Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden biri olan Bafa Gölü kıyısındaki, Söke’ye bağlı Serçin Mahallesi sakinleri geçimlerini büyük oranda balıkçılık ile sağlıyor. Serçinliler'in göl ile bağlantısını sağlayan kanal, son yıllarda Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla dolma noktasına gelmişti. Bafa Gölü’ne can suyu veren kanalın dolması ile birlikte, balıkçılar teknelerini güçlükle göle ulaştırmaya başlamış, aynı zamanda nehrin getirdiği alüvyonlarla tıkanan kanal, gölde canlı yaşamını da zorlaştırmıştı. Mevcut durumu Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile paylaşan Serçin Muhtarı Mustafa Çay, kanalın açılması için talepte bulundu. Konuyla bizzat ilgilenen Başkan Çerçioğlu, mahalleyi ziyaret ederek kanal bölgesinde incelemede bulundu. Bu inceleme sonrası Başkan Çerçioğlu'nun verdiği talimatla hızlı ve etkin bir çalışma ile tarlaya dönmüş kanalda adeta bir yol oluşturuldu. Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Daire Başkanlığı’nın çalışmasıyla hem balıkçılar hem de göldeki canlı yaşamı normale döndü.

BÜYÜKŞEHİR HEYETİ ÇALIŞMANIN VERİMİNİ YERİNDE GÖRDÜ


Yapılan çalışmanın üzerinden bir yıl geçmesinin ardından Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Barış Altıntaş, Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Dairesi Başkanı Barış Tarım, Aydın Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli'den oluşan Büyükşehir Heyeti, Serçin Mahallesi Muhtarı Mustafa Çay ile birlikte geçen yıl yapılan çalışma bölgesine gelerek yerinde takibini yaptı ve hizmetin ne durumda olduğunu yerinde gördü.

“YAPTIĞIMIZ HİZMETİN GERİ DÖNÜŞÜMÜNÜ GÖRMEYE GELDİK”


Yapılan çalışma ve şu anda geldiği nokta ile ilgili konuşan Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Barış Altıntaş, geçen yıl yaptıkları çalışmanın takibini yapmak ve mahalle sakinlerinin başka istekleri olup olmadığını öğrenmeye geldiklerini söyledi. Altıntaş, "Bu gün Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun talimatıyla geçen yıl yaptığımız çalışmanın geri dönüşünü almak için buradayız. Geçen yıl Serçin'in Bafa Gölü'ne bağlantı kanalında derinleştirme çalışması yaptık. Bu çalışmanın faydasını burada çok daha iyi görüyoruz. Hem balıkçıların sandallarla balığa çıkması için hem yolu olmayan yerlerde zeytinleri ve hayvanları olan vatandaşların bu yerlere sandallarla ulaşması için hem de bu kuraklık zamanında Bafa Gölü ve çevresinde ki canlıların susuz kalmaması için önemli bir çalışma. Muhtarımız bizi aradı teşekkür etmek için biz de ekip olarak gelip yerinde görelim istedik. Hem bu çalışmalar hem de bundan sonra yapılacak çalışmalar için biz sürekli sahada, mahallelerimizde olacağız. Geçtiğimiz yıl Özlem Başkanımız Serçin'e gelip sorunu yerinde görmüştü. Gezip sorunları sigara kağıdı üstüne yazıp giden siyasetçiler gibi değil. Özlem Başkan gelip sorunu görüp çözüp öyle gideriz. Sizlerin teşekkürleri bizleri daha da motive ediyor. Gelip yaptıklarımızın geri dönüşünü almak, daha neler yaparız sizlerle konuşmak bizleri mutlu ediyor.” dedi.

“GEÇEN YIL BU ÇALIŞMA OLMASAYDI BU SANDALLARI BURADA GÖREMEZDİK"


Serçin Mahalle Muhtarı Mustafa Çay da yapılan çalışmanın ne kadar kıymetli olduğunu anladıklarını belirterek, her zaman yanlarında olan Özlem Başkan'a teşekkür etti. Çay, “Geçen yıl belli bir sıkıntımız vardı. Serçin Köyü besleme kanalımızda balıkçılıkla uğraşan balıkçılarımızın sandalla çıkamaması sorunu vardı. Kanalın Büyük Menderes Nehri'nin oluşturduğu alüvyonlarla dolması nedeniyle balıkçılarımız gidemiyordu. Bu besleme kanalı aynı zamanda Bafa Gölü'nün can damarı. Bütün canlılar bu kanal sayesinde göle geliyor. Ve bu kanalın dolması ile neredeyse bütün canlılar sıkıntıya girmişti. Özlem Başkanımıza bu sıkıntımızı anlattık. Sağ olsun geldi kontrol etti ve gerekeni yaptı. Geçen yıl bu kanalda temizleme çalışması başlattık. 1 sene oldu. Bu sen 30-40 yıldır bu memlekette görmediğimiz bir kuraklık var. Eğer biz bu temizleme çalışmasını yapmasaydık bu sandalların hiçbiri bu kanalda olmazdı, giremezdi. Neredeyse 3-4 km önce bırakıp, yürüyerek gelecektik. Hiç kimse işini göremeyecekti. Bafa Gölü'ndeki canlılar çok sıkıntıya düşecekti. Biz şu anda bu kuraklık nedeniyle çalışmamızı yaptık. Belli bir yere kadar getirdik. Ama bu kuraklık nedeniyle şuandaki çalışma biten noktada 50-100 metre kadar yine bir sıkıntımız var yine sular çekiliyor. Balıkçılar gidemiyor, çıkamama sıkıntısı var. Gerekli kurumlarla görüşüp izinleri alıp çözmek istiyoruz. Ama şuandaki faydasını görüyorsunuz sandalların hepsi burada. Eğer geçen yıl bu çalışma olmasaydı bu sandalların hiçbiri şimdi burada olmazdı. Buradan bir kez daha Özlem Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Burada sadece balıkçılık yok. İnsanlar burada balığa gidiyor dağ arasında hayvanı var. Araç gitmiyor. Buradan hayvanlarını götürüyor. Bütün her şeyi etkilerdi. Bunun kıymetini bugün çok iyi anladık yani burada Serçin'de balıkçılık yapan da hayvancılıkla uğraşan da bu hizmetin kıymetini anladı. Sağ olsun Özlem Başkanımız her sıkıntımızda yanımızda.” diye konuştu.

“BU KANAL SADECE SERÇİN'İN DEĞİL TÜM BÖLGENİN CANLI POLÜLASYONUNA HAYAT VERDİ"


Aydın Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Fatih Akkentli de yapılan hizmetin ne kadar yararlı olduğunu yerine görmeye geldiklerini ifade etti. Akkentli, “Sadece balıkçılık anlamında değil, tabi bilmeyenler için söylemek lazım. Bafa Gölü'nü besleyen bu kanalın arkasında hayvancılık yapan yerlerde var. Zeytin bahçeleri var. Narenciye bahçeleri var. Oralara da gidilmeyecekti bu sefer. Zaten bu kanal Serçin’in değil tüm bölgenin canlı popülasyonuna hayat verdi. Ayrıca Sarıkemer’de yapılacak bir ileri biyolojik arıtma tesisi var. Buraya arıtma tesisi yaparken Başkanımız Özlem Çerçioğlu'nun da talimatı ile Bafa Gölü zarar görmesin diye artıma tesisini 13 km ileriye götürdük. Dalyan’a götürdük. Oradan vereceğiz. Geçen Daire müdürlerimizle geldiğimizde Başkanımız Söke’nin bu turizmle ilgili en büyük yeri olan Bafa Gölü’nü ve Serçin’i korumak için elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. Tabi burada hizmetlerimizi getirirken hem doğayı hem de çevreyi koruyoruz. Sarıkemer’in önümüzdeki günlerde arıtma tesisi başlayacak. Bu noktada hemen Bafa Gölü'ne uğramadan, Bafa Gölü'ne bırakmaktansa Dalyan’a kadar götürüp temiz suyu orada deşarj edeceğiz. Bu konuda Başkanımız Özlem Çerçioğlu çok hassas. Denizcilik Daire Başkanımız Barış Bey'in de çok emekleri var. Gerekli izinleri alabilirsek kanalın üzerinde su sporları falan yaptırmayı düşünüyoruz. Başkanımız 2014 yılından sonra göreve geldiğinde daha çok kamuoyunda konuşulan projelere imza atmıştır. Birçok turizm firması da Bafa Gölü, Serçin’i ziyaretler kapsamına almıştır." dedi.