Ziraat Mühendisi Halil Köktürk, ziyaretçilerine ilk olarak zeytin fidesi hakkında bilgiler verdi. Köktürk, “Zeytin fideleri ilk olarak küçük torbalara koyularak çelik seralarda geliştirilmeye bırakılıyor. Bu fideler burada kök oluşturduktan sonra alıştırma seralarına alınıp burada biraz daha geliştiriliyor. Tekrar büyük torbalara alınarak satış ve dikim zamanına kadar orada muhafaza ediliyor” dedi.
ZEYTİNLE İLGİLİ TÜM AŞAMALAR YERİNDE İNCELENDİ
Gemlik ve domat zeytin hakkında da bilgiler veren Köktürk, “Budanan dallar makinelerle parçalanıp toprakla karıştırılarak tarlanın her tarafına yayılıyor. Bu sayede doğal bir gübre elde ediliyor. En doğru gübre kullanımı ise, toprak veya yaprak analizine dayalı gübre kullanımıdır Domat cinsi zeytin ağacı çok büyüdüğünden, dikim aralığının en az 7-8 metre olması gerekiyor" diye konuştu.Zeytin sıkımı ve sonuçlarıyla ilgili de Didim heyetine bilgiler veren Köktürk, eski sıkım tekniklerinden de söz etti. Ziyarette ayrıca sofralık zeytin üretim tesisi gezilirken, zeytinin nasıl tatlandırıldığı konusunda bilgiler aktarıldı. Enstitüde yer alan Enstrümantal Analiz Laboratuvarı, Sofralık Zeytin Laboratuvarı ve Kimyasal Analiz Laboratuvarı, Gıda Mühendisi Feriştah Güngör Öztürk tarafından gezdirilerek yapılan araştırmalar konusunda bilgiler sunuldu.
“BİLİMSEL UYGULAMALARI ÖNEMSİYORUZ”
Oda Başkanı Bahattin Gökdemir, geziyle ilgili değerlendirmesinde, “Enstitüye çiftçilerimizle yaptığımız bu gezimiz, çok yararlı ve faydalı olmuştur. Çiftçilerimiz uygulama ve laboratuvar ortamını yerinde gözlemlemiştir. Alanında uzman mühendislerden teknik bilgi almışlardır. Didim Ziraat Odası olarak bilimsel ve teknik uygulamaların gözlenmesine son derece önem vermekteyiz ve bu alanda çalışmalarınızı sürdürmekteyiz. Gelişen teknoloji ve bilimi çiftçilerimizle birlikte takip ediyoruz ve bu konuda üzerimize düşeni Oda olarak yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Yazar Silinmiş




