Muhabir: Yazar Silinmiş
Müşerref Nine Aydın pazarının sembolü oldu
Tarihi geçmişi ve bereketli toprakları ile Anadolu’da her dönem ticaretin önemli merkezlerinden biri olan Aydın’da asırlardır kurulan semt pazarı, gelişen teknolojiye ve dijital satış sitelerine rağmen halen canlılığını koruyor. Aydın Salı Pazarı’nda tam 74 yıldır tezgah açan 85 yaşındaki Müşerref Demirkol, semt pazarlarının sadece alışverişin değil aynı zamanda önemli bir kültürün devamı olduğunu söyledi.
Aydın Salı Pazarı’nın simge isimlerinden biri olan yıllardır Hükümet Bulvarı’ndan tarihi Salı pazarına girişteki ilk sokağın başındaki tezgahta süt, yoğurt ve peynirin yanı sıra ürettiği sebze ve meyveleri satan 85 yaşındaki Müşerref Demirkol, artık ihtiyaçtan değil alışkanlıklardan dolayı pazara geldiğini söyledi. Hayatta ekonomik olarak kazandığı ne varsa bu tezgaha borçlu olduğunu ve çocuklarını da bu tezgahtan kazandığı para ile büyütüp okuttuğunu belirten yaşlı Nine, “10 yaşımdan bu yana pazara gelirim. 36 yaşımda iken 49 yıl önce eşim vefat edince iki çocuğumla kaldım. Çalışıp ürettim, bu tezgahta ürettiklerimi satarak başarılı bir hayat mücadelesi verdim. O zamanlar ‘Çocuklarımı baş-göz edeyim bir daha pazara gelmem’ derdim. Tüm hedeflerime ulaştım. Tezgah açmayınca neşemi ve sağlığımı kaybetmeye başladım. Meğer beni hayata bağlayan sağlık veren çalışmak ve pazara gelmekmiş. Artık para için değil sağlığım için pazara geliyorum. Sanırım Aydın Salı Pazarı’nın en yaşlısı benim. Ama sağlığım elverdiğince gelmeye devam edeceğim” dedi.
Pazarcılığı kadar Aydın’ın tarihi ve ticaretine yönelik önemli bilgilere de sahip olan Müşerref Demirkol, Aydın’ın aynı zamanda önemli bir ticaret merkezi olduğunu belirterek, “Aydın, hatta şu anda Hasırcılar Pazarı olarak bilinen Salı Pazarı’nın merkezi konumundaki bu bölge asırlardır ticari faaliyetlerin sürdürüldüğü mekanların başında gelirmiş. Ticaretin can damarı olan kervan yolları buradan geçer ve kervanlar da burada konaklarmış. Eski insanların ticaret anlayış sadece ihtiyacı alıp satmak değil aynı zamanda gönül almak ve başkalarının da ihtiyacını gidermek üzerineymiş. Maalesef kapital anlayış bazı gelenek ve görenekleri yok etti. Sağlığım için pazarı özlüyorum ama, herkesin halden anladığı, herkesin birbirini tanıyıp adeta halleştiği samimiyet dolu eski pazarları daha çok özlüyorum” dedi.
Yorumlar
Trend Haberler
Aydın'da müşterilerini dolandıran kuyumcuya 42 yıl hapis cezası
Nazilli’nin çözülemeyen sır dosyası: Kayıp Osman’dan 13 yıldır haber alınamıyor
Karacasu'da 49 yaşındaki Nazmi Sabancı ölü bulundu
Aydın’da ulaşıma zam geldi! İşte yeni tarifeler
Nazilli’de kahreden olay: 16 yaşındaki Cennet tüfekle yaşamına son verdi
Türkiye'nin en büyük zeytinliği Karacasu'da
Aydınlı esnafların dikkatine: 1 Ocak'tan itibaren başlıyor
Karacasu'da korku dolu anlar: Mahalleli sokağa döküldü
Aydın’da zeytinyağı fiyatları açıklandı
Karacasu'da acı ölüm: Önce biber dizdi, sonra kendini astı
Resmi İlanlar



