Güneşli bahar havalarının ülkemize gelmesiyle birlikte Ege halkı, açık havada yapılacak aktivitelere yönelmiştir. Bu kapsamda ise en çok tercih edilen aktivite piknik yapmaktır. Ege Bölgesi’nin doğal güzellikleri ile adından söz ettiren şehirleri arasında yer alan Aydın ise bu kapsamda en çok araştırılan şehirlerdendir. Aydın piknik yerleri ve doğa gezisine uygun alanları bir araya getirdik!

Aydın Piknik Yerleri

Aydın piknik yerleri konusunda en çok rağbet gören mekanlar aşağıda yer almaktadır:

  • Aydın Pınarbaşı Mesire Alanı
  • Aydın Aytepe Mesire Alanı
  • Aydın Adnan Menderes Piknik Alanı
  • Dilek Yarımadası Milli Parkı
  • Kuşadası Çamlıpark
  • İncirliova Kültür Parkı
  • Uğur Mumcu Parkı
  • Çağlayan Tabiat Parkı
  • Yılmazköy Paşa Yaylası

Aydın Pınarbaşı Mesire Alanı

Aydin Pinarbasi

Aydın Efeler piknik yerleri arasında yer alan Pınarbaşı Mesire Alanı, doğa ile iç içe ve yemyeşil bir atmosfere sahiptir. Aydın il merkezine yaklaşık olarak 4-5 km uzaklıkta bulunan bu alana ulaşım da oldukça kolaydır. Bu kapsamda Pınarbaşı Mesire Alanı’na şahsi araçlarla ve merkezden kalkan minibüslerle rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Ancak Pınarbaşı Mesire Alanı’nda mangal yapmak yasaktır. Ancak küçük tüpe izin verilmektedir. Bununla birlikte mesire alanının çevresinde birçok tesis bulunmaktadır. Bu sebeple halkın ihtiyaç duyduğu çoğu imkana erişim sağlanabilmektedir.

Ayrıca Pınarbaşı Mesire Alanı birçok piknik masasına, çocuk oyun alanına ve yürüyüş parkurlarına sahiptir. Bu sebeple Aydın'da doğa yürüyüşü yapılacak yerler arasında bulunan bu alan, rengarenk çiçekler eşliğinde yürüyüş keyfi sunmaktadır.

Bunun dışında Pınarbaşı Mesire Alanı’nın içerisinde bulunan Teleferik de oldukça ilgi görmektedir. Çünkü teleferik, keyifli bir aydın manzarasını ziyaretçilerine sunmaktadır.

Aydın Aytepe Mesire Alanı

Aydin Piknik Yerleri 2

Aydın piknik yerlerinden bir diğeri ise yine Efeler ilçesinde bulunan Aytepe Mesire Alanı’dır. Aydın merkeze 4 km mesafede bulunan bu alan, şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyenler için oldukça idealdir.

Aytepe Mesire Alanı’nda piknik masaları, kamelyalar, oyun alanları ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Bununla birlikte Aytepe Mesire Alanı, Aydın ormanlık alanları arasında da yer almaktadır. Çünkü arazi, 17 Nisan Köy Enstitüleri Ormanı içerisinde bulunmaktadır.

Aydın merkez mangal yerlerinden biri olan bu alan, tüplü mangala izin vermektedir. Ayrıca Aytepe Mesire Alanı içerisinde birçok restoran, çocuk parkı, WC ve otopark bulunmaktadır.

Aydın Adnan Menderes Piknik Alanı

Aydin Piknik Yerleri 3

Aydın piknik yerlerinden bir diğeri de Bozdoğan ilçesinde bulunan Adnan Menderes Piknik Alanı’dır. Aydın'da dere kenarı bir piknik alanı arayanlar için ideal bir seçenek olan bu yer, Akçay Nehri kıyısında bulunmaktadır.

Bu sebeple alanda piknik yapmanın yanı sıra Akçay Nehri’nin serin sularında yüzme, doğa yürüyüşü yapma ve bisiklete binme gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

Ayrıca Adnan Menderes Mesire Alanı’nda piknik masaları, kamelyalar, oyun alanları, kamp alanları ve restoranlar da yer almaktadır. Henüz yeni bir yer olmasından dolayı oldukça rağbet gören bu yer, 2023 yılında hizmete girmiştir.

Haftanın her günü saat 09:00-19:00 arasında misafir kabul eden bu yere girişler de ücretlidir. Ücretlerin miktarı hakkında net bir bilgi bulunmamasına rağmen, cüzi bir rakam olduğu tahmin edilmektedir.

Dilek Yarımadası Milli Parkı

Aydin Piknik Yerleri 4

Aydın piknik yerleri arasında yer alan Dilek Yarımadası Milli Parkı Aydın’ın Kuşadası ilçesinde ve Büyük Menderes Deltası üzerinde bulunmaktadır. Kuşadası Milli Parkı, 27 bin 675 hektar genişliğinde bir alana sahip olmasıyla birlikte, keşfedilecek yerleri bakımından da oldukça fazla yere sahiptir.

Bu sebeple sadece piknik değil; bakir koyları, tertemiz denizi, tarihi yapısı, doğası ve içerisinde yer alan çeşitli hayvanlarıyla ziyaretçilerine doyumsuz bir atmosfer sunmaktadır. Ayrıca Dilek Yarımadası Milli Parkı’na giden yolun sahip olduğu manzara; turkuaz, mavi ve lacivertin tüm tonları içermektedir. Bu da oldukça keyifli bir yolculuğu beraberinde getirmektedir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın içerisinde ise çeşitli koylar yer almaktadır. Bu koylar deniz turizminin yanı sıra; Akdeniz foklarını, pelikanları ve diğer deniz canlılarını görmek isteyenler için bulunmaz bir cennettir. Bu sebeple Dilek Yarımadası Milli Parkı, piknik yapanlara kusursuz bir deneyim sunmaktadır.

Kuşadası Çamlıpark

Kuşadası’nda bulunan ve Aydın'da gezilecek doğa yerleri içerisinde yer alan bir diğer lokasyon ise Çamlıpark’tır. Kuşadası merkezinde yer alan bu park; piknik masaları, kamelyaları, oyun alanlarını ve yürüyüş parkurlarını bünyesinde barındırmaktadır.

Parkın bir diğer özelliği ise Ege Denizi kıyısında yer almasıdır. Bu sebeple yeşil ve mavinin bir arada olduğu bir alanda piknik yapmak isteyenlerin, ilk tercihleri arasında bulunmaktadır. Bu sebeple yaz aylarında oldukça kalabalık olan bu park, yerli halk tarafından bahar aylarında daha çok rağbet görmektedir.

İncirliova Kültür Parkı

Aydin Piknik Yerleri 5

İncirliova Kültür Parkı da Aydın piknik yerleri arasında bulunan popüler lokasyonlardandır. Upuzun ağaçların arasında yer alan bu alan, İncirliova Kent Ormanı’nın içerisinde bulunmaktadır. Bu sebeple doğayla iç içe bir piknik isteyenler tarafından oldukça rağbet görmektedir.

Aydın mangal yerleri açısından da oldukça sık tercih edilen İncirliova Kültür Parkı, çay bahçeleri ve oyun alanı gibi çeşitli imkanları da ziyaretçilerine sunmaktadır.

Uğur Mumcu Parkı

Aydin Piknik Yerleri 6

Aydın Nazilli piknik alanları arasında yer alan bu park, mangalsız piknik için oldukça ideal bir yerdir. Ancak park içerisinde ateş yakmak yasaktır. Dolayısıyla tüplü mangal ile piknik yapılabilmektedir.

Ayrıca Uğur Mumcu Parkı, 3 dönümlük geniş bir arazi üzerinde bulunmaktadır. Bu sebeple yürüyüş yollarını, piknik masalarını ve çeşitli tesisleri bünyesinde barındırmaktadır. Dolayısıyla Uğur Mumcu Parkı; Nazilli halkının sıklıkla vakit geçirdiği, piknik yaptığı, doğa sporları yaptığı ve bisiklet sürdüğü doğal alanlar arasında yer almaktadır.

Çağlayan Tabiat Parkı

Aydin Piknik Yerleri 7

Aydın piknik yerleri içerisinde yer alan Çağlayan Tabiat Parkı, Karacasu ilçesinde bulunmaktadır. Oldukça zengin bir ekosisteme sahip olan bu park çeşitli hayvan türlerine, bitkilere ve ağaçlara ev sahipliği yapmaktadır.

Domateste salçalık üzdü, sofralık ve ihracat sevindirdi Domateste salçalık üzdü, sofralık ve ihracat sevindirdi

Ayrıca Çağlayan Tabiat Parkı, eşsiz bir manzaraya sahiptir. Bu sebeple Çağlayan Parkı’nda yapılan piknik ve doğa yürüyüşleri, alanın temiz havasıyla birleştiğinde eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Ayrıca Çağlayan Tabiat Parkı yüksek bir konumda bulunduğu için, oldukça güzel fotoğraf karelerine de imkan sağlamaktadır.

Yılmazköy Paşa Yaylası

Aydın piknik yerleri arasında bulunan Paşa Yaylası, Ege Bölgesi yayla turizmi denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir. Paşa Yaylası konumu gereğince, özellikle yaz aylarında ve sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerindeyken ziyaretçi ağırlamaktadır. Çünkü halk, piknik yapmak ve sıcak havadan kurtulmak için bu bölgeyi sıklıkla tercih etmektedir. 

Ayrıca Paşa Yaylası kış aylarında yapılan pikniklere de ev sahipliği yapmaktadır. Çünkü Paşa Yaylası, yükseltisi sebebiyle bol kar yağışı almaktadır. Bu kapsamda halk, yağan karda yakılan mangalın tadı çıkartmaktadır.

Peki Paşa Yaylası nerede? Aydın merkezden yaklaşık olarak 25 km uzaklıkta olan Paşa Yaylası, Cevizli Dağı’nda ve 1200 metre yükseklikte yer almaktadır.

Muhabir: Ömer ARAZ