Karacasu ilçesinde temeli Zeki İnal zamanında atılan ancak inşaatın yapılacağı alanı kapsayan başka bir projenin gündeme gelmesiyle yarıda kalan 9 dükkan projesi olarak kamuoyuna lanse edilen inşaat projesi 4 yıl sonra başladı. İlçede belediye ait parkın alt yüzüne pazar yeri ve cemiyet olarak kullanılan üstü kapalı pazar yerine bakacak şekilde tasarlanan 264 ada, 14 parsel numarası ile kayıtlı 285 metrekare alan üzerine kurulu projenin park düzenlemesi ile 3 milyon liraya mal olacağı bilgisi verildi. Projenin 4 yıl önce yapılan ancak sonra iptal edilen ihale bedelinin 230 bin lira olduğu öğrenildi. 9 dükkan olarak daha önce söylese de 7 dükkan yapılacağı ifade edilirken Belediye Başkanı Mehmet Erikmen kısa sürede tamamlanacağını dile getirdi. Gayrimenkul anlamında en zengin belediyelerden olan Karacasu Belediyesi'nin otopark işlevi de görmeye başlayan ilçe pazarının kurulduğu günlerde ve cemiyet etkinliklerinde zar zor yeten bir alanı dükkan için değerlendirmesi bu alana böyle bir proje yapılmasına gerek var mıydı sorusunu da akıllara getirdi.

ESKİ BAŞKAN KAMU ZARARI OLUŞTURMUŞTU

MHP'den belediye başkanı seçildiği dönemde başlattığı projeden temelin atılmasından sonra başka bir proje yapmaya karar vermesi sebebiyle vazgeçen Zeki İnal, istifa ettikten sonra 41 bin 300 lira kamu zararı oluşturduğu gerekçesiyle hakkında belediye tarafından haciz kararı aldırılmıştı. Mahalli idareler kontrolü de zararın Zeki İnal'dan karşılanmasını isterken İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya da bu hususla ilgili soruşturma izni vermişti.


4 YIL ÖNCE 230 BİN LİRAYA MAL OLACAKTI

25 Ekim ile 2–17 Eylül 2021 tarihleri arasında Belediyenin İdari İş ve İşlemleri, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörü tarafından denetlendi. Akabinde rapor hazırlandı. Raporun kamu zararı başlığı altındaki bölümünde, “Mülkiyeti Karacasu Belediye Başkanlığına ait olup tapuya 264 ada, 1 parsel numarası ile kayıtlı ve tapu kaydına göre “Park ve Benzin İstasyonu” vasfındaki 2 bin 162 metrekarelik taşınmaz üzerinde Kamu İhale Kurumundan alınan 2020/326257 ihale kayıt numarası ile yaklaşık maliyeti 288 bin 716 lira 77 TL. olarak hesaplanan “Yaylalı Mahallesinde Sevenler Caddesi Üzerinde Bulunan Pazaryeri Bitişiğindeki Yere 9 Adet Dükkan İnşaatı Yapım İşi”nin açık ihale usulü ile 23 Temmuz 2020 tarihinde ihale edildiği, yapım işinin ihale komisyonu tarafından 230 bin TL. bedelle isteklilerden ekonomik açıdan 1. avantajlı teklifi yapan S.S’ye verildiği, ihale kararının 29 Temmuz 2020 tarihinde İhale Yetkilisi olarak Belediye Başkanı Zeki İnal tarafından onaylandığı ve 20 Ağustos 2020 tarihi itibariyle ihalenin sözleşmeye bağlandığı, yer tesliminin ise 27 Ağustos 2020 tarihinde yapılarak yapım işine başlandığı, ancak yapım işine başladıktan bir süre sonra Belediye Başkanı Zeki İnal tarafından Fen İşleri Müdürlüğüne yazılan 20 Ekim 2020 tarihli yazı ile inşa edilecek 9 adet dükkanın bulunduğu sahada yeni bir proje çalışmasına başlanacağı belirtilerek yapım işini üstlenen S.S ile imzalanan ihale sözleşmesinin feshedildiği görülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

MÜFETTİŞ "BELEDİYE KAÇAK BİNA YAPMAYA SOYUNDU” DEMİŞTİ

Raporun devamında, “Üzerinde 9 adet dükkan yapımına başlanan Karacasu Belediyesine ait 264 ada, 1 parsel numaralı 2162 m2’lik taşınmazın 27 Mayıs 1993 tarihli mevcut tapusundaki kayda göre “Park ve Benzin İstasyonu” görüldüğünden dolayı bu taşınmazın halen kadastral özelliğini koruduğu, üzerinde imar uygulaması yapılmadığı ve dolayısıyla imar parseline dönüştürülmediği halde bu parsel üzerinde dükkan yapımına başlandığı anlaşılmaktadır. Burası imar planında dükkan yapımı için ayrılmış olsa dahi parsel üzerinde 3194 sayılı İmar Kanunun 15. ve 16. maddelerine göre veya 18. maddesine göre uygulama yapılarak
imar planına uygun parsel elde edilmeden üzerinde yapıya başlanması mümkün değildir. Bu sebeple sözü edilen dükkanların yapımına belediyece kaçak olarak başlandığı anlaşılmaktadır. Bu şartlar sağlanmadan sözü edilen dükkanların yapımı için açılan ihalenin Belediye Başkanı Zeki İnal’ın bu ihaleyi onaylamaması ve yüklenici ile belediye arasındaki yapım sözleşmesini imzalamaması, dolayısıyla belediyeyi zarara götürecek bu yanlış adımı daha başından atmaması gerekirdi. Zira, bahse konu parsel üzerinde inşa edilecek kaçak yapı için belediye bütçesinden harcama yapılması imar mevzuatında yer alan hükümlere aykırı düşmektedir. Bu harcamaya izin veren başka bir mevzuat hükmü dahi mevcut değildir. Yapılan yanlış uygulama kısa süre içinde fark edilmiş ve yüklenici ile belediye arasında imzalanan sözleşme yapı alanında yeniden proje çalışması yapılacağı gerekçesiyle belediye başkanı tarafından tek taraflı olarak feshedilmiş, belediye bütçesinden yükleniciye ayrıntısı yukarıda belirtilen masraflar toplamı olarak 41 bin 300 lira tutarında ödeme yapılmıştır. Yapılan temel altı zemin düzenlemesi ise bundan sonra herhangi bir işe yaramayacağından, yapılan keyfi uygulama ve fuzuli ödeme neticesinde belediye giderlerinde artışa neden olunduğu, dolayısıyla 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71. maddesine göre kamu zararını oluşturduğu anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.