Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karacasu İlçe Başkanı Erdinç Gümüş, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik darboğazı ve yerel halkın nabzını tutan çarpıcı verileri kamuoyuna duyurdu. Konuşmasına "Ben ekonomist değilim" vurgusuyla başlayan Gümüş, vatandaşın karşı karşıya kaldığı geçim sıkıntısının kendisini bu açıklamayı yapmaya mecbur bıraktığını ifade etti. Gümüş’ün basın açıklamasında CHP Kadın Kolları Başkanı Zeynep Güvendi Kaya, Gençlik Kolları Başkanı Hamdi Yasin Özefe ve yönetim kurulu üyeleri yer aldı.

MHP Kuyucak'ta istifa: 8 yıllık dönem sona erdi
MHP Kuyucak'ta istifa: 8 yıllık dönem sona erdi
İçeriği Görüntüle

Chp Karacasu Ilce Baskani Erdinc Gumusten Sert Ekonomi Cikis 656699 1Ae64A

"ATATÜRK’ÜN ÜRETİM VİZYONUNDAN UZAKLAŞILDI"

​Cumhuriyetin kuruluş dönemindeki sanayi hamlelerine dikkat çeken Gümüş, Atatürk döneminde kurulan 46 fabrikanın önemini hatırlattı. Günümüzde ise bu tesislerin ya satıldığını ya da özelleştirildiğini belirten Gümüş; şeker fabrikalarından limanlara, maden işletmelerinden haberleşme kurumlarına kadar pek çok değerin elden çıkarılmasının bugünkü ekonomik krizin temel nedenlerinden biri olduğunu savundu.

"NELER NELER SATILDI"

Gümüş, "Atatürk döneminde kurulan 46 fabrika, Cumhuriyet’in ekonomik bağımsızlığını güçlendirmiş ve Türkiye’yi üretim odaklı bir ülke haline getirmiştir. Bu sanayi hamlesi, yalnızca bir ekonomik plan değil, aynı zamanda çağdaş Türkiye’nin kalkınma vizyonunun da simgesi olmuştur.
​Peki, bu vizyona sonra ne mi oldu? Bu fabrikalar ya satıldı ya da özelleştirildi.

• ​Enerji ve Maden: Termik santraller, hidroelektrik santralleri, Seyitömer Linyitleri, Güney Ege Linyitleri, Yeniköy Linyitleri İşletmesi, Bursa Linyitleri İşletmesi.
• ​Sanayi ve Üretim: Şeker fabrikaları, Sümer Holding’e bağlı şirketler, Murgul Bakır İşletmesi, Samsun Bakır İşletmesi, Sakarya Traktör Sanayi, Ereğli Demir ve Çelik, Eti Alüminyum, Eti Bakır, Eti Elektrometalurji, Eti Gümüş, Eti Krom.
• ​Stratejik Devler: PETKİM, Türk Telekom, TÜPRAŞ, SEKA Kağıt Fabrikası ve Tekel binaları ile limanlar.
​Bu tablo ne kadar acı, değil mi?
​Şimdi "Yol yaptık!" denecektir; ancak geçmediğimiz köprülere, uçamadığımız havalimanlarına ve kullanmadığımız otoyollara hâlâ ücret ödediğimizi hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.

Chp Karacasu Ilce Baskani Erdinc Gumusten Sert Ekonomi Cikis 656699 B5F93B

"GENÇLERİMİZ ÇIKMAZDA"

Sözlerini sürdüren Gümüş, "Gençlerimizin geleceklerine dair pek çok sıkıntısı var. "İş bulabilecek miyiz?", "Nasıl evleneceğiz?" gibi sorular sormakta elbette haklılar.
​Günümüzde gazete ve kitap almak dahi lüks hâline geldi. Bu konuda çarpıcı bir örnek vermek gerekirse: Japonya’da bir kişiye 60 kitap düşerken, ülkemizde maalesef 60 kişiye yalnızca bir kitap düşmektedir. Kültürel faaliyetler de bu durumdan nasibini almış durumda; artık sinemaya, tiyatroya gitmek ya da tatile çıkabilmek pek çok genç için hayal oldu.

​Sosyal hayatın en basit durağı olan kahvehanelerde bile bir bardak çay 15 TL, bir kahve ise 30 TL. Bu hayat pahalılığı nedeniyle, insanlar masalarına bir misafir gelmesini —ekstra bir maliyet oluşturacağı endişesiyle— istemez hâle geldi" şeklinde konuştu.

Chp Karacasu Ilce Baskani Erdinc Gumusten Sert Ekonomi Cikis 656699 A92D04

CHP NE VAADEDİYOR?

Cumhuriyet Halk Partisinin çözüm önerilerini anlatan Gümüş, " Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ekonomi vizyonu, Kasım 2025’te yenilenen parti programı taslağına göre "kalkınmacı devlet" anlayışı üzerine kurulu, üretimi, sosyal adaleti ve dijital/yeşil dönüşümü merkeze alan bir yapı vadetmektedir. CHP’nin ekonomi programındaki temel çözümler ve yaklaşımlar şunlardır:

​1. Kalkınmacı Devlet ve Planlama
​Ekonomi yönetiminde "kalkınmacı devlet" modeli benimsenmektedir. Bu modelle devletin ekonomik kalkınmada aktif rol oynadığı, planlı ve katılımcı bir ekonomi yaklaşımı savunulmaktadır.
​2. Üretim Odaklı Dönüşüm
​Ekonomik büyümenin; üretim, kadın istihdamı, çevre dostu politikalar ve dijital dönüşüm aracılığıyla sağlanması hedeflenmektedir.
​3. Nitelikli İstihdam ve Sosyal Adalet
​Kamucu bir anlayışla insan onuruna yakışır işlerin yaratılması, nitelikli istihdamın artırılması ve toplumsal uyumun güçlendirilmesi temel öncelikler arasında yer almaktadır.
​4. Güven ve İstikrar
​Ekonomik krizlerin etkin yönetimi, finansal sistemin güçlendirilmesi ve toplumsal buhranın önlenmesi amacıyla yapısal reformların hayata geçirilmesi ve güven ortamının yeniden inşa edilmesi amaçlanmaktadır.
​5. İkinci Yüzyıla Çağrı Vizyonu
​Ekonomi politikaları; Türkiye’nin yeni yüzyılında küresel ekonomide rekabetçi, sürdürülebilir ve adil bir yapıya kavuşmasını hedeflemektedir.
​Özetle: CHP, yeni dönemde ekonomiyi "üreten, paylaşan ve sosyal adaleti sağlayan" bir modelle yönetmeyi vadetmektedir" dedi.

Chp Karacasu Ilce Baskani Erdinc Gumusten Sert Ekonomi Cikis 656699 Aca6E8-1

​KARACASU ANKETİ: "VATANDAŞIN GELECEKTEN UMUDU YOK"

​Başkan Gümüş, Karacasu CHP İlçe Örgütü tarafından gerçekleştirilen yerel ekonomi anketinin sonuçlarını da paylaştı.
Gümüş şu ifadeleri kullandı: "Sizlere son olarak Karacasu CHP ilçe örgütümüz tarafından ekonomi konusunda yapılan anket çalışması ile ilgili bilgi vermek isterim. Köylerimizi tek tek dolaşıp vatandaşlarımıza 16 sorudan oluşan anket kağıtları dağıttık. Bu ankatte eğitim seviyesi, iş, hane halkı ile bilgiler, gelir ve borç durumları ve harcamaları son olarak da umutları ile ilgili sorular bulunuyordu. Anket sonuçlarımızı değerlendirdiğimizde Karacasu'muzla ilgili şunları paylaşabilirim;
​Katılımcılar arasında yapılan değerlendirmelerimizde;
• ​Eğitim seviyesi: İlk ve ortaokul %66 / Lise ve üstü %34
• ​Tarımla uğraşan: %80 / Ticaretle uğraşan %20
• ​Girdi maliyetlerinden dolayı işini bırakmayı düşünen: %80
• ​Asgari ücretin altında geçinmeye çalışanlar: %58
• ​Tatile, dışarıda yemek yemeye vb. aktivitelere bütçe ayıramayanlar: %93
• ​Kredi ve kredi kartı borcu olanlar: %65
• ​Mutfak masraflarında ve herhangi bir hastalık durumunda ortaya çıkabilecek harcamalarda ödeme güçlüğü çekenler: %85
• ​Gelecek günlerde gelirinin düzelmeyeceğine inananlar: %90
​Bu basit bir ankette dahi görüldüğü üzere çevremizdeki insanlarımızın maddi zorluklar içinde olduğu, geleceğe dair umutlarının olmadığı ortaya çıkmaktadır. İnsanlarımızın yüzleri gülmüyor. Mutsuz ve umutsuzlar "

​"MARUL 80, DOMATES 200 LİRA, NOKTA"

​Konuşmasında orta gelir grubunun yok olduğunu ve toplumsal şiddet olaylarının temelinde ekonomik sıkıntıların yattığını dile getiren Gümüş, pazar fiyatları üzerinden çarpıcı bir özet yaptı: "Ekonomiyi iki kelimeyle özetleyeyim: Marul 80 TL, Domates 200 TL. Başka örnek vermeye gerek var mı? Nokta!" ifadelerini kullandı.

Chp Karacasu Ilce Baskani Erdinc Gumusten Sert Ekonomi Cikis 656699 351D71

​23 NİSAN DAVETİ VE TAZİYE

Gümüş sözlerini şöyle noktaladı:
"Yarın bildiğiniz gibi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasıyla Türk milletinin iradesini egemen kıldığı, Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen ilk ve tek uluslararası çocuk bayramıdır. Bütün çocuklarımızın bayramını tebrik ederim. Bütün vatandaşlarımızı yarınki Atatürk Anıtı önüne saat 10:00'da davet ediyorum.
​Bu arada geçen hafta Okullarımızda yaşanan üzücü olaylarda yaşamını yitiren Öğretmenimiz ve çocuklarımıza
​Allah'tan rahmet diliyorum, Mekanları cennet olsun ve yakınlarınada başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Böyle bir olayın tekrarlanmaması ümidiyle herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu nice günler dilerim.
​Bu arada bugüne kadar takip ettiğimiz Karacasu'muzun sesi olan tarafsız, objektif haber yapan güçlü kalemi Sayın Özgür Dedeoluk’a ve bütün misafirlerimize katılımlarınız için teşekkürlerimi sunarım."

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK