15 Nisan’dan itibaren yaklaşık 85-90 gün geçmiş olmasına rağmen yaşanan su sıkıntısı nedeniyle Söke Ovası’nda yetişen pamuklar sulanamadığı için yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Söke Ovası’nda sıkıntıyı yaşayan pamuk üreticileri, sıkıntıdan dolayı Devlet Su İşleri ile Söke Ovası Sulama Birliğini sorumlu tutuyor. Söke ilçesinde pamuk üreticiliği yapan Ziraat Mühendisi Orhan Korkmaz, yaşanan pamuk suyu sorunu hakkında açıklamalarda bulundu. Korkmaz, “Pamuk bitkisinde yaşadığımız su sorunu biz üreticiler için baş belası durumuna gelmiş bulunmaktadır. Belirli bir kesim sulanması için Menderes Nehri’ne su salınması başlatıldı. Bu durumda birilerinin yerleri özellikle sulanırken nehrin etrafında mevcut yerlerde sulandı. Birinci konu bu. İkinci konu, Anız yerlerine su vermek mevcut eldeki yerler durur iken bu işlemi yapmak hiç doğru değil” dedi.

HATALARA İŞARET ETTİ

Korkmaz, şunları kaydetti: “Pamuk ekim işlemi için dönüm başına buna icar parası da dahil olmak üzere 2 bin veya 2 bin 200 TL bir para harcanması gerekiyor. Buğday eken üretici arkadaşlarımız ben de dahil olmak üzere bir mahsul kaldırdım ve bu ürünün maliyetini bir şekilde karşıladık. Fakat ektiğim pamuğun maliyetini karşılayabilmem için bizlerin mutlaka suyu bulmamız gerekiyor veya pamuk bitkisinin dikimden 60 gün sonra mutlaka sulanması gerekiyor. Yapılan hatalardan bir tanesi, anız yerine devam ediyor ve sulama birliği cep telefonlarımıza mesaj gönderiyor. ‘Arkadaşlar acil su isteyen yerlere mutlaka sulama suyunu vereceğiz anızla birlikte’ deniliyor. Fakat sonradan döndürülüyor, bu mesajları yayınlamalarına rağmen anız yerleri var diye normal acil su isteyen yerlere su vermeyi kesiyorlar. Söke Ovası Sulama Birliğinin göndermiş olduğu tüm mesajlar çiftçilerimizin telefonlarında kayıtlıdır.”

“NEYE İSTİNADEN BU İŞLEM YAPILDI?”

Korkmaz, “Bu olaylar yetmezmiş gibi üstüne Menderes Nehri’ne birinci su olarak su salmaya başladıkları anda ariyet doldurulmuyor ve kanallara su alınıyor ve bundan sonra 72 saat sonrasında Menderes Nehri’ne tekrardan su salınmaya başlanılıyor ve ariyetlere tekrardan su vermeye başlıyorlar. İlk suyu saldığınızda ariyetleri niçin doldurmadınız? Bu yapılan işlem kesinlikle iş bilmezliktir. Bu işlemleri kim, nasıl, niye böyle bir işlem yapıldı neye istinaden bu işlem yapıldı bunu yetkililerin açıklamaları gerekiyor. Şu anda benim kendime ait pamuklarım cayır cayır yanıyor. Benim gibi diğer pamuk üreticisi arkadaşlarımızın da pamukları yanıyor susuzluktan. 175 dekar kendime ait pamuk tarlamda pamuklarım yanıyor. Bu pamuk bitkisi milli servet bu pamuk sadece bana ait değil. Bütün üretici arkadaşlarımın hepsinde su sorunu var. Pamuğa verilemeyen suyun sorumluluğu kimde ise bu kesinlikle vatan hainliğine eşdeğerdir, bu bitki milli servettir, bu bitkinin yok olmasına nasıl müsaade edilir. Basiretsizlik, beceriksizlik neticesinde Söke’mize ve Söke Ovası’nda pamuk bitkisine verilen zararın haddi ve hesabı yok. Şu ana kadar, pamuk suyunun, ne gün, nasıl veya ne şekilde verileceğini bilen yok. Su sorunu sadece Söke’mize özgü bir uygulama” ifadelerini kullandı.

“PAMUKLARIMIZ CAYIR CAYIR YANIYOR”

Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Aydın ilinde alınan kararı açıklıyorum, anız yerlerine vermeden pamuk sularını bitirdiler şu anda. Kimi üreticiler ikinci suya döndüler, bu nasıl iş bilmezliktir, nasıl beceriksizliktir bu sorun Aydın ilinde kesinlikle yok sadece Söke Ovası’nda var. Nazilli Aydın ve Germecik gibi yerler yağış aldılar ve arazileri bizim buraya nazaran biraz daha nemli. Buna rağmen Nazilli-Aydın ve Germencik’te üreticiler ikinci sulamalarını bitirdiler. Biz ise hala birinci suyu almak için mücadele ediyoruz. Bizler mücadele ederken pamuklarımız cayır cayır yanıyor.”

“SÖKE OVAMIZDA NEDEN SU YOK?”

Sökeli pamuk üreticilerinden Fahrettin Günal da, “Söke Ovamızda pamuklarımızın sulanması için gerekli olan su verilmediği için veya yeterli suyu gönderemedikleri için pamuklarımız susuzluktan yanıyor. 22 Nisan’da pamuk bitkisini tarlama ekimini yaptım bu gün için yaklaşık 80-85 gün geçmesine rağmen pamuklarıma suyu veremiyorum. Şu anda, pamuk bitkisi için yapmış olduğum masraf, emek ve zaman kaybını anlatmaya kelimeler yetersiz kalır. Ekmiş olduğum pamuğun yüzde 25 veya 30’u yanmış durumda. Susuzluk nedeniyle yaşadığımız maddi sorunları kim nasıl karşılar bilemiyorum. Söke Ovası’nda bu yıl için pamuk suyunda yaşanan kriz nedeniyle pamuk bitkisi yok olmuştur. DSİ ve Söke Ovası Sulama Birliği bu susuzluğun sorumlularıdır. Aydın ilinde su var, Nazilli, Germencik, Koçarlı buralarda su var da Söke Ovamızda niçin su yok? Bunu da henüz anlamış değilim.’’ dedi.

“SORUN GİDERİLECEKTİR”

“Söke Ovası’nda şu an için en önemli gündem maddemiz pamuk sulamasında yaşadığımız su sorunu” diyen Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise, “Pamuk sulaması için barajlarımızdan sulama suyu haziran ayının 25’inde salınmaya başladı ve bize ulaşması 27 Haziran’da oldu, pamuk sulamaları başladı. Başlangıçta yeterli suyu alamadığımız için (saniyede 40 metre/küp olması gerekirken 16 metre küp) pamuk sulamasında sıkıntılar da yaşandı. Sulanacak olan saha çok fazla olduğu için suyumuz yeterli olmadı. 70 bin dönüm buğday tarlaları da tav suyuna ihtiyaç duyduğu için yeterli suya ulaşamadık. Hem pamuk tarları hem de buğday için tav sulaması için bizim Söke Ovası’nda suya daha fazla ihtiyaç olduğu kaçınılmazdır. Önümüzdeki günlerde su sorunu büyük ölçüde giderilecektir. Devlet Su İşleri olsun, Söke Ovası Sulama Birliği mensupları olsun özveri içerisinde çalışmalarına devam etmektedirler” sözlerini kaydetti.