Efeler ilçesinde bulunan Sobacılar Çarşısı’nda 15 yıldır bıçakçılık yapan Arzu Karakaya, kadınların da demircilik ve bıçakçılık gibi ağır iş kollarında başarılı olabileceğini gösteriyor. Aslen Denizli’nin Yatağan ilçesinden olan Karakaya, bıçakçılığın kendi memleketlerinde babadan kalma bir meslek olduğunu belirterek, eşiyle birlikte yıllardır aynı dükkânda çalıştıklarını söyledi.

“BU İŞ BİZİM ORALARDA BABADAN KALMA MESLEK”
Bıçakçılığın aileden gelen bir meslek olduğunu ifade eden Karakaya, “Aslen Denizli’nin Yatağan ilçesindeyim. Bu iş bizim oralarda meslek sayılır. Babadan kalma diyebiliriz.” dedi. 15 yıldır Aydın’da esnaflık yaptıklarını belirten Karakaya, eşinin desteği sayesinde sektörde daha güçlü durduğunu söyledi.

“KADIN İŞLETMECİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”
Demircilik ve bıçakçılık sektöründe kadın olarak yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Karakaya, “Bir kadın işletmeci olarak bu durumdan gurur duyuyorum. Bunun temelinde de eşimin bana olan desteği var.” ifadelerini kullandı. 44 yaşındaki Karakaya, zaman zaman önyargılarla karşılaştığını ancak müşterilerinin kendisini tanıdıktan sonra fikirlerinin değiştiğini anlattı. “Yaşlı müşteriler ilk başta ‘Kadın ne anlar bıçak kalitesinden.’ diye düşünüyor. Ama benim bilgimi anlayınca da yargıları kırılıyor.” dedi.

“BIÇAK, BIÇAKÇIDAN ALINIR”
Yaklaşık 30 yıldır bıçakçılık işiyle uğraştıklarını belirten Karakaya, kaliteli bıçağın marketten değil ustasından alınacağını savundu. “Bıçak, bıçakçıdan alınır; marketten değil. Marketten alınan bıçakla bıçakçıdan alınan bıçağın kalitesi aynı olmaz. Çelik her zaman fark gösterir. Market bıçakları hemen körelir.” diye konuştu.
KADINLARA EKONOMİK ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI
Kadınların mutlaka ekonomik özgürlüğünü kazanması gerektiğini vurgulayan Karakaya, kadınlara çalışma hayatında daha fazla yer almaları çağrısında bulundu. Karıkaya, “Hayatın ne getireceği belli olmaz. Kadın işini eline almalı, bir garantisi olmalı ve çalışmalı.” dedi.




