Yaşadığımız bu modern dünya az emek harcamak üzerine kurulmuş bir düzen. Kullandığımız akıllı cihazlar pek çok işimizi halletmesine çok alıştık. Ancak kişisel emeğin minimuma düşmesi beklendiği gibi hayattan alınan tatmin duygusunu yükseltmiyor. Hatta araştırmalara göre emek harcamak ve o işin istediği gibi olunca kişinin motivasyonu tavan yapıyor. Bu durum her işte geçerlidir.
Bir işte çaba göstermek hayallerimize değer katar. Çünkü varımızı yoğumuzu o iş için ortaya koyup pes etmemekcesine istediğimizi almak için sonuna kadar savaşmamıza yardım eder. Fakat her işte görüldüğü gibi illa ki zorluklar, hatalar ve ters düşünceli insanlar karşımıza çıkacaktır. Örneğin, bir işi tamamladınız. Çok ama çok başarılı bir iş oldu. İlla ki bir ters insan çıkıp sizin sırf motivasyonunuzu düşürmek için inadına ters yorumlar yapabilir. Sakın ola sakın motivasyonunuz düşmesin sadece yapmanız gereken o insanın yüzüne bakıp ufacık bir tebessüm etmek. O tebessümden çok anlam çıkarılır. Ne zaman ufukta bir sorun görseniz sizi geri dönmeye çağıracak bir konfor bölgesi de olacaktır.
Bir de şöyle klasik bir laf vardır. “Gösterdiğin bir çaba varsa illa ki bir karşılığı olur” Kime göre, neye göre… Ben neden sürekli insanları tatmin etmeye çalışıyorum. Neden birilerini memnun etmeye çalışıyorum veya neden sürekli gösterdiğim çaba mı insanların gözüne sokmaya çalışıyorum. Takdir edilmek mi istiyorum, asla… Şimdiye kadar çalıştığım ve sonrasında ayrıldığım iş yerlerinden Allah’a şükür arkamdan tek bir kötü laf duymadım.. Bu bile yeter bana. Ortada bir amaç varsa ve o amaç için çaba gösteriliyorsa, ter akıtılıyorsa, bütün yetenekler ortaya konuluyorsa bunun sonucunda elinizden gelenin en iyisi yapma hissi gelir. Zaten ne kadar çok çaba gösterirsen göster. Yapılan değil yapılmayan görülür. Her şeye rağmen pes etmeyip, bildiğimizin üzerine katarak yolumuza devam etmeliyiz. Söylenenler değil, yapılanlar ve emek verilen her şey kalıcıdır. Zorluklarla karşılaşmanız, işi yarıda bırakmanız gerektiği ya da buna değmeyeceği anlamına gelmez. Aksine tüm bu engellere karşı meydan okumalı, istediğinizi alana dek uğraşmalısınız.
Ve son olarak, zorluklara karşı gösterdiğiniz tutum, onları birer tehlike mi yoksa meydan okuma mı olarak gördüğünüze bağlıdır.