Aydın’ın dünyada üretiminde söz sahibi olduğu kuru incirin hasadı sürerken ilk kuru incir alımı töreni Aydın Ticaret Borsası’nda düzenlendi. Kuru incir sezonunun başlaması ile birlikte düzenlenen ilk alım törenine Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve üreticiler katılım sağladı. Sezonun ilk kuru inciri, sembolik olarak Aydın Ticaret Borsası tarafından kilosu 350 TL’den satın alındı.

YENİ SEZON HAYIRLI OLSUN


Yeni sezonun ilk kuru incir alım törenine dair açıklamada bulunan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Ülkemiz ve Aydın ekonomisi için incir oldukça önemli bir üründür. Dünya incir ihtiyacının yüzde 60’ını Türkiye, ülkemizin yüzde 80’ini de Aydın karşılıyor. Bu bakımdan Aydın incir üretiminde önemli bir konumda bulunuyor. İncir üretiminde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Sezonun hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah üreticimizin de alın terinin karşılığını alacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.

KURU İNCİRDE FİYAT BEKLENTİSİ 50 LİRANIN ÜZERİNDE


İncirliova, Efeler ve Köşk ilçelerindeki üreticilerden sezonun ilk ürünlerini teslim aldıklarını dile getiren Borsa Başkanı Fevzi Çondur, “İncir ilimizin en kıymetli tarımsal ürünüdür. İncir alımı yaparak sezona merhaba diyoruz. Yeni sezonun üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum Geçen yıl müstahsil alışları 30 liraydı. Bu yıl da üretim maliyetlerindeki artıştan dolayı biz bu rakamın üzerinde bir fiyat bekliyoruz. Ortalama geçen yılki döviz satışları üzerinden bir fiyatlama yaparsak bu yıl 50 liranın üzerinde fiyattan piyasada alışverişin olmasını bekliyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Aksoy taze ve kuru incirin tadına bakarken üreticilerle sohbet etti. Vali Aksoy, incirin enerji deposu olan sağlıklı bir ürün olduğunu belirterek vatandaşlara incir tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.