geçen kıyafetler bile kullanılmadan dolaplar dolduruyor. Bir yandan tüketim çılgınlığının tavan yaptığı günümüzde, geri dönüşümle ortaya kullanılabilir birçok ürün çıkarmak mümkün olabiliyor.

KIRKYAMA EL SANATI İLGİ GÖRÜYOR


Eskiden insanların kullandığı yamalı bohça, yamalı pantolan, parça kumaşlardan yapılan kilimlerin yerini, parça kumaşlardan çeşitli desenler ve motifler oluşturarak Kırkyama ismiyle bir sanat haline geldi ve harika ürünlerin ortaya çıkması sağlandı. Kimisinin geri dönüşüm dediği, kimisinin de ileri dönüşüm olarak değerlendirdiği kadınların çok sevdiği bir el sanatı meydana çıktı. Yıllarca yaptığı elişi, yorgan, yapma çiçek ve kurdele işleriyle giyim alanında önemli tecrübeye sahip Zeynep Özkan, kırkyama tekniği ile parça kumaşları geri dönüşüm kazandırıyor.
Kuşadası’ndaki kadınlara kırkyama konusunda eğitim veren Zeynep Özkan, Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği’nin Çarşamba söyleşilerinin bu haftaki konuğu oldu.

ESKİYEN KUMAŞLARI İŞLEVSEL HALE GETİRİYOR


Eğitmen Zeynep Özkan da bu sanatın ülkemizdeki geçmişini, Kırkyama ve Patchwork tekniklerini, kullanılmış kıyafetlerden neler yaratılabileceğinin ipuçlarını konuklarla paylaştı.
Küçük bir sergi düzenleyerek, eskiyen ve kullanılması mümkün olmayan kıyafetlerin, evde biriken parça kumaşların, asıl kullanım amacından farklı bir şekle sokarak, günlük kullanılması ve işlevsel hale getirilmesine yönelik yapılan çalışmaları ve meydana gelen ürünleri gösterdi.
Özkan, bu el sanatının aynı zamanda kadınların sosyalleşmesini, dayanışma içinde olmalarını, yardımlaşmalarını, yeni arkadaşlıkların kurulmasını sağladığını belirtti.
Yapılan sunumdan sonra Kırkyama eğitmeni Zeynep Özkan’a, Hülya Dilek tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.