Bülbül ve Yıldız, CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır ile birlikte yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan tarafından karşılanan Bülbül ve Yıldız, yangın bölgesinde basın açıklaması yaptı. Geçtiğimiz hafta Argavlı Mahallesinde çıkan yangında 50 hektar alan yanmış ve söndürme ekiplerinin hummalı çalışmaları ile yangın ertesi gün kontrol altına alınmıştı.

"GEREKLİ DERSİ ÇIKARAMADILAR"


CHP Söke İlçe Başkanı Özcan, “25 Temmuz saat 18.00 sularında Argavlı mahallesinde bizleri hem üzen hem de kaygılandıran bir orman yangınını yaşadık. Yangın başlamasından 15 saat sonra kontrol altına alınabildi. 50 hektarlık bir orman alanı maalesef kül oldu. 2022 yılı ve geçen seneyi ele aldığımızda hükümet orman yangınlarından gerekli dersi henüz çıkaramadı. Orman yangını çıkan yerlerin imarlara açılmamasını ve yanan yerlerin derhal yeniden ağaçlandırılmasını istiyoruz. Milletvekilimiz Hüseyin Yıldız ile birlikte gece saat 03.30’a kadar burada yangın yerinde bulunduk ve takip ettik. Hava araçlarının yapmış oldukları söndürme çalışmalarında uçakların gece görüşleri olmadığı için bir hayli zorluk çektiler ve zaman kaybı yaşandı. Bölgemizde olabilecek bu tür yangınlara anında müdahale edebilmek adına su havzalarına ve göletlere çok büyük ihtiyacımız var. Geçtiğimiz yıl orman yangınlarında Türk Hava Kurumu hangi oranlarda aktif rol aldılar? THK’ya ait 15 adet amfibi tipi uçaklarımız hangarlarda unutuldu. Bu uçaklarımız geçen yıl envanterlerde yer almış olsalardı bu yangınlar bu boyutlara ulaşamayacakları gibi ormanlık alanlarımız bu miktarlarda yanmamış olacaklardı ve tüm bunların neticesinde hükümet orman yangınları konusunda üzerine düşen görevlerini yapamamıştır ve sınıfta kalmışlardır. Bu yangında Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerine, Ankara BŞB itfaiye ekiplerinin yanı sıra Muğla BŞB itfaiye ekiplerinin üstün gayretleri ve çabaları için hepsine teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

"DERTLERİ RANT SAĞLAMAK"


CHP İl Başkanı Çankır ise, “Söke ilçemiz orman yangınlarına karşı çok hassas bir konumda olmasına rağmen maalesef yakın mesafede olması gereken su havzasına acilen ihtiyaç vardır. Büyük Menderes Nehri'mizdeki suyu bu konuda acilen pozitif anlamda faaliyete geçirmek için her türlü çalışmalar en kısa zamanda yapılması gerekmektedir” dedi.
“Sadece 2021 yılında 140 bin hektar alan orman yangınlarında kül oldu, yok oldu” diyerek sözlerine başlayan Milletvekili Süleyman Bülbül, “Yanan alanlar her yıl artarken iktidar bütçeyi kısarak yangınla mücadeleye düşürdü. Nereden biliyorum? Orman Genel Müdürlüğü geçen yıl 8,1 milyar TL olan orman yangınlarıyla mücadele bütçesini bu yıl yani 2022 yılında 5,4 milyar TL’ye düşürdü. Tarım ve Orman Bakanlığı ağaçlandırma yapılacak alanların büyüklüğünü de düşüreceğini açıkladı. İşte hükümetin mantığını kamuoyuna, sizlere açıklıyorum. Bunların dertleri orman yangınlarıyla mücadele değil geçiniz, bunların dertleri rant elde etmek. Orman yangınlarından çıkacak alanlarda rant sağlamak. Cumhuriyet Halk Partisi çözümleriyle iktidara geliyor. Hayırlısıyla Genel Başkanımızı Cumhurbaşkanı yapacağız” sözlerini kaydetti.

"HANİ AĞAÇLANDIRMA YAPILACAKTI?"


“2021 yılında ülkemizde çıkan yangınların sebeplerini hepimiz biliyoruz” diyerek söz alan Milletvekili Yıldız da, şunları kaydetti: “Hükümette 2022 orman yangınları için bir hazırlık yapmadı. THK’ya ait 15 adet uçakların yangınlara ne derecede müdahale ederek başarılı olacağını hükümet bilmesine rağmen hangarlarda çürümeye terk etti. Sadece Atatürk’ün kurmuş olduğu bir kurumu yok etmek için böyle bir uygulama yaptılar. Dün Marmaris’te bir ormanlık alan yanmaya başladı. THK’ya ait bir uçak yangına müdahale ederek yangın büyümeden söndürüldü. Geçen yıl yanan yerlerde hani ağaçlandırma yapılacaktı, hani nerede ağaçlandırma yok. Bodrum koyunda yanan ormanlık alan ne oldu, 5 yıldızlı lüks otel yapıldı. 20 yıldan beri bu hükümet ülkeyi yönetiyor, maalesef ormana ve yangınlara karşı herhangi bir önlem almıyor ve bu yangınlarda yandaşlarına rant sağlamak veya çıkar sağlamak istiyorlar.”