TKDK Koordinatörü Arzu Akar, Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Yakup Ezber, Tarım İlçe Müdürü Rahmi Şendalgıç, Karacasu Kaymakamı Mehmet Gündoğdu’yu ziyaret etti. Akabinde Kaymakam Gündoğdu başkanlığında, Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, TKDK Koordinatörü Arzu Akar, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Yakup Ezber, Tarım İlçe Müdürü Rahmi Şendalgıç, Karacasu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Taşdelen, Akademisyenler, Esnaf ve Sanatkâr Odaları Başkanları, Ziraat Odası, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sulama Kooperatifi ve Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilciler toplantıya katıldı. Toplantıda TKDK İletişim Uzmanı Özge Öner Erler, IPARD #LEADER tedbiri hakkında sunum yaptı. Ulusal Kırsal Ağ çerçevesinde Yerel Eylem Grubu #YEG oluşturulması kapsamında Karacasu'nun potansiyeli görüşüldü.
LEADER Nedir?
Tarım ve Orman Bakanlığı internet sayfalarında LEADER VE YEG hakkında şu bilgilere yer verildi.
LEADER” kelimesi, Fransızca “Liason Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır. İngilizce’de “Links Between Actions for the Development of the Rural Economy”; Türkçe’de “Kırsal Ekonominin Kalkındırılması İçin Faaliyetler Arasındaki Bağlantılar” anlamına gelmektedir. Neden LEADER? LEADER, yerel toplulukların kendi yerel kalkınma süreçlerine katılmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş yenilikçi bir yaklaşımdır. Bölgesel veya ulusal düzeyde kararı verilen kalkınma planları, yukarıdan aşağıya yaklaşımla uygulanır. Buna karşılık alan bazlı ve tabandan tavana yaklaşım olan LEADER ise; kaynakları, paydaşları, farklı kalkınma fikirlerini ve projeleri yerel seviyede “bir araya getirme” uygulaması olarak başlamış ve ideal bir uygulama aracı olduğunu ispatlamıştır. Bu yaklaşım, yerel aktörlerin kendi yerel bölgelerinde uygulanacak projeler ve gerçekleştirilecek strateji ile ilgili olarak karar alma süreçlerine katılmaları anlamına gelmektedir. Bu çerçevede; kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya gelmesiyle, yerel eylem grubu (YEG) olarak adlandırılan ortaklıkların kurulması teşvik edilmektedir. Kamu- özel ortaklığı ve YKS’nin uygulanması bölgesel uyumu güçlendirebilmekte ve bir bölgenin uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunabilmektedir.
YEG NEREDE KURULUR?
YEG Nerede Kurulur? Yerel Eylem Grubu, kırsal alan özelliği taşıyan ve ekonomik faaliyetler açısından bütünlük içeren bir faaliyet alanı için kurulur. Faaliyet alanı, (Türkiye’de) yönetiminin ve tanımlamasının kolaylığı açısından ilçe düzeyinde seçilir. YEG alanı; Yeterli düzeyde insan kaynakları ve finansal ve ekonomik kaynak sağlanmalı Toplam nüfusu 10.000 ile 150.000 kişi arasında olmalı YEG ve YKS’ ye dâhil yerleşim yeri 25.000 üzeri olmamalı. Aynı alan birden fazla YEG’e ait olmamalı; tek bir ortaklık, strateji ve alan olmalıdır.