Asrın Felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından Türkiye'de riskli yapılar gündeme gelirken, gözler birinci derece risk bölgesinde yer alan Aydın’a çevrildi. Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör'den aktif fay hattı üzerindeki Aydın için korkutucu bir uyarı geldi.

AKTİF FAY HATTI BULUNUYOR


Türkiye'deki deprem riski taşıyan bölgeler arasında Aydın'ın ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Şengör, "Aydın kocaman bir fayın üzerinde oturuyor. Aydın’da en son 1899 yılında 9, 1955 yılında 6.8 şiddetinde depremler yaşamış. Menderes Graben’in bir parçası olan Nazilli-Denizli arası deprem açısından kentin en riskli yeri. Bölgede önümüzdeki süreçte 6-7 şiddetinde bir deprem bekliyoruz" dedi.

AYDIN ALÜVYON ÜSTÜNDE OTURUYOR


Kentin, alüvyon zemin üzerine kurulu olmasının tehlikenin boyutunu arttırdığını ifade eden Şengör, “Alüvyon, bir akarsu ya da heyelanın getirdiği döküntüdür. O döküntü gevşek malzemedir. O gevşek malzemenin içinden deprem dalgası geçerken frekansı düşer ve o frekans üstteki binanın frekansıyla birleşir ve binayı yıkar. Aydın alüvyonun üstünde oturuyor. Olası bir depremde Aydın’ı bir düşünün. Yapılması gereken şehrin binalarının zemininin incelenerek ona göre önlem almak ve yeni binaları daha dayanıklı yapmaktır" diye konuştu.
Muhabir: Yazar Silinmiş