Ortaklar Mahallesi'nde "Efes Toros Pastanesi" isimli işletmenin sahibi olan evli ve dört çocuk babası Bayram Ali Tönbol, mesleğe Kuşadası’nda seyyar dondurmacı olarak başladı. Daha sonra Ortaklar’da dükkân açmasına rağmen Kuşadası’ndaki müşterilerinden vazgeçmeyen, doğal ve lezzetli dondurmaları ile herkes tarafından tanınan Tönbol, her iki noktada da dondurmalarını satmaya devam ediyor.

Mesleğinin kaybolmaması için çocuklarını da işin içine dâhil ettiğini belirten Tönbol, “30-35 yıldır dondurmacılık yapıyorum. Bu mesleği ben ailemden öğrendim, ben de eşim ve çocuklarıma öğrettim. Bizim dondurmalarımız tamamen doğal, katkı maddesi ve gıda boyası kesinlikle içermiyor. Sütümüzü yerel sütçülerden, meyvelerimizi de mevsiminde en lezzetli oldukları dönemde temin ediyoruz. Bu meyveleri rendeleyip soğuk hava depomuzda saklıyoruz. Gerektiğinde soğuk hava depomuzdan çıkardığımız meyveleri aroma hâline getirip salebimizle birleştirip dondurmamızı yapıyoruz” dedi.

Dünyanın en kaliteli incirinin Aydın’da üretildiğini dile getiren Tönbol, Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline sahip Aydın incirinden binlerce ailenin geçimini sağladığını ve kendisinin de incire değer katmak için dondurma yaptığını söyledi. İncirli dondurmanın çok sevildiğini belirten Tönbol, şöyle konuştu:

“Aydın ve Germencik inciriyle ünlü. Biz de iki yıl önce ‘İncirli dondurma nasıl olur?’ diye düşündük. Kuru incirden tadımlık dondurma yapıp, müşterilerimize denettik. Çok sevilince dondurma reyonumuza incirli dondurmayı da ekledik. Şu anda en çok tercih edilen ürünlerimizden biri oldu.”

Tönbol, ailecek sürdürdükleri dondurmacılık mesleğini gelecek kuşaklara da aktarmaya kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

Muhabir: EMRAH DİNÇER