Aydın’ın Efeler ilçesindeki Fatih Mahallesi, 2000 yılında Yedieylül Mahallesi’nden ayrılarak kuruldu. Yaklaşık 10 bin vatandaşın yaşadığı mahallede 2009 yılında yapılan seçimlerde muhtarlığa Yıldız Karadaş Taşçıoğlu seçildi. O dönemde Aydın Merkez ve Merkeze bağlı köylerin ilk kadın muhtarı olan Taşçıoğlu, yaklaşık 12 yıldır aralıksız muhtarlık görevini sürdürüyor. Görev süresi içerisinde birçok hizmet gerçekleştiren muhtar Taşçıoğlu, SES Gazetesi’ne yaşamı ve muhtarlık çalışmalarını anlattı.

SİZİ YAKINDAN TANIYALIM?

Aydın, Çine doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ön lisans mezunuyum. Evli olup, iki çocuk, bir torun sahibiyim. Eşim Mehmet Gürcan Taşçıoğlu, emekli Deniz Astsubayı olup Kamu Yönetimi lisans mezunudur. Büyük oğlum, üniversitede Dr. Öğretim üyesi olarak görev yapmakta olup evli ve bir çocuk sahibidir. Küçük oğlum da üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu üyesi ve Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Aydın il temsilciyim. Kızılay, AYKARYAY, TEMA, Aydın Dünya Kadın Platformu gibi sivil toplum kuruluşlarına üyeyim. Ayrıca Kadın Hakları Koruma Derneği Başkanlığı da yaptım. 2009 yılında muhtar olarak seçildim. O yıldan bu yana mahalleme muhtar olarak görevimi sürdürüyorum.

MUHTAR OLMA SÜRECİNİZİ ANLATIR MISINIZ?

Vatandaşların talepleri doğrultusunda muhtar olmaya karar verdim. 2009 yılındaki seçimlerde vatandaşlarımızın tercihleriyle muhtar olarak seçildim. Böylelikle Aydın Merkez ve Merkeze bağlı köylerin ilk kadın muhtarı oldum. Muhtarlık görevim boyunca tek amacım, mahalle halkıma hizmet etmek oldu. Bu amacım doğrultusunda mahallemizde birçok önemli projeyi hayata geçirdim. Bu projelerle mahalle halkımıza önemli katkılar sağladım. Yaptığım bu hizmetlerden dolayı 2014 ve 2019 yılında mahalle halkımızın tercihleriyle yeniden muhtar olarak seçildim. Mahalle halkıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Mahalle sakinlerimizin en güzel şekilde yaşayabilmesi için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edeceğim.

GÖREV SÜRENİZ İÇERİSİNDE HANGİ ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRDİNİZ?

Görev yaptığımız iki dönem ve bu süreçte muhtarlığımızda öğle tatili vermeksizin 09.00-17.00 saatleri arasında sürekli olarak hizmet vermeye gayret ettik. Yasa ile belirtilen görevlilerimizin yanında sosyal hizmetlere de büyük önem vermeye çalıştık. Mahalle sakinlerimden gelen talepler doğrultusunda muhtarlığımız girişimiyle 9 kez bilgisayar, 5 kez okuma yazma kursu, bunlara ek olarak aile içi iletişim kursu ve Kadının İnsan Hakları Eğitimi (KİHEP) kursları açarak 194 kişinin bu kurslardan yararlanmasını sağladık. Mahallemizdeki Kadın Kültür Evi’nde aşçılık, aşçı yardımcılığı, pasta çıraklığı, file kursu gibi günlük yevmiyeli kurslar da açarak yüzlerce kişiye hem sertifika hem de maddi katkı sağladık. Mahallece çaba sarf edip yıllarca atıl olan kapalı pazar yerimizin açılmasını sağladık. Sağlıklı yaşam için spor etkinlikleri, halk oyunları kursları organize ettik. Yakın çevremizi tanıyalım ve tanışalım gezileri kapsamında birçok il, ilçe, turistik ve tatil yerlerine geziler düzenledik. Bitmiş pilleri ve atık yağları çevremizi kirletmemeleri için eski gazeteleri de geri dönüşüm için topladık. Mahalle sakinlerimizin destekleri ile oluşturduğumuz kütüphanemizde çocuklarımıza çalışmaları için yardımcı ders kitapları ile okuduktan sonra geri getirmek üzere hikaye ve roman kitapları dağıttık. 10 yıldır sürdürdüğümüz ‘Giymiyorsan Giydir’ projemiz ile alan elle veren eli buluşturmaya gayret ettik. 12 yıldır sizlerin destekleri ile edindiğimiz bilgi, birikim ve tecrübemle mahallemize en iyi hizmeti verebilmek için azalarımız ile birlikte bugüne kadar olduğu gibi aynı tempoda ilk günkü heyecanımızla güler yüz ve samimiyetle çalışmalarımıza devam etmeyi sürdüreceğiz.

MAHALLENİZDEKİ SORUNLAR NELERDİR?

Efeler’de camisi olmayan tek mahalle biziz. Vatandaşlarımız, namaz kılmak için başka mahallelerde bulunan camilere gitmek zorunda kalıyor. Mahallemize cami yapılmasını istiyoruz. Mahallemize cami yapılması tüm vatandaşlarımız için çok önemli. Bu konuda gerekli adımların atılarak mahallemize en kısa zamanda cami yapılmasını talep ediyoruz. Mahallemizde ilkokulun olmaması da önemli sorunlarımızdan bir tanesi. Mahallemizdeki ilkokul çağındaki çocuklar başka mahallelere gitmek zorunda kalıyor. Bu küçük yaştaki öğrencilerimizin uzak bir yere gitmesi kolay değil. Biz, mahallemize ilkokul yapılmasını istiyoruz. Çocuklarımızın başka mahallelerdeki değil kendi mahallesindeki ilkokulda eğitim almasını talep ediyoruz. Mahallemize bundan önce olduğu gibi bundan sonra da en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğim. Görevimi layıkıyla yaparak mahallemizi hak ettiği noktaya taşımak için çaba harcamaya devam edeceğim.