Bu yılki pamuk hasat sezonunda kapasite yetersizliği nedeniyle 450 bin dekarlık Söke Ovası’nda bazı arazilerdeki tarımsal hasat artığını değerlendiremeyen Mavi Bayrak Enerji, kapasite artırımı için düğmeye bastı. Önümüzdeki hasat sezonunda Söke Ovası’ndaki tarımsal hasat artığının büyük kısmını değerlendirmek için harekete geçen firma yetkililerinin bu hamlesiyle, Söke Ovası'nda 100 bin dekarın üzerinde arazideki hasat artıkları, enerjiye dönüşerek Milli Ekonomi’ye katkı sağlayacak.

YILLIK 168 BİN KİLOWATT ENERJİ ÜRETİLECEK

40 milyon lira bedelli kapasite artırımıyla ilgili olarak Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından "Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararı verilirken, 52,48 MWt’den 104,96 MWt’ye çıkarılacak olan tesislerde, yıllık 168.000.000 kWh elektrik enerjisi üretimi öngörülüyor. Söz konusu proje kapsamında, üretim prosesi ve tesis parselinde herhangi bir değişiklik olmayacağı bildirilirken, sadece mevcut sisteme ilave ikinci ünite olarak kazan, türbin ve soğutma kuleleri ilavesi ile kurulu gücün 52,48 MWt’den 104,96 MWt’ye çıkarılacağı ifade edildi.

“TESİS PERSONELİNDE BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK”

Kapasite artırımıyla ilgili olarak şirket tarafından yapılan açıklamada, tesisin mevcut ünitesi için yıllık 84.000.000 kWh elektrik enerjisi üretmek üzere “Mavibayrak-1 Biyokütle Enerji Santrali” adıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan Üretim Lisansı’nın alındığı hatırlatılırken, “Kapasite artışına esas olan ikinci ünitenin ilavesi ile yıllık 168.000.000 kWh elektrik enerjisi üretimi öngörülmektedir. Üretilen elektrik, TEİAŞ’a ait enterkonnekte sistem üzerinden ulusal şebekeye verilecektir. 2 tesisin yer seçiminde, tesise hammadde olacak biyokütle yakıtların toplanacağı tarlalara yakınlığı nedeni ile Söke OSB tercihi yapılmıştır. Kapasite artışı projesi, aynı parsel içerisinde mevcut tesise ilave olarak kazan, türbin ve soğutma kuleleri kurularak gerçekleştirilecektir. Tesiste 30 personele ilave olarak yeni ünitelerin inşaat ve montaj çalışmalarında 20 personelin görev alması planlanmaktadır. Kapasite artışı ile tesis personelinde bir değişiklik olmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

“KAPASİTE ARTIŞI 2018’DE TAMAMLANACAK”

Global Yatırım Holding’in bağlı ortaklığının bulunduğu Mavi Bayrak Enerji ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamadaysa, “Mavibayrak Enerji’nin Biyokütle Enerji Santralleri’nin Bakanlık Geçici Kabul İşlemleri tamamlandı. Mavibayrak Enerji Üretim A.Ş.’nin 12 MWe olan kurulu gücünün, kapasite artırımı yapılarak 24 MWe kurulu güce artırılmasına ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan gerekli onay alınmış olup lisans tadil sürecinin tamamlanmasının ardından kapasite artışının 2018 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır” denildi. Öte yandan kapasite artırımıyla ilgili tadil sürecinin tamamlanmasının ardından yapılacak olan kazı çalışmalarının 1 ay süreceği öğrenildi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından kazanda pamuk ve mısır sapları olarak saatte 12-13 ton yakıt kullanılacak ve 24 saat çalışacak tesiste günlük 312 ton pamuk ve mısır sapı yakılacak.

MAVİ BAYRAK ENERJİ

Global Yatırım Holding bağlı ortaklığı Mavibayrak Enerji, bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin biyokütle enerjisi alanındaki önemli potansiyelini kullanmayı ve ülkenin her yerinde bu tip yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretilmesini hedefi ile enerji üretimi için ithal kaynaklara olan bağımlılığı azaltan atıkları enerjiye dönüştürme projeleri geliştirmesiyle biliniyor. Söke’de hayata geçirilen projede ana hedef, tarımsal artık olarak pamuk saplarının, takviye olarak da mısır saplarının tarladan toplanarak biyokütle olarak yakılması ve kızgın buhar ile türbinjeneratör grubu sistemlerinin çalıştırılıp elektrik enerjisine çevrilerek elektrik üretilmesinden ibaret.