Geçtiğimiz günlerde, "Karacasulu Profesör Halil Sarp, adını dünya bilim tarihine yazdırdı" başlığı ile Ses Gazetesinde yayımlanan haber pek çok kesimin dikkatini çekti. Halil Sarp'ın başarıları takdir edilirken başarılarının onurlandırılıp gençlere örnek olabilmesi için adının Karacasu'da bir yere verilmesi yönünde düşünceler gelişti. Karacasu Belediyesi'nin CHP'li Belediye Meclis Üyeleri Erdinç Gümüş, Nuri Öncü, İbrahim Kayahan ve Muammer Yıldız bu yönde bir önerge hazırlayarak meclise sundu. Diğer tüm meclis üyeleri de önergeyi desteklediklerini beyan etti.

KABUL EDİLİRSE OKULA EDİLMEZSE BAŞKA YERE

Mecliste okunan önergede, "İlçemizin yetiştirmiş olduğu dünyaca ünlü bilim insanı Halil Sarp'ın adının yaşatılması amacıyla yapımı başlatılan Karacasu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine adının verilmesi ve bununla ilgili kurumlarla gerekli yazışmaların yapılmasını talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Erdinç Gümüş, "Basında her alan Profesör Halil Sarp ilgili bir önerge vermek istiyorum. Karacasu'nun yetiştirdiği ve dünyanın kabul ettiği önemli bir bilim insanı. Adının yaşatılması gerektiğini düşünüyoruz. Tüm meclis üyeleri adına bu önergeyi verdik. Milli Eğitim kabul ederse okula, etmezse ilçemizde yakışacak bir yere adını soyadını verilmesi gerektiğini düşünüyorum. 42 mineral keşfetmiş ve bu alandaki başarısından dolayı kendi adı da bir minerale verilmiş değerli bir bilim adamı. Milli Eğitim kabul edecektir diye düşünüyorum" dedi. Konu ile ilgili gerekli yazışmaları yapacaklarını ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Erikmen, gelişmelere göre meclisi bilgilendireceklerini söyledi.

HALİL SAPR KİMDİR?

1961 yılında Türkiye genelinde yapılan yurtdışı imtihanlarını kazanarak devlet tarafından yurtdışına eğitime gönderilen 14 öğrenciden biri olan Halil Sarp, İsviçre'deki Cenevre Üniversitesinde Mineraloji eğitimi aldı. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora yapan akademik kariyerinde Profesörlüğe kadar yükselen Sarp, 42 mineral keşfederek mineroloji alanında dünyanın en çok buluş yapan ismi oldu. Bu alana yaptığı katkılardan dolayı Sarp'ın adı 2020'de yeni bulunan bir minerale verildi.