Mehmet Çerit’in işlettiği Deveciler Kahvehanesi’nde toplanan deve sahipleri, geçmiş yıllardaki güreşleri anarak, festivallerin henüz başlamamış olmasının üzüntüsünü paylaştı.

Germencik Deveciler Kahvesinde Huzun Hakim Gureslerin Yapilmasini Istiyoruz 625153 D43A9C755E52531Ef218Df0D0E5B1E36

Çevre Şehircilik'ten Germencik'teki jeotermal patlamayla ilgili suç duyurusu
Çevre Şehircilik'ten Germencik'teki jeotermal patlamayla ilgili suç duyurusu
İçeriği Görüntüle

“KAFAMIZI DAĞITIYORUZ, MORAL OLUYOR”

Ailesinden kalan devecilik geleneğini sürdüren ve 2019 yılında ilk devesini alan Mustafa Bozdağ, deve güreşlerinin sadece bir spor değil, büyük bir ekonomik döngü olduğunu ifade etti. Bozdağ, “Deve güreşlerinde sadece güreş olmuyor. Savranı, aksesuarcısı, esnafı, organizatörü, hepsi bu işten kazanıyor. Herkesin bir ekmek kapısı. Ayrıca kafamızı dağıtıyor, moral oluyor. Özellikle Germencik gibi yerlerde güreş, kalkınma aracı gibi. Güreşlerin yapıldığı ilde, ilçede ve mahallede esnaf da vatandaş da kazanır” diye konuştu.

“DEVELERE ŞAP BULAŞMADI”

Yıllarını deveciliğe ve hayvancılığa vermiş olan İsmail Bozdağ ise develerde şap vakasının görülmediğini söyledi. Bozdağ, “30 senedir hem deve hem hayvan baktım. Şap hayvanlara geçti ama develere geçmedi. Aralarında 10 metre mesafede olmalarına rağmen deveye şap bulaşmadı. Bu hastalık insana da geçmiyor. Bu yıl güreşlerin yapılmaması büyük yanlış olur” ifadelerini kullandı.

Germencik Deveciler Kahvesinde Huzun Hakim Gureslerin Yapilmasini Istiyoruz 625153 F5Ffb80Fdb47B4A9B131Dcbf74F3Feea

“A’DAN Z’YE BU KÜLTÜRÜ BİLİYORUZ”

Bozdağ, devecilik kültürünü en ince detayına kadar bildiğini vurgulayarak, “En az 25 yıl orta hakemlik yaptım. Urgancılıktan yetişip geldim. Bu işi bilen biri olarak söylüyorum, güreşlerin yapılmaması kültüre de esnafa da zarar verir” dedi.

Kahvehanede bulunan tüm deveciler ise, tek bir ağızdan “Deve güreşlerinin yapılmasını istiyoruz!” diyerek yetkililere seslendi.

Muhabir: EMRAH DİNÇER