Aromaterapi 6000 yıldır çeşitli hastalıkların tedavisi ve terapi amacıyla kullanılıyor. Son yıllarda popülerliğini artan aromaterapi çeşitli yağlar ve masaj yöntemleriyle öne çıkıyor. Aromaterapi nasıl yapılır sorusu başta olmak üzere tüm merak edilenleri yanıtladık. İşte aromaterapi rehberimiz…

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi günümüzde oldukça popüler olan bir iyileştirme yöntemidir. Bu kapsamda bitkilerin çiçekleri, yaprakları, kökleri veya kabuklarından elde edilen yağların (esansiyel yağ) insan vücudu üzerindeki iyileştirilmesi olarak adlandırılmaktadır.  

Bitki özlerinden elde edilen bu yağların terapötik özellikleri, insan vücudunda fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda rahatlamaya neden olmaktadır.

Yalan Dizisi Konusu Nedir? Oyuncuları Kim? Ne Zaman Çıkacak? Yalan Dizisi Konusu Nedir? Oyuncuları Kim? Ne Zaman Çıkacak?

Günümüzdeki popülerliğinin yanı sıra aromaterapinin kökeni çok eski zamanlara dayanmaktadır. Öyle ki İbn-i Sina uzun yıllar önce yazdığı bir kitabında damıtma cihazının şemasını çizerek bitkilerin güçlü şifasına değinmiştir.

Not: Unutulmamalıdır ki aromaterapi tıbbi bir tedavi yöntemi değildir. Özellikle alerjik bünyelerde yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu sebeple aromaterapiyi kullanmadan önce bir uzmana danışılması önerilmektedir.

Aromaterapi Nasil Yapilir 3

Aromaterapi Nasıl Yapılır?

Aromaterapi uygulaması için esansiyel yağları kullanmanın pek çok yöntemi bulunmaktadır. Bu kapsamda esansiyel uçucu yağlar masaj, duş veya koku salınımı gibi çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir. Aromaterapi nasıl yapılır detaylı bir şekilde inceleyelim…

Aromaterapi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Aromaterapi difüzör yardımıyla uygulanabilmektedir. Hava nemlendiricisi olarak adlandırılan difüzör, esansiyel güzel kokusunu ortaya çıkartmaktadır. Ortam kokusu ise insan vücudunda yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etkiye sebep olmaktadır. Online olarak satılan difüzör makinaları, evde aromaterapi nasıl yapılır sorusuna da yanıt oluşturmaktadır.
  • Evde aromaterapi nasıl uygulanır sorusunun bir diğer cevabı ise temiz bir bez parçasından geçmektedir. Bu yöntemde ise bir bez parçasına uçucu yağ damlatılmakta ve belirli aralıklarla koklanmaktadır.
  • Aromaterapi günün en keyifli anı olan duşta da uygulanabilmektedir. Bu yöntemde küvet su ile doldurulmakta ve suyun içine birkaç damla esansiyel yağ damlatılmaktadır. Ilık suyun içinde 10-15 dakika beklemek vücudun rahatlamasına ve kasların gevşemesine yardımcı olmaktadır. 
  • Aromaterapi uygulaması için sık tercih edilen yöntemlerden biri de masajdır. Profesyonel masaj yağı ile aromaterapi yağlarından biri karıştırılmakta ve cilde nazikçe masaj yapılmaktadır. Özellikle vücutta var olan bir ağrı varsa, ağrının olduğu yere uygulanması önerilmektedir. Çünkü uçucu yağlar bu bölgedeki kan dolaşımı artmaktadır. Böylece ağrılar hafiflemektedir.
  • Aromaterapi için kullanılan esansiyel yağlar saç bakımı için de kullanılabilmektedir. Bu kapsamda 2-3 damla şekilde şampuanın içerisine eklenmekte ve böylece saç bakımı yapılabilmektedir.

Aromaterapi Nasil Yapilir 8

Aromaterapinin Faydaları Nelerdir?

Aromaterapi nasıl yapılır sorusuna yanıt verdikten sonra, bu uygulamanın faydalarına bir göz atalım…

Geçmişten günümüze kadar popülerliğini koruyan aromaterapi faydaları konusunda oldukça merak edilmektedir. Günümüzde artan spiritüel yöntemlerle rahatlama şekilleri de bu merakı oldukça tetiklemektedir.

Aromaterapi ne işe yarar sorusunun cevabı şu şekildedir:

  • Rahatlatıcı etkisi ile solunum yolu problemlerini en aza indirmektedir.
  • Gerilmeden kaynaklanan kas ve eklem ağrılarını hafifletmektedir.
  • Kokuları ile dinlendirici bir etki yaratmaktadır. Sakinleştirici bir uyarıcı görevi gören yağlar, uyku ve meditasyon ortamının oluşturulmasına yardımcı olmaktadır.
  • Stres ve kaygı gibi birçok problemin sebebini ortadan kaldırmaktadır. Vatandaşlar ise aromaterapi nasıl yapılır sorusunu en çok bu etkiden dolayı araştırmaktadır.
  • Bazı çeşitleri burun tıkanıklığına iyi gelmekte, nefesi açmakta ve ferahlatıcı etki sunmaktadır.
  • Bazı çeşitleri zihinsel bağımlılıklara karşı oldukça etkilidir. Örneğin melisa esansı nikotin bağımlılığının önüne geçerken, tarçın esansı kan şekerini dengelemektedir.
  • Masajla uygulanması halinde kan dolaşımını düzenlemektedir. Böylelikle kas ve eklem ağrılarını hafifletmektedir.
  • Saç bakımı sunmaktadır. Bu kapsamda saçları parlatmakta ve yumuşatmaktadır.

Aromaterapi Nasil Yapilir 5

Aromaterapi Masajı Nasıl Yapılır?

Aromaterapi nasıl yapılır sorusu ile karşımıza ilk olarak aromaterapi masajı çıkmaktadır. Günümüzde oldukça rağbet gören profesyonel masaj salonlarının birçoğu artık aromaterapi masajı da sunmaktadır. Böylece fiziken gevşeyen insan vücudu, psikolojik olarak da rahatlamaktadır.

Popülerliğinin bu kadar artması ise vatandaşın aklında bazı soru işaretleri bırakmıştır. Bu kapsamda vatandaşlar, aromaterapi masajının nasıl yapıldığını oldukça merak etmektedir. Aromaterapi masajı esansiyel yağlara özgü kokuları, insanın duyu organlarıyla birleştiren bir yöntem olarak tanımlanmaktadır.

Aromaterapi masajı nasıl yapılır sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:

  • Öncelikle aromaterapi masajının yapılacağı ortam için bir buhurdanlık gerekmektedir. Yağlar buhurdanlığa eklenmekte ve akabinde ısıtılmaktadır. Böylece yağların buharlaşmakta ve odaya hakim olmaktadır.
  • Aromaterapi masajının uygulanması esnasında da esansiyel yağlar kullanılmaktadır. Birçok zengin içerikten oluşan bu yağlar, profesyonel masaj yağlarıyla karıştırılarak cilde uygulanmaktadır.
  • Masaja aromaterapi yağı eklenmesi, öncelikle masaj hareketlerini kolaylaştırmaktadır. Bunun dışında ise el hareketi ile ısı ortaya çıkmakta ve bu ısı ten ile etkileşime girmektedir. Çünkü el hareketleri vücuttaki gözenekleri açmaktadır.
  • El hareketleri yardımıyla yağlar cildin en alt kısımlarına kadar nüfuz etmektedir. Cilt tarafından emilen yağlar ise cildin en uç noktasına kadar nemlenmesine yardımcı olarak yenileyici bir etki yaratmakta ve cildi rahatlatmaktadır.

Aromaterapi Nasil Yapilir 6

Aromaterapide Kullanılan Yağlar

Aromaterapi nasıl yapılır sorusu kapsamında kullanılan yağlar da önem arz etmektedir. Esansiyel yağ seçiminde bu aromaterapi uygulaması yapılacak bireyin ihtiyaçları başta gelmektedir. Çünkü bu yağlar alerjik bünyelerde, travmatik koku sendromlarında çeşitli yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu sebeple doğru yağı seçmek, aromaterapi uygulama sürecinin en önemli adımlarından biridir.

Aromaterapi yağları uygulama esnasında direkt olarak tene temas etmekte veya solunum yolu ile akciğerlere ulaşmaktadır. Bu sebeple uygulama için en iyi aromaterapi yağları kullanılmalıdır. Peki, aromaterapi yağlarının faydaları nelerdir? Sorunun cevabını en sık tercih edilen yağlara göre inceleyelim…

Aromaterapi Nane Yağı Faydaları

Aromaterapi nasıl yapılır sorusu altında en çok merak edilen şey, zihinsel aktivitenin nasıl artırılacağıdır. Bu kapsamda ise nane yağı devreye girmektedir.

Nane uçucu yağı ferahlatıcı etkisi sebebi ile zihinsel aktiviteyi uyarmaktadır. Bu sebeple odak sorununu ortadan kaldırmaktadır. Bununla birlikte nane yağı, enerji artırıcı özelliği ile bilinmektedir. Aynı zamanda ağrı kesici olan nane yağının, bölgesel masaj ile uygulanmasıyla ağrıları azaltma özelliği de bulunmaktadır.

Antiseptik bileşenleri sayesinde nane yağını gargara olarak kullanmak da mümkündür. Böylece nane uçucu yağı diş sağlığına da etki etmektedir.

Aromaterapide Nioli Yağının Faydaları

Aromaterapi yağları arasında olan Nioli uçucu yağı, Melaleuca Quinquenervia adlı ağaçtan elde edilmektedir. Aromatik olarak okaliptüs yağına benzeyen nioli, hafif ve ferah bir kokuya sahiptir. Böylece tıpkı nane yağı gibi zihni canlandırmaktadır.

Nioli yağı, besleyici ve nemlendirici bileşenler içermektedir. Bu sebeple cilt ve saç bakımında da oldukça etkilidir. Çok kuru ciltler için önerilen bu yağ, yağlandırmaması sebebiyle yağlı ciltler için de kullanılabilmektedir.

Aromaterapi Nasil Yapilir 4

Aromaterapide Papatya Yağı Kullanımı

Dinginleştirici özelliğiyle bilinen papatya çiçeği, yağ formuyla da aynı etkiyi yaratmaktadır. Kaygıyı azaltarak işe başlayan papatya uçucu yağı, vücutta sakinleştirici bir etki yaratmaktadır.  Bu sebeple uyku sorunlarına çözüm olmaktadır.

Saç bakımı için de sıklıkla kullanılan papatya yağı, bileşenleri sayesinde saçı besleyerek yoğun nem sağlamaktadır.

Aromaterapide Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?

Oldukça popüler olan lavanta yağı hoş kokusu ile bilinmektedir. Yoğun bir kokusu olan bu uçucu yağ, dinlendirici bir etki yaratmaktadır. Özellikle uyku ve meditasyon için uygun bir ortam oluşturmaktadır.

Temizlik esnasında da oldukça tercih edilen lavanta uçucu yağı, yayıldığı ortama temiz ve ferah bir koku sağlamaktadır.

Aromaterapi Nasil Yapilir 7

Aromaterapi Gül Yağı Faydaları

Gül yağı genellikle koku üzerine aromaterapi uygulamasında kullanılmaktadır. Gül yağının nefes darlığı ve astım gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.  Bunun dışında gül yağı, ciltte oluşan egzamaları hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Çünkü kan dolaşımını hızlandırmaktadır.

Özellikle kadınlar tarafından tercih edilen gül yağının, dişil enerjiyi artırdığı ve menopozun etkilerini hafiflettiği bilinmektedir.

Aromaterapi Kekik Yağı Faydaları

Birçok kullanım alanı olan kekik yağı, genellikle oda kokusu ve cilt bakımında tercih edilmektedir. Aromaterapi uygulamasında ise, enerji arttırıcı ve rahatlatıcı etkisiyle bilinmektedir.

Doğal bir antioksidan olarak bilinen kekik yağı grip, baş ağrısı, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı gibi birçok sağlık sorununun tedavisi için de önerilmektedir.

Not: Aromaterapi yağları tedavi amacıyla kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.

Muhabir: Ömer ARAZ