Aydın Ses Gazetesi'nden Enver Önder'in haberine göre, KUAKMER’de düzenlenen ve kalabalık bir izleyici topluluğunun katıldığı “Sanat terapisiyle iyileşmek” söyleşisinde konuşan Psikolog Hazal Sansür, sanatın tarih boyunca iyileştirici yönüyle ilgili bilgi verdi.

"SÖZEL İFADE EDEMEYENLER SANATLA DUYGULAŞIR"


Sanatın insanların kendilerini, iç dünyalarını en iyi ifade ettikleri bir araç olduğunu ifade ederek, “ tarihler boyunca sanat, insanın kendini ifade etme aracı olmuştur. En ilkel sembol ve imgeler zamanla insanlık tarihine yön vermiş tabloya, notaya, romana, şiire, dansa ve nicesine dönüşmüştür. Sanat terapisi; bireylerde olumlu bir gelişmeye sağlamak, çatışmaları çözümlemek, bedensel ve ruhsal problemleri azaltmak, sorun çözmek, stresle başa çıkmada yardımcı olmak üzere tanı ve tedaviyi sağlamada çeşitli sanat materyallerinin kullanıldığı bir yöntemdir. Kişiler sözel olarak ifade edemediklerini resim çizerken duygusal bir katarsis (boşalım) yaşayarak ifade eder” dedi.

SANAT HERKESİN ORTAK PAYDASI OLMALI


Özellikle resim, koro, elişi, heykel gibi sanat etkinliklerine katılan yaşlıların, katılmayanlara göre daha az hastalandığını, daha mutlu ve huzurlu olduğunu bu yönde yapılan çalışmalarla anlatan Hazal Sansür, yediden yetmişe herkesin sanatla ilgilenmesini önerdi.

ATÖLYE ÇALIŞMASI İLE ÇOCUKLUKLARINA DÖNDÜLER


Katılımcıların sanat ile psikoloji arasındaki bağlantısı, etkileri ve sonuçlarıyla ilgili sorularını cevaplandıran Psikolog Hazal Sansür, bir saati aşan söyleşi sonrası gönüllü katılımcılarla atölye çalışması yaptı. Gruplar oluşturan katılımcılara verilen kağıt ve renkli boya kalemleri ile çocukluklarındaki en mutlu günü çizmeleri isteyen Sansür, ardından çizilen resimler üzerinden bilgilendirme yaptı.

HAZAL SANSÜR KİMDİR?


Hazal Sansür Kuşadası’nda doğdu. Psikoloji bölümünü İngilizce olarak bitirdi. Kuşadası Devlet hastanesinde stajını tamamladı.
Çeşitli klinik ve danışmanlık merkezlerinde çalıştı.
Bilişsel-Davranışcı Terapi (BDT), EMDR, Hipnoterapi (Hipnoz), Cinsel Terapi, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi yöntemleriyle çalışmaktadır. Depresyon, kaygı bozukluğu, panik bozukluk, fobi türleri (agorafobi, sosyal fobi, uçak fobisi vb.), dürtüsel bozuklukları, DEHB, sağlık kaygısı, kişilik bozuklukları (Borderline, Narsist, Çekingen gibi), öfke problemi, Obsesif-Kompulsif bozukluğu olan bireylerle çalışmaktadır.